El Camp de Tarragona reinventa la Diada Nacional: del tot atípica i adaptada a les restriccions sanitàries

L'11 de Setembre de 2020 està fortament condicionat per les mesures de seguretat i higiene de la Covid-19 i per l'alt risc de rebrot que hi ha a la demarcació
La Diada Nacional d'enguany comptarà amb diverses manifestacions de l'ANC repartides arreu del territori | ACN

Avui el Camp de Tarragona celebra, com la resta de Catalunya, la Diada Nacional. En els darrers anys, la cita ha estat marcada per les manifestacions multitudinàries en defensa de la independència, convocades per l'Assemblea Nacional CatalanaÒmnium Cultural. Enguany, però, el panorama és ben diferent a causa de la crisi sanitària de la Covid-19 i molts dels municipis han suspès els actes commemoratius del dia. Altres poblacions i capitals de comarca s'han aventurat en la programació cultural i comptaran amb actes amb un aforament de públic limitat, mantenint totes les distàncies i amb les mesures de seguretat i higiene que requereix la situació.

Reus manté i adapta els actes habituals de la Diada

En aquest sentit, la capital del Baix Camp mantindrà la majoria d'actes, institucionals i reivindicatius, que se celebren l'Onze de Setembre. Pel que fa a l'Ajuntament, la Glosa de la Diada, a càrrec de l'escriptora Marta Magrinyà, es pronuncia a les 10.00 h del matí des del saló de plens sense públic i retransmesa per internet. A continuació ha de tenir lloc l'ofrena floral a la plaça del Baluard. Després de les autoritats, les entitats que s'hagin inscrit, i que tenen una hora concreta assignada, aniran lliurant les seves ofrenes a la paret de l'antic baluard. Pel que fa a la Diada més reivindicativa, l'ANC i l'Esquerra Independentista també mantenen diferents mobilitzacions.

En el cas de l'Assemblea, enguany s'han convocat concentracions descentralitzades, una de les quals a Reus. Tot i haver-se previst al passeig de Misericòrdia, finalment es durà a terme a la plaça d'Anton Borrell, al Parc de Sant Jordi, segons ha explicat l'organització, per reforçar les mesures de seguretat sanitària.

Un acte previst per les 17.15 h de la tarda i per al qual cal inscriure's al web de l'entitat. L'Esquerra Independentista, per la seva  banda, ha canviat la marxa de torxes habitual per una ofrena floral a la mateixa plaça del Baluard que es va dur a terme ahir dijous a les 20.00 h del vespre. La manifestació unitària del Camp de Tarragona també ha patit canvis.

Ha quedat convocada com una concentració estàtica a la plaça d'Anton Borrell, el mateix escenari que ocuparà l'ANC. En el cas de l'Esquerra Independentista, la convoquen també com un acte polític que comptarà amb parlaments, un dels quals de Carles Riera, portaveu de la CUP al Parlament, i actuacions musicals a partir de les 19.30 h del vespre.

L'ofrena floral de Tarragona sense públic

Tarragona encara la Diada del coronavirus amb les màximes precaucions possibles. El consistori ha aconsellat un màxim de tres assistents, per entitat, de cara a la tradicional ofrena floral que es porta a terme des de les 9.00 h del matí. Així mateix, i a diferència d'altres anys, no es permetrà públic per assistir a l'ofrena floral.

I pel que fa a l'altre vessant de la jornada, la reivindicativa, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) té previst dos actes, un a la subdelegació del govern i l'altre a la delegació d'Economia i Hisenda, inclosa la Tresoreria General de la Seguretat Social. L'acte s'iniciarà a les 17.14 h i acabarà a les 19.00 h i l'aforament serà limitat.

L'ofrena floral de la Diada de Catalunya es farà, com és habitual, davant la tomba de Pau Casals. | BP Diari

Una diada desigual al Baix Penedès

Al Baix Penedès, ajuntaments com els del Vendrell o Calafell han mantingut alguns actes amb motiu de la Diada de Catalunya, tot i que amb limitacions d’aforament. A la capital comarcal es farà la tradicional ofrena floral al cementiri, davant la tomba de Pau Casals, el mateix divendres 11 a les 10.30 h. L’assistència queda limitada, però, a un representant per entitat o associació, que ha de confirmar la seva presència prèviament. La glossa institucional anirà a càrrec dels comissaris de l’exposició ‘El Vendrell, l’època daurada’ que es pot veure al Palau Robert de Barcelona.


A la tarda també s’ha mantingut el concert de sardanes organitzat pels Dansaires del Penedès a la plaça del Tívoli, que anirà a càrrec de la cobla Principal de la Bisbal, amb un control d’aforament previ. A Calafell, l’ofrena floral al Monument dels Presidents, a la plaça dels Països Catalans, també es farà amb limitacions i només hi podran assistir dues persones per entitat. En Canvi, l’Ajuntament de Cunit ha decidit suspendre tots els actes pel risc de brot elevat que hi ha actualment al municipi.

Valls renuncia a la diada castellera de la vigília

La capital de l'Alt Camp tradicionalment ha celebrat els actes de la diada durant la vigília, és a dir, el 10 de setembre al vespre. Enguany, a causa de la situació actual, no es durà a terme la diada castellera protagonitzada per les dues colles dels Xiquets de Valls. L'Ajuntament ha organitzat, per a substituir-la, un acte protocol·lari i de caràcter íntim, que comptarà amb diverses actuacions musicals, la lectura de poemes i la ritual hissada de la senyera gegant a l'edifici de ca Segarra, així com el tradicional cant dels Segadors.

La celebració tindrà, com ja és de costum des de la represa de l'activitat cultural, diverses mesures de protecció: aforament limitat, públic assegut amb distàncies de seguretat, l'obligatorietat de dur mascareta i l'aplicació de gel hidroalcohòlic en accedir a l'espai, entre d'altres.

Per altra banda, el passeig de l'Estació acull, l'11 de setembre a la tarda, una de les concentracions de l'ANC, amb una previsió de públic de 500 persones. L'acte s'iniciarà a les 18.00 h i hi ha previstes diverses actuacions musicals, la lectura del manifest i els parlaments de la presidenta de l'entitat.

Enguany no hi haurà l'actuació castellera | Ajuntament de Valls / Pere Toda

Una plaça plena de sabates a Montblanc

Finalment, la capital de la Conca de Barberà no comptarà amb cap dels actes que tradicionalment s'organitzaven des del consistori amb motiu de la Diada Nacional, a causa de la suspensió de tota la programació de la Festa Major 2020. No obstant això,  L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de la Conca de Barberà ha fet una crida a omplir de sabates la plaça de Sant Francesc de Montblanc durant l'11 de setembre.

És l'aposta de l'entitat per fer un acte reivindicatiu adaptat a la Covid-19. Amb l'eslògan «físicament no hi serem però deixarem petjada», l'ANC de la Conca de Barberà col·locarà «les sabates en nom de totes i tots», ja que no podran estar junts a la plaça. En diferents municipis de la comarca hi haurà punts de recollida de sabates que, un cop acabada l'acció, s'entregaran a una entitat social.

"Agenda: Arriba l'exposició que mostra la 'Tarragona amagada' durant el confinament" "Centenars de nous professors per començar el curs més incert a Tarragona"