Els més fràgils en temps de pandèmia: Afers Socials reforça l'atenció domiciliària per protegir la gent gran

Les residències de gent gran extremen les precaucions davant l'auge de la pandèmia | Els Centres de Dia, els primers a tancar
La gent gran és un dels col·lectius més vulnerables en aquesta epidèmia. | Àngel Ullate
 

Les residències de gent gran i els serveis d'atenció als col·lectius més vulnerables extremen les precaucions davant l'auge de la pandèmia de la Covid-19, que s'ha revelat especialment perillosa per a aquests sectors de població. Els més indefensos. Protocols i més protocols són el manual a seguir a tots els centres d'atenció i cura.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

«La nostra prioritat és garantir la salut, la cura i la protecció dels més vulnerables i assegurar que no deixem ningú enrere ni desatès», explica a TarragonaDigital la Marta Cassany, directora dels Serveis Territorials d'Afers Socials a Tarragona. El conseller El Homrani va anunciar el tancament immediat dels Centres de Dia fins a nou avís abans de la declaració de l'estat d'alerta. Residències d'avis o centres d'acollida, de salut mental o per a persones amb discapacitat han restringit les visites i han suspès tota activitat externa. Confinats.

 

Les residències de gent gran prohibeixen l'accés de familiars mentre duri l'emergència

Tots els protocols d'actuació que Afers Socials ha fet públics són coordinats amb el Departament de Salut, el més autoritzat per gestionar l'emergència. Aquests documents expliciten que «no es contempla dotar els professionals de les residències amb equips de protecció mentre no hi hagi cap cas sospitós del virus», explica Cassany, «uns equips que sí que s'activarien d'immediat en cas que algun usuari presenti algun símptoma associable» a la patologia. Molts treballadors ho consideren insuficient.

 

La demarcació de Tarragona ha tancat l'any 2019 amb 151.934 homes i dones amb 65 anys o més | Angel Ullate
 

Per compensar el tancament dels Centres de Dia, Afers Socials vol potenciar i reforçar el servei d'atenció domiciliària i ja es mou en aquesta direcció. A hores d'ara, en cap residència d'avis de l'àrea de Tarragona s'han registrat casos positius del virus. «Tampoc tenim constància de cap possible cas que ens faci sospitar», exposa Cassany. Les realitats són fràgils i provisionals, però. Tothom n'és plenament conscient.

 

Afers Socials reforça l'atenció domiciliària per tenir cura de les persones més vulnerables

«El servei d'atenció domiciliària és bàsic per a nosaltres, una eina importantíssima feta a mida i on en aquests dies destinarem tots els recursos que calguin per blindar-la», avança la responsable territorial d'Afers Socials. Vincula aquest servei amb la cobertura de necessitats bàsiques com l'alimentària, higiènica o mèdica per a les persones que viuen soles a casa, a les quals se les realitza una anàlisi diària per garantir «que en cap cas quedi cap persona desatesa», assegura.

 

Si l'atenció domiciliària arriba on els Centres de Dia ja no poden ser útils (i així serà fins que puguin reobrir), les residències s'han de blindar per protegir els seus atesos. Res de visites, totes les precaucions del món i, a la mínima que es detecti qualsevol símptoma, tothom alerta. «Sí, és clar que estem preocupats», exposa Cinta Pascual, directora de la xarxa de residències L'Onada.

 

Treballadores de la residència La Mercè de Tarragona demanen reforçar el protocol de Salut

«Ja que no podem permetre les visites de familiars, sí que els anem trucant, fem vídeos i mantenim el contacte diari», expressa. «Sabem que convivim amb persones especialment vulnerables en aquest context i tenim un estoc de mesures de protecció com guants, mascaretes, bates o desinfectants per fer-los servir quan calgui», rebla. El protocol diu que, mentre no hi hagi motiu, no hi ha diferència amb l'actuació de qualsevol altre ciutadà a casa seva.

 

La Residència La Mercè, en una imatge d'arxiu. | TarragonaDigital.com

En altres residències com la de La Mercè, a Tarragona, un grup de treballadores ha fet notar el seu malestar i han exigit a la direcció del centre prendre aquestes precaucions de forma preventiva i avançar-se als requeriments del protocol de Salut. Demanen més reforç per treballar amb més calma i amb un grau de nerviosisme i estrès menor.

 

Denuncien que la direcció del centre no té en compte les seves reclamacions. TarragonaDigital ha intentat contactar amb la direcció de La Mercè, des d'on han declinat fer declaracions i afegir la seva versió. Marta Cassany, en qualsevol cas, creu que «mentre es compleixi el protocol no hi ha cap motiu per preocupar-se».

 

L'estratègia d'Afers Socials per protegir els més vulnerables, doncs, es basa en complir el protocol estricte a centres i residències i per accentuar el servei d'atenció domiciliària com a gran cavall de batalla en aquestes setmanes. «La nostra funció és la d'articular equips de persones que cuidin a persones que necessiten aquests cura», assegura Cassany, qui aprofita per «agrair molt especialment la feina que estan realitzant tots els professionals del sector». Afers Socials mou fitxa i l'atenció domiciliària a mida es torna ara prioritària al territori.

Més notícies de la categoria Àrea Metropolitana