Un home obre un paraigües a la sortida d'una farmàcia el 20 d'abril del 2020

Les farmàcies de Tarragona reparteixen un milió de mascaretes durant la campanya Mascareta /Salut

La distribució a través de la recepta electrònica ha permès un accés més fàcil i ràpid a un producte escàs i demandat

Dos mesos després i amb més de nou milions de mascaretes sanitàries dispensades, finalitza la campanya Mascareta /Salut, impulsada pel Departament de Salut i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya (CCFC). Concretament, ha repartit 9.252.000 mascaretes de teixit de tres capes en la xarxa que formen les 3.227 farmàcies de Catalunya. A Tarragona, les 342 farmàcies de la demarcació, n'han dispensat prop d'un milió, 997.500.

Accés regulat i ràpid a un producte escàs i demandat

L'esforç de l'àmbit farmacèutic ha estat extraordinari, facilitant un accés regulat  i ràpid a les mascaretes en un moment en què el producte era escàs  i el procés gradual d'aixecament del confinament n'implicava una utilització cada cop més generalitzada. De fet, la dispensació s'ha fet a través del sistema de recepta electrònica  del CatSalut, que fins a data del 31 de maig va evitar un milió de desplaçaments innecessaris als centres sanitaris, i que ha permès repartir les mascaretes de manera professional, regulada i registrada i, sobretot, adaptar la freqüència  de dispensació en funció de la demanda de la població.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

La primera mascareta ha estat sempre gratuïta  per a tots els ciutadans, ja que ha anat a càrrec del Servei Català de la Salut, i les següents s'han pogut adquirir per un preu de 0,76 cèntims la unitat, sense cap marge de benefici per l'oficina de farmàcia ni per la distribució.

Imatge d'arxiu de la façana d'una farmàcia
La campanya ha rebut l'ajuda d'agents que actuen en la distribució de productes farmacèutics   | ACN
 

Més agents implicats en la «cadena del medicament»

La campanya, que neix d'un projecte liderat en el seu origen pel CCFC, ha comptat amb la col·laboració i implicació d'altres agents que actuen en la cadena  de proveïment del medicament, ja sigui en la indústria  —Hartman— o Fedefarma, Alliance Healthcare, Cofares i Hefame en la distribució. A més, hi ha participat un grup de treball de la Cambra de Comerç de Barcelona. Amb aquesta iniciativa, la cadena del medicament —indústria, distribució i la xarxa de farmàcies— s'ha posat de nou al servei de la població i segueix treballant per garantir-li l'accés al medicament i la protecció.

En el marc d’aquesta campanya, es va elaborar un cartell  amb consells sobre com fer un bon ús  de les mascaretes. Concretament, els tres aspectes que es detallen són quan  utilitzar-les, on cal tenir present que, en cap cas, l’ús de mascareta sanitària substitueix les principals mesures higièniques —com el rentat de mans freqüent o tapar-se la boca i el nas amb la cara interna del colze o amb mocadors d’un sol ús si tossim o esternudem— així com les mesures de distanciament  social. Posteriorment, es defineixen els set passos a seguir per fer-ne un ús correcte, i per acabar, es detallen les característiques de la mascareta que s'entrega a l’usuari.