La nova terminal de l'Aeroport de Reus pren forma i estarà «plenament operativa» a finals d'estiu

La temporada alta arrenca el pròxim 29 de març | El director no veu en el Brexit una amenaça imminent
La nova sala d'espera per embarcar gairebé duplica el seu espai | Laia Solanellas

L’Aeroport de Reus està gairebé buit i a les pantalles només apareix anunciat un vol, discret, cap a l’aeroport de Stansted, a Londres, ben entrada la tarda. Moviment d’obres a tort i a dret, la infraestructura sembla posar-se a punt pel què ha de venir. «Treballem per tenir-ho tot a punt per quan comenci la temporada de vols d’estiu el dia 29 de març», ens explica sobre el terreny l’actual director de l’aeròdrom, Juan Crespo, que ara fa sis mesos va rellevar l’històric Vicent Pallarès en un intercanvi de cromos orquestrat per AENA.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Les obres deixaran una nova terminal més gran, millor equipada i més moderna. Entre la maquinària, el pladur i els plàstics de protecció, s’intueix el que ben aviat serà la nova joia de la corona. «El nou aeroport guanyarà en confort, en capacitat, en espai i en una modernitat que ens obrirà les portes, per fi, al segle XXI», exposa Crespo. Visiblement satisfet amb la macroinfraestructura que gestiona, prepara la seva primera temporada de vols a Reus amb una joguina nova per estrenar.

Les obres de la nova terminal de Reus suposaran una ampliació de la capacitat i dels espais de l'aeroport

La nova infraestructura permetrà donar servei a poc més de 2.500 persones (tant a la zona d'arribades com la de sortides) cada hora, notablement per sobre dels 1.800 que té espai per acollir fins ara. Això és una capacitat ampliada de més de 700 persones més per hora, una «necessitat urgent que trobem en els moments d'aglomeració que suposa la coincidència de diversos vols consecutius» en diversos punts crítics de la temporada estiuenca.

Crespo prové de l'Aeroport de Sabadell i dirigeix el de Reus des del 20 de setembre | Laia Solanellas

Passem el primer control de seguretat que sabem que no acabarà en enlairament. Què estrany. Tot sembla a punt per rebre els primers passatgers a les portes 8 i 9, però de moment mana el silenci. Són una de les grans novetats, com també ho és la nova sala d’embarcaments, pràcticament el doble de gran que l’anterior. Són vora 2.500 metres nous i unes parets-finestra de vidre que ho omplen tot de llum natural. Es veu tota la pista al davant, com una pantalla de videojoc en temps real. I així serà.

L'Aeroport de Reus podrà acollir més de 2.500 passatgers per hora, a diferència dels 1.800 actuals

El director de l’aeroport duu un vestit blau marí que no passa desapercebut. Es col·loca bé l’americana i en cap moment es descorda el botó que la tanca. «Aquí estem treballant en polir el nou accés, allà estem acabant d’enllestir l’ampliació dels espais», ens detalla sobre el terreny. Saluda dos agents que semblen fer pràctiques amb un pastor alemany de detecció, vés a saber de què. Encara no és estiu i el ritme és relaxat. Ja canviarà.

Crespo parla sovint de «responsabilitat» i creu que la nova terminal que ben aviat serà visible i trepitjable «marca la transició entre on som i on volem ser» per a l’aeròdrom del sud de Catalunya. Assegura que la inversió de 12 MEUR que desenvolupa AENA pretén equipar l’aeroport en «més benestar, més confiança, més capacitat i més i millors instal·lacions» per al milió de passatgers que fa tres anys que passen per l’edifici i que s’espera que el 2020 torni a repetir.

Els treballs a Reus s'allargaran fins ben entrada la temporada d'estiu | Laia Solanellas

«Creiem que enguany ens tornarem a moure en aquesta xifra», ha vaticinat el director. Poc més enllà de la nova i ampliada sala d’espera, veiem també en obres l’espai de les cintes de maletes, on ben aviat en seran tres i del doble de grandària que les actuals. A l’entrada, ja es veuen els accessos duplicats i la tecnologia en renovació. «És una aposta inequívoca per Reus i pel potencial del territori», entén Crespo.

El nou director de l'aeroport vincula el potencial de la infraestructura amb noves oportunitats per al territori

El director de la infraestructura recorda que «no hi ha cap ciutat important sense un aeroport de referència» i subratlla que «som la connexió de la Costa Daurada amb Europa». Torna a aparèixer el concepte de la responsabilitat. «Ens considerem la porta d’entrada i de sortida al nostre territori, i això ens força a garantir una bona experiència a tothom qui ens visita», insisteix.

