Imatge de bosses amb brutícia recollida durant aquest dissabte, 16 de novembre, a la llera del riu Francolí en una activitat i

L'ACA té en marxa cinc actuacions a Tarragona per pal·liar els efectes de l'episodi de gota freda

A la ciutat de Tarragona, voluntaris estan retirant la brutícia i la vegetació de la llera del riu
Neumàtics a la llera del riu Francolí.
Els voluntaris que han netejat aquest cap de setmana part de la llera del Francolí han trobat restes de tota mena, com ara neumàtics. | Cedida

El passat dimarts, 22 d'octubre, un episodi de gota freda situava a la província de Tarragona a un pas de la zona catastròfica. Les dimensions de l'episodi meteorològic han fet que les pluges d'aquells dies restin a la memòria dels tarragonins i tarragonines. A Prades es van assolir registres de fins a 267 litres per metre quadrat i es van passar els 200 litres a diversos punts de les comarques de Tarragona, principalment al Baix Camp i de la Conca de Barberà. 

El balanç ha sigut catastròfic, ecològicament parlant, i dramàtic per la pèrdua de vides humanes. Els aiguats van deixar cinc morts a les nostres comarques dels quals només s'han pogut recuperar tres cossos. Pel que fa al vessant ecològic, aquest dissabte, 16 de novembre, la Fundació Mare Terra-Mediterrània, juntament amb DOW, han realitzat una acció per netejar la llera del riu Francolí.

«No entenem que no demanin ajuda a AMPAs per fer un diumenge col·laboratiu i netejar la llera»

A l'acte d'aquest dissabte hi han assistit, principalment, famílies que, amb armilles de l'empresa, recollien la gran quantitat de brossa que es trobaven. Les deixalles es concentraven, sobretot, més enllà de la zona de la tirolina del Parc Francolí.

Aquests voluntaris han trobat tota mena de material al riu, des de neumàtics fins a metalls que poden provocar algun tipus de ferida. Alguns d'ells han manifestat, a TarragonaDigital, que «no entenem que no demanin ajuda a AMPAs per fer un diumenge col·laboratiu i netejar la llera». Remarquen, també, que «ens fem càrrec que encara hi ha persones que no han aparegut i que no les haurien de trobar els nens» i insisteixen, també, en la quantitat de brutícia i deixalles «que hi ha sota l'AP-7».

Elements metàl·lics apareguts a la llera del Francolí aquest dissabte, 16 de novembre.
Elements metàl·lics apareguts a la llera del Francolí aquest dissabte, 16 de novembre. | Cedida

L'administració responsable del manteniment del Francolí és la catalana i ho fa mitjançant l'Agència Catalana de l'Aigua.

Cinc actuacions en marxa però cap a Tarragona ciutat

L'Agència Catalana de l'Aigua ha posat fil a l'agulla per fer front a les conseqüències del terrible episodi de gota freda. Segons han informat aquest mitjà, «a la conca del riu Francolí s'ha acabat ja una actuació, consistent en la retirada de la vegetació. S'ha dut a terme, concretament, en el riu Glorieta, al seu pas per Alcover, a la zona de la Font Fresca».

«Ara hi ha en curs cinc actuacions. Una a Vilaverd, en la qual s'ha retirat la vegetació en el riu Francolí. Una altra a Montblanc, al voltant del pont vell. A l'Espluga de Francolí s'ha retirat vegetació en la zona urbana igual que a la zona del Gort, de Vimbodí i a la confluència a la rasa de la Vídua, a la Masó» han apuntat des de l'ACA.

L'agència responsable del manteniment del Francolí ha puntualitzat que «els treballs es concentren en la retirada de material vegetal i neteja dels ulls de ponts obturats» i han recordat que «és previst que comenci una altra actuació a Alcover, consistent en un moviment de terres».

Imatge de bosses amb brutícia recollida durant aquest dissabte, 16 de novembre, a la llera del riu Francolí en una activitat impulsada per Dow i Mediterrània.
Imatge de bosses amb brutícia recollida durant aquest dissabte, 16 de novembre, a la llera del riu Francolí en una activitat i | Cedida


Comentaris