L'Ajuntament de Tarragona es presentarà com a acusació particular en la causa de l'explosió d'IQOXE

El consistori contractarà un advocat extern davant la complexitat del cas
CCOO i UGT han exigit més seguretat a la indústria davant l'entrada d'IQOXE | Àngel Ullate

L'Ajuntament de Tarragona es presentarà com a acusació particular en la causa judicial sobre l'explosió d'IQOXE, segons ha anunciat aquest dijous l'alcalde, Pau Ricomà. El batlle ha apuntat que han iniciat les gestions de contractació d'un advocat extern i que preveuen materialitzar el tràmit davant el jutjat d'aquí a poques setmanes.

De moment el govern municipal ha decidit personar-se en la peça principal, que té per objecte la investigació de l'explosió i de les actuacions posteriors que es van produir. A més, els serveis jurídics estudien si també prenen part en les dues peces separades —una sobre autoritzacions per incrementar la producció i una altra per vessaments que es feien directament al mar.

Ricomà: «Qualsevol persona que ha llegit el sumari del cas IQOXE està molt preocupada»

Ricomà ha recordat que la junta de portaveus ja va decidir que prendria part en el procediment judicial com a «part afectada», però que un cop s'ha aixecat el secret de sumari l'executiu local ha decidir presentar-se com a acusació. Sobre el sumari, l'alcalde ha valorat que «qualsevol persona que l'ha llegit està molt preocupada» i ha dit que estan «enfadats» amb l'empresa per com «va gestionar la seva producció».

Imatge de la plaça de la Font deserta durant l'estat d'alarma | Àngel Ullate

Ricomà ha insistit que sempre han apel·lat a la necessitat que totes les empreses químiques compleixin amb els requisits de seguretat existents. «Entenc que la majoria són molts conscients que cal fer les coses bé», ha subratllat l'alcalde. El jutjat d'instrucció 1 de Tarragona va aixecar divendres passat el secret de les actuacions de les diligències obertes per l'explosió a IQOXE del 14 de gener, que va causar la mort de tres persones i vuit ferits de diversa consideració.

La jutge ha conclòs, de forma provisional, que es podria haver comès imprudència greu amb resultat de mort, lesions, danys i delictes contra el dret dels treballadors. Els investigats, tant en la peça principal com en les dues separades, són l'empresa IQOXE com a persona jurídica i dues persones físiques. També es troben personades dotze acusacions particulars i tres acusacions populars, a les quals caldrà afegir l'Ajuntament de Tarragona.

"Urgent: Treballadors d'IQOXE i d'una empresa externa en quarantena pel coronavirus" "Por al sector turístic de TGN: «Un segon confinament acabaria amb nosaltres»"