Denuncia una situació de desemparament legal per ser diabètic i no poder treballar pel coronavirus

Des del CAP de Torredembarra li neguen la baixa laboral per aïllament preventiu per no haver estat en contacte amb cap persona infectada

«Em diuen que no puc anar a treballar ni tampoc tinc dret a agafar la baixa laboral». Aquesta és la situació anòmala en què es troba Carlos Ferrís per ser diabètic de tipus 1. El torrenc treballa a la fàbrica Europastry de Vallmoll i com que es tracta d’una empresa que ofereix productes de primera necessitat, funciona a ple rendiment.

El dimecres 18 de març, des de recursos humans li van notificar que a causa de la seva malaltia, i per ser una persona de risc a contraure el coronavirus, havia d’agafar la baixa laboral per aïllament preventiu a la Seguretat Social. Ell, que ho ha entès com una mesura normal dins de l’emergència sanitària actual, ha seguit els passos habituals, però ha topat amb una paret de ferro que no sap com flanquejar.

Infectar-se de coronavirus per poder agafar la baixa

Segons ha explicat l'afectat a TarragonaDigital, el metge de capçalera del CAP de Torredembarra encarregat de concedir la baixa ha etzibat que no pot fer-ho si el treballador no ha estat en contacte amb alguna persona infectada pel virus. És a dir, com que no ha estat en un espai de risc ni té els símptomes, ha de seguir treballant. L’empresa, però, ha emès un informe que avala la situació de Ferrís i demana que es tingui en compte la casuística singular d’aquest cas.

Per altra banda, el treballador ha traslladat els fets a la Subdirecció General de d’Avaluacions Mèdiques del Departament de Salut. No obstant això, des de la institució es justifica la decisió del metge pel fet que, de moment, «no es contempla baixa per a la població de risc». En aquest casos, els afectats «ho han de gestionar amb les seves empreses, donat que tenen prioritat en realitzar altres tasques que evitin contacte o teletreball», exposen.

Les xarxes socials com a altaveu

Davant d’aquesta situació d’indefensió, tant el Carlos com la seva parella han decidit fer un vídeo de denúncia i penjar-lo a les xarxes socials. La voluntat, segons explica ell, és trobar una solució al problema, ja que es troba en un carrer sense sortida: «no em deixen treballar però tampoc agafar la baixa, i si no tinc cap ingrés, no podré pagar les despeses a finals de mes». De moment, però, el Carlos té clar que fins que algú no li ofereixi una situació, haurà de seguir treballant. Avui hagut de tornar a fer el seu torn habitual i assumir els riscos que comporta per a la seva salut.

"👉La crida que fa la Cambra de Comerç de Valls per salvar el sector del calçot" "😷Mesures dràstiques al Pius Hospital de Valls arran de la primera mort per coronavirus"