El Passeig de l'Estació de Valls

Valls incrementa les xifres de recollida selectiva de residus respecte a l'any passat

L'index del primer semestre del 2020 s'acosta a l'objectiu de l'ajuntament d'arribar al 50%

La ciutat de Valls ha presentat el balanç de les dades de la recollida selectiva de residus del primer semestre del 2020, que han millorat respecte al semestre anterior, segons ha informat l'Ajuntament de Valls. «Tot i els mesos de confinament domiciliari, els vallencs reciclen més i ho fan en totes les fraccions», ha detallat el consistori.

Concretament, el balanç de la recollida de les diferents fraccions augmenta un 8,1% respecte al mateix període del 2019, el que suposa gairebé 2,9 milions de quilos d'escombraries. Aquest repunt també ha provocat un augment de l’índex de recollida selectiva, estancat des de fa anys en el 40%, que aquest 2020 escala fins a un 44,4%.

Aquesta xifra s'acosta més a l'objectiu de la regidoria de Sostenibilitat, Serveis Ambientals i Medi Natural de l'Ajuntament de Valls d'arribar al 50% de recollida selectiva, que es pretén assolir en un futur pròxim.

Augment general a totes les fraccions

Segons detalla el consistori vallenc, l'augment ha estat general en totes les fraccions recollides, però és en la matèria orgànica on es nota la diferència, ja que ha augmentat un 19,5%, al contrari que altres ciutats més grans del Camp de Tarragona, que han reduït la selectiva de la fracció orgànica en un 26%.


Els envasos lleugers també han enregistrat un increment important, d'un 18%, així com les fraccions de vidre, que han millorat en un 15,1%. La roba i calçat també ha augmentat un 15,1%. Per últim, la recollida de paper i cartó també ha augmentat de manera considerable, un 11%, malgrat que la major part del comerç va estar tancat durant dos mesos.


Un dels aspectes que sí que ha reduït números és la deixalleria, perquè la planta de recollida va haver de tancar durant l'estat d'alarma. En aquest sentit, l'Ajuntament de Valls apunta que amb la reobertura, als mesos de maig i juny, s'ha fet notori l'increment de les quantitats gestionades a la deixalleria.

Més conscienciació sobre el problema

L'Ajuntament de Valls ha teoritzat sobre quines poden ser les causes d'aquest augment de la recollida selectiva, i ha destacat la conscienciació dels veïns de Valls sobre la crisi climàtica i la necessitat d'adoptar mesures de canvi per crear una societat més sostenible, com són la seva minimització i la separació en origen de les fraccions reciclables.


Per altra banda, les ajudes per als ciutadans que reciclen, compreses dins la modificació de l'ordenança fiscal de residus, ha suposat «una motivació afegida» per a moltes llars. En aquest sentit, el consistori destaca que en el seu primer any ja s'hi han acollit 1.255 famílies, el que representen aproximadament el 15% de les llars vallenques.


D'aquestes sol·licituds, un 96,3% han estat informades favorablement, mentre que se n'ha desestimat només un 3,7%. Per últim, també han jugat el seu paper les campanyes informatives sobre el sistema de recollida selectiva i les inspeccions sobre gestió dels residus per part de particulars i empreses.

Els objectius per a l'any 2020

Aprofitant aquestes dades positives, el consistori vallenc ha fixat els objectius per a finals d'aquest any que són, a banda d'acostar-se a la xifra del 50% de recollida selectiva, reduir la producció de residus fins als 1,312 kg/habitant i dia, que implicaria l'emissió de gasos contaminants a l'atmosfera.


Comentaris