Valls celebra els 40 anys dels Tres Tombs més característics de Catalunya

La festa dona prestigi a la ciutat per ser un dels Tres Tombs més singulars del país i enguany compta amb la novetat de la recuperació del clàssic tortell de Sant Antoni

Valls celebrarà aquest diumenge 13 de gener a partir de les 11.30 hores els Tres Tombs, un dels més matiners del calendari català i declarat Festa Tradicional d'Interès Nacional. Enguany, la festa compleix 40 anys des de la seva recuperació. Una celebració especial que reuneix a la capital de l'Alt Camp la millor col·lecció de carros que es pot veure desfilar per Catalunya i que té el Barri Antic i en especial el doble revolt de la plaça del Blat com un dels indrets de més bellesa plàstica i espectacularitat. La festa vallenca, que sempre se celebra el diumenge abans del 17 de gener, que és Sant Antoni, dona el tret de sortida a aquestes celebracions al Camp de Tarragona.

El Barri Antic fa gran els Tres Tombs de Valls

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Els Tres Tombs de Valls són especials i diferents de la resta dels que es fan arreu gràcies al pas dels carros i cavalls pels Barri Antic de la ciutat i en especial pel doble revolt de la plaça del Blat. «Passem pel nucli antic on hi ha una sèrie de trams en els quals s'ha de demostrar la destresa a l'hora d'encarar-los», explica el president de la Societat de Sant Antoni, Marc Buqué.

Els Tres Tombs de Sant Antoni a Valls obren el calendari de grans cites festives de la ciutat.
Els Tres Tombs de Sant Antoni a Valls obren el calendari de grans cites festives de la ciutat. | Ajuntament de Valls/Pere Toda

 

El tercer tomb, el més atractiu

El tercer tomb és el més esperat:  els carros enfilen des de la plaça del Blat el carrer Major, en el tram conegut com els tombs de l'ajuntament.  Els carruatges agafen embranzida per encarar els dos revolts, entre els aplaudiments i cridòria dels assistents en el racó amb més expectació del recorregut. És un espai molt petit on qualsevol error es pot pagar car, ja que en qüestió de pocs metres els gran carruatges han de girar en revolts amb un agle de 90 graus. Aquesta espectacularitat fa que les escales de la plaça del Blat i els racons propers a aquest espai s'omplin des de primera hora per veure com treballen.

Recordar que el primer tomb surt des del carrer de Francesc Gumà i passa pels Molls de l'estació, carretera del Pla, Font de la Manxa, Jaume Huguet, Muralla del Castell, Muralla Sant Francesc, Muralla del Carme, Portal Nou.  El segon, passa pel Portal Nou, Muralla Sant Antoni, Cor de Maria, Abat Llort, carretera de Montblanc, Font de la Manx, Jaume Huguet, Muralla del Castell, Plaça Sant Francesc, Sant Antoni, Carnisseria, plaça Garrofes, Tomàs Caylà, Portal Nou.

Un carruatge dels Tres Tombs girant a la zona del Portal Nou.
Un carruatge dels Tres Tombs girant a la zona del Portal Nou. | J.V.

 

La millor col·lecció de carros del país és a Valls

Tal com recorda Buqué «el volum de carros que té la Societat de Sant Antoni de Valls no el té ningú». L'entitat disposa d'una de les millors col·leccions de carros de treball de tot el país, entre aquests cal destacar el carro gran de la societat -el de majors dimensions de Catalunya-, adquirit l'any 1987 i restaurat i carregat de nou l'any 2011, i que tanca sempre els Tres Tombs–, i també  la col·lecció inèdita a Catalunya de carros de bocois, d'1, 2, 3 i 4 bocois.

Entre els carros de traginers, destaquen el carro de la Societat de Sant Antoni construït pel carreter Bonet, antigament pertanyent a l'agència Boronat i més endavant a l'agència Arturet, que ja participava en els Tres Tombs des de la dècada dels anys quaranta del segle XX. Els carros que participen en els Tres Tombs ho fan carregats de caixes, carbó, llenya, cereals, sacs, botelles, palla, i estirats per dos, tres, quatre o cinc cavalls.  

Poc impacte econòmic a la ciutat

Els Tres Tombs porten gent de Valls però també d'altres llocs, com Castelló, Valencià o les Terres de l'Ebre. En aquest sentit, el secretari de la Cambra de Comerç de Valls, Rafel Castells, destaca que l'impacte econòmic no es pot comparar amb el de la Gran Festa de la Calçotada però si que «és positiu pels bars i restaurants de la ciutat. Castells apunta que la festa «és una empenta important» per la ciutat, i espera que «es pugui conservar» durant molts anys.

Pla general dels Tres Tombs a Valls, d'un gran cavall de color blanc amb un genet vestit de català, a la baixada de la plaça del Blat, un dels punts emblemàtics del recorregut.
Pla general dels Tres Tombs a Valls, d'un gran cavall de color blanc amb un genet vestit de català, a la baixada de la plaça del Blat, un dels punts emblemàtics del recorregut. | VallsDiari.cat

 

El tortell de Sant Antoni, novetat d'enguany

Una de les novetats importants dels tres tombs vallencs en la celebració del seu 40è aniversari és la recuperació del clàssic tortell de Sant Antoni que es repartirà durant la diada. El tortell, es podrà comprar per 3,5 euros i s'espera que se'n puguin repartir més de 300. El postre anirà acompanyats d’una bossa especial editada per aquests 40 anys del popular esdeveniment  i es podrà adquirir en  un carro que farà l’itinerari i s’aturarà en diversos punts, com la Font de la Manxa, el Pati o la plaça del Blat.