Valls recupera la gestió de les dues llars d'infants del municipi

La iniciativa,contemplada dins els acords de govern, ha estat ideada per preservar el projecte educatiu de les escoles

Les llars d'infants dels Tabalets i la dels Xiquets i Xiquetes de Valls tornaran a ser gestionades per l'ajuntament de cara al curs vinent. Les dues escoles, que fins ara eren gestionades de manera indirecta, seran assumides completament per l'ajuntament, complint amb els compromisos de l'acord de govern de l'actual mandat.

Fins ara, les dues llars d'infants, que compten amb uns 120 alumnes, eren gestionades per l'Associació Tabalets, que comptava amb un projecte educatiu que, tal com expressa el consistori, «s'ha convertit en tot un referent en l'educació d'infants de zero a tres anys». Precisament, per preservar aquest projecte, l'any passat es va iniciar el procés de municipalització de les dues llars d'infants, per protegir-les de «qualsevol eventualitat que es pogués produir per un canvi d'empresa gestora».

Amb una gestió directa per part de l'ajuntament, asseguren, es garanteix la supervivència d'aquest projecte i l'actualització amb els mateixos principis. Aquesta municipalització també permetrà agilitzar la relació de les escoles amb altres departaments de l'ajuntament per gestionar, entre altres aspectes, l'augment de la demanda de places prevista per al curs vinent, així com la resolució de problemàtiques com, per exemple, la incorporació immediata als centres, per raons educatives o socials, d'infants de famílies vulnerables.

Per altra banda, aquest canvi en la gestió de les llars d'infants vol respondre també aspectes com la demanda social, els canvis demogràfics, culturals i econòmics que hi pugui haver en un futur. Els educadors dels centres, han destacat la importància de l'escolarització en els infants de zero a tres anys, com a peça clau en el desenvolupament mental i social de cada infant, i per evitar casos d'exclusió social des dels primers anys de vida. Per tant, és necessari que les administracions garanteixin el servei.

Les condicions de la municipalització?

Aquest projecte es va iniciar per part de l'Ajuntament de Valls l'any 2005, amb la creació de l'escola bressol Tabalets, per donar cobertura a la demanda de places de preescolar. La segona llar d'infants del municipi, la Xiquets i Xiquetes, va ser constituïda l'any 2011, a la zona nord de la ciutat. El projecte creat per aquestes dues escoles es basa en l'estímul dels infants a través de descobrir el seu entorn gràcies al joc. Algunes de les activitats que les dues escoles realitzen en aquest sentit, és la creació de petits horts agrícoles que permet aprendre, als més petits, sobre l'entorn natural més proper «de manera vivencial i personal».

El procés de municipalització es durà a terme mantenint, pel que fa a les 20 treballadores de la societat Tabalets especialitzades en l'educació dels petits, en les mateixes condicions de sou i drets laborals Pel que fa a les professionals però, no són considerades treballadores de l'ajuntament, ja que el procés de selecció de les mateixes es duu a terme mitjançant un procés públic de selecció de personal.

"Un Sant Joan sense castells a Valls: «No es pot aguantar!»" "Gran sorpresa: Històrica troballa al Monestir de Santes Creus"