imatge d'una activitat del museu de la Diputació de Tarragona

Activitats gratuïtes per als sanitaris al Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona

Formen part del programa 'Recuperart', que vol brindar suport emocional als professionals de la salut

El Museu d'Art Modern  de la Diputació de Tarragona  programa un seguit d'activitats per als sanitaris que hagin estat treballant, en els darrers mesos, en la lluita contra la Covid-19. La iniciativa, que porta el nom de 'Recuperart', pretén millorar la salut emocional dels professionals de la salut a través de l'art.

La iniciativa ha estat creada per l'Institut Català de la Salut, i amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat s'han programat activitats en 16 museus i centres d'art d'arreu del país. El programa es presenta com una via d'escapament a través de l'art, eina per «millorar l'estat anímic, combatre l'ansietat, la depressió i lleus manifestacions d'estrès posttraumàtic en el col·lectiu de professionals sanitaris.

Una activitat lúdica i terapèutica alhora

Pel que fa al Museu d'Art Modern de Tarragona, les activitats s'iniciaran a partir de la primera setmana de juliol. Per a tots aquells sanitaris que hi vulguin accedir, només hauran de presentar la seva identificació professional i podran entrar-hi gratuïtament.

Una vegada s'hagi accedit a les instal·lacions, els visitants rebran una llibreta i una fitxa amb una relació d’obres sobre les quals pivotarà la intervenció. Aquest quadern i fitxa han estat especialment elaborats per a l'activitat i els servirà per seguir la visita museística, que comptarà amb la presència d'un guia.

A banda de la proposta lúdica, aquesta activitat conté també una part  psicològica important, comptant amb exercicis d’atenció plena, concentració, focalització, associació cognitiva, creativitat, escriptura, dibuix i reflexió.

Una iniciativa pionera

El programa 'Recuperart' és una iniciativa pionera a escala internacional, que vol recuperar l'oferta de suport psicològic que ja ofereix l'Institut Català de la Salut a través de propostes diferents i comunitàries, que es desenvolupin en entorns diferents i familiars, com museus o a l'aire lliure, que vagin més enllà de l'àmbit assistencial formal.

De moment, són 16 els museus participants tot i que es preveu que la xifra augmenti més endavant. Concretament, són: el Museu de l'Empordà, a Figueres; el Museu d'Art de Cerdanyola; el Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu; el Museu Nacional d'Art de Catalunya, a Barcelona; el Museu de l'Hospitalet de Llobregat; el Museu Pau Casals, al Vendrell; el Museu de Tortosa: Històric i arqueològic de les Terres de l'Ebre; el Museu Episcopal de Vic; el Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal; el Centre d'Art La Panera, a Lleida; l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, a Esterri d’Àneu; el Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona; el Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia; el Museu d'Art de Girona; el Museu de la Garrotxa, a Olot i el Museu de Sitges.