L'alcalde de Valls, Albert Batet, i altres autoritats es fan un 'selfie' a la inauguració de la 'Vilaniuada'2019.

Una quinzena de centres educatius de l'Alt Camp participen en la 'Vilaniuada' a Valls

L'Institut Narcís Oller de Valls ha acollit més de 600 alumnes en la segona edició de la 'Vilaniuada', un projecte de descoberta de la ciutat a través de dispositius mòbils

Una quinzena de centres educatius de l’Alt Camp han participat aquest dimecres en la segona edició de la ‘Vilaniuada’, un projecte basat en el World Mobile City adreçat als alumnes del cicle superior de primària i secundària. En total, l’activitat ha aplegat més de 600 alumnes que s’han trobat a l’Institut Narcís Oller de Valls on han iniciat les activitats.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

La ‘Vilaniuada’ és un projecte que té com a objectiu que els alumnes  aprenguin a moure’s i descobrir Valls amb l’ajut de la tecnologia mòbil mitjançant una mena de gimcana per la ciutat.  El projecte es duu a terme simultàniament a diverses altres ciutats de Catalunya, País Valencià i País Basc. 

A dos quarts de deu matí d’aquest dimecres s’ha donat el tret de sortida a la jornada que ha concentrat tots els alumnes a l’exterior de l’Institut. Un cop allà, han rebut la benvinguda de l’alcalde de Valls, Albert Batet, i de la directora general d’Innovació, Recerca i Cultura digital, Mar Camacho. Altres autoritats del territori també han participat en l’acte d’obertura, com el president del Consell Comarcal de l’Alt Camp, Joan M. Sanahuja.

La Unió Anelles de la Flama també ha estat present en la rebuda als alumnes amb els gegants de l'entitat, el Pau i la Isabel de Galceran,  que han acompanyat els participants en l'acte inaugural. 

Els gegants Pau i Isabel de Galceran en l'acte inaugural de la 'Vilaniuada' a Valls.
Els gegants Pau i Isabel de Galceran en l'acte inaugural | UAF

 

Un cop allà, els alumnes  han rebut el material necessari i han començat les activitats.  Ha protagonitzat la jornada la gimcana combinant els mitjans clàssics amb l’ús de les tecnologies mòbils: internet, geolocalització, xarxes socials, codis QR, realitat augmentada…

L’objectiu de l’activitat ha estat geolocalitzar adequadament els principals punts d’interès de Valls  i realitzar els petits reptes que s’han plantejat a cadascun d’aquests llocs. Durant tota l’activitat hi ha hagut un punt de control amb professors a la plaça del Pati, a l’institut Narcís Oller i també hi ha hagut alguns docents recorrent els diferents punts.

La ‘Vilaniuada’ s’ha dut a terme a Valls simultàniament i posteriorment també a altres ciutats de Catalunya i el País Valencià  com són Barcelona, Manresa, Alcoi, Igualada, València, Xàtiva, Vall dels Alcalans, Gasteiz, Castelló i Camp de Morvedre, que acullen l’activitat amb altres noms. A la capital de l’Alt Camp es diu així tot fent referència al nom amb què l’escriptor Narcís Oller va recrear Valls.

L’activitat ha estat tot un èxit de participació i se n’ha fet molt ressò a les xarxes socials. Les escoles han gaudit de la jornada que té com a fita  facilitar l’autonomia de l’alumnat, millorar la competència digital dels estudiants,  resoldre problemes en grups cooperatius, compartir coneixement en la Xarxa, etc.

Un grup d'alumnes a la plaça del Pati de Valls participant en la 'Vilaniuada' 2019.
Un grup d'alumnes a la plaça del Pati de Valls participant en la 'Vilaniuada' 2019. | vilaniuada

Gràcies a la gimcana els alumnes han pogut conèixer els llocs d’interès de la ciutat (patrimonials, culturals, socials..), han après a localitzar qualsevol punt de la ciutat amb els mitjans clàssics (mapes, targetes..) i a dissenyar rutes geolocalitzades amb els punts triats de la ciutat.

Tot i que els joves coneixen a la perfecció el món digital, amb l'activitat també han pogut familiaritzar-se amb l'ús de les darreres tecnologies (realitat augmentada, codis QR) usant-les per moure's per la ciutat.

Formació del professorat

Prèviament a la ‘Vilaniuada’ els professors del centre han fet quatre sessions de formació per a l’elaboració de materials i per a organitzar l’activitat. Enguany participat en el projecte 9 centres de Valls, l'institut d'Alcover, les escoles de Vallmoll, El Pla de Santa Maria i Rodonyà i la ZER La Parellada (escoles de Cabra del Camp, El Pont d'Armentera i Figuerola del Camp).

Des de l'organització ja han posat de manifest a través de les xarxes socials que la fita ara és  començar a treballar en la 'Vilaniuada' 2020.