Un any sense Neus Catal脿, la darrera supervivent catalana dels camps de concentraci贸 nazi

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el Govern catal脿, entre d'altres, han recordat la figura de la prioratenca, morta fa un any als Guiamets
Neus Catal脿 va morir, tot just fa un any, als Guiamets. | PrioratDiari.cat

 

Aquest Dilluns de Pasqua, en ple confinament per l'emerg猫ncia sanit脿ria, es compleix un any de la mort, als 103 anys, de Neus Catal脿 i Pallej脿, la darrera supervivent catalana dels camps de concentraci贸 nazi. Catal脿, nascuda als Guiamets, a la comarca del Priorat, l'any 1915, va morir en aquesta mateixa localitat, el 13 d'abril de 2019, sent enterrada a M贸ra d'Ebre.

 

 

En aquest primer aniversari de la mort de Neus Catal脿, diverses personalitats han volgut recordar-la, com 茅s el cas del president de la Generalitat, Quim Torra; l'exdiputat al Congr茅s i exalcalde d'Altafulla, F茅lix Alonso; l'exdiputada de la CUP, Mireia Boya, o la Delegaci贸 del Govern de la Generalitat a Fran莽a, que ha