Sastre Pluvinet de Valls

Vestits exclusius en unes festes de somni: la iniciativa d'un sastre de Valls per a les Decennals de 2021

Cada peça està valorada en 2.500 euros i ja n'hi ha dues d'encarregades

Al carrer Forn Nou de Valls, en el punt en què la via es fa més estreta, sobresurten penjades des d’una façana unes tisores de forja de grans dimensions. Anuncien, com qui no vol la cosa, que allí roman una de les poques botigues de la zona que encara resta en actiu. Es tracta de la sastreria de Benet Pluvinet, un dels 5 últims professionals que es dediquen a aquesta professió en tot l’Estat espanyol.

Des dels 19 anys, Benet Pluvinet forma part del taller familiar i actualment treballa de forma artesanal, individual, i personalitzada, i confecciona vestits, americanes, pantalons i armilles per a celebracions úniques, «amb la voluntat de mostrar la pròpia personalitat  de cada client a través del vestit». Per aquest motiu, la producció anual de la seva botiga es redueix a 15 peces exclusives, amb un procés d’elaboració que té, de mitjana, 52 hores de dedicació per unitat.

Sastre a Valls tallant un patró.
Tots els tratges estan fets totalment a mà. | Àngel Ullate

10 vestits amb aroma de Decennals

Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls són, des de temps immemorials, una oportunitat per a tothom. El Benet Pluvinet ho sap i, a les portes d’un nou desenari, ha volgut mantenir l’esperit històric que la capital de l’Alt Camp conserva en la seva preparació. Per això, ha posat en marxa una iniciativa que en pocs dies ja ha traspassat les portes de la botiga i ha tingut els primers retorns en forma d’encàrrecs.

Es tracta de la confecció de 10 vestits d’home pensats i ideats per a lluir-los per les Festes Decennals de 2021, concretament durant la nit del Gran Ball de Gala, que tindrà lloc l’1 de febrer. «El meu pare em va suggerir fer alguna promoció especial per les Decennals, tal com sempre s’ha fet en el nostre sector, i vaig creure oportú impulsar el projecte amb la finalitat que els vallencs que ho desitgin, tinguin un vestit únic i exclusiu per a les festes», explica el sastre.

Sastre Pluvinet de Valls
Benet Pluvinet és la tercera generació que es dedica al negoci familiar | Àngel Ullate

2.500 euros per peça

Cada vestit serà únic i durà una etiqueta personalitzada a l’interior que evidenciarà el moment i per quin motiu s’ha fet la peça. De fet, aquest concepte no és nou i cada 10 anys, moltes famílies aprofiten l’esdeveniment per fer-se un vestit nou o l’abric. «Fa algunes setmanes que he començat a rebre alguns encàrrecs per arreglar jaquetes i peces que es van fer per a les Decennals de 1991 o 2001, per exemple, per tal de deixar-les a punt per a les properes», explica Pluvinet.

Pel que fa al cost, preveu que sigui d’uns 2.500 euros per vestit, però tot dependrà dels metres de roba i del teixit que triï el client, ja que aquest taller només treballa amb llana pura i mai utilitza materials sintètics. Sobre l’acceptació que ha tingut la promoció, a 8 mesos vista de l’inici de les Festes Decennals el sastre assegura que ja hi ha 2 vestits reservats i «és molta la gent que s’ha interessat per la proposta, per això, les 8 primeres persones que vinguin s’asseguraran l’encàrrec», conclou.

Ball de Gala amb un protocol estricte

El Ball de Gala de les Festes Decennals és un esdeveniment de primer ordre que aglutina més d’un miler de persones de la societat civil, política i cultural de Valls i la demarcació. Tradicionalment, se celebra durant la vigília del dia de la Mare de Déu de la Candela, el primer de febrer dels anys en acabats 1, i és requisit indispensable vestir d’etiqueta i lluir les millors gales.

L’última edició, celebrada el 2011, es va dur a terme a la Vela Gran de la zona del Fornàs i va comptar amb la presència de la prestigiosa Principal de la Bisbal i l'orquestra Passadena Roof Orchestra. La tradició també marca que el batlle o batllessa de la ciutat obri la vetllada, juntament amb els regidors i les altres autoritats presents.

Ball de Gala de les Festes Decennals de Valls 2011
Ball de Gala de les Festes Decennals de 2011 | Cedida


Comentaris