L'Aeroport de Reus està en fase d'obres per enllestir la nova terminal | Laia Solanellas

L’oferta de vols a l’aeroport de la Costa Daurada —o això llegeixo discretament al Duty Free de rigor— s’adapta a la realitat del territori. És a dir, múscul britànic, accent rus i pinzellades d’altres destinacions europees més ocasionals. «És per això que enguany inaugurem la nova línia amb Minsk (Bielorússia): una decisió estratègica que acceptem i compartim», raona el director.

La nova terminal reusenca s'anirà desplegant de forma progressiva durant els pròxims mesos

El 29 de març estarà operativa part de la nova terminal. A finals d’estiu ho estarà el 100%, si no hi ha cap imprevist. El director de l’Aeroport de Reus no dubta que «arribarem a temps» i confirma l’estratègia de diversificació de companyies i destinacions per a l’any que s’obre. Això és el que va salvar l’aeroport de la desfeta de Thomas Cook la passada tardor, per exemple.

El nou director de l'Aeroport de Reus afronta la seva primera temporada turística a la institució | Laia Solanellas

«Sí, està tot solucionat», somriu. El turoperador britànic movia vora el 10% dels passatgers reusencs, i quan va tancar barraca aquesta oferta es va anar reabsorbint en altres companyies similars. Només es va perdre pel camí una desena part d’aquests viatgers, és a dir, un 1% del total dels passatgers que aterren a Reus. Anecdòtic. «Podria haver estat molt pitjor, i tant», confirma Crespo.

L'Aeroport de Reus depèn del múscul del mercat britànic i no tem els efectes del Brexit en els pròxims mesos

Suposo que era inevitable que la conversa de Thomas Cook ens portés a ‘lo del Brexit’. El nou director, qui ja va confessar fa uns mesos que no temia els seus efectes encara incerts, manté la mateixa línia. «Sabem que aquest 2020 serà un any de transició i que fins al desembre no hem d’esperar cap canvi dràstic: nosaltres ens estem preparant en l’escenari d’un Brexit dur i ens estem adequant al que pugui venir», respon, tranquil. No albira terratrèmols.

Les obres de l'aeroport reusenc deixaran una infraestructura molt més ampla i moderna en unes setmanes | Laia Solanellas

En aquestes línies s’està treballant per preparar la temporada forta a l’aeròdrom. Instal·lacions noves, terminal ampliada, oferta diversificada, Brexit encara sense mossegar i previsió de repetir el milió de passatgers dels darrers anys. «Són dies de molta feina interna, tot i que no ho sembli!», s’excusa el Juan amb l’horitzó de la Setmana Santa que enguany caurà a l’abril.

La creació de les portes d'embarcament 8 i 9 i l'ampliació de la sala d'espera, els punts forts de les obres

A més llarg termini —direm més llarga volada, per no desentonar—, Crespo ni descarta Reus com a quarta pista de l’Aeroport del Prat ni renuncia a la futurible estació intermodal que la setmana passada va ressuscitar la Generalitat en una conferència a Tarragona. «No és cap secret la vostra voluntat sempre competitiva, ni que necessitem aquesta interconnexió ni que aspirem a ser una entitat pròpia amb capacitat de créixer», reivindica. Prudència i mirada llarga, ve a dir.

La senyalització de les noves portes ja s'intueix a l'Aeroport de Reus | Laia Solanellas

Crespo creu que la nova terminal suposarà un abans i un després per al territori, i que el pas endavant en espais i prestacions implicarà un salt qualitatiu no només com a porta d’entrada de visitants a la Costa Daurada, sinó també com a porta de sortida cap a Europa. «El repte no és només acollir turistes, sinó enlairar els veïns de Tarragona cap a la resta del món i aprofitar aquesta connexió a deu minuts de casa», reflexiona.

Un 2020 estable: l'Aeroport de Reus espera repetir el milió de passatgers que ha mogut en els darrers anys

L’Aeroport de Reus vol fer un salt endavant de la mà d’una inversió multimilionària que l’ha de dotar d’un múscul i d'una tecnologia que fins ara frenaven tota utopia d’expansió. 2020 és any d'obres i any de replantejar línies. Bufen nous temps i noves oportunitats a tocar de la torre de control.

"🚗⚠ AP-7: L'eliminació del peatge entre Tarragona i la Jonquera, a examen" "👧 Com afecta l'alimentació i l'estil de vida en la salut dels infants?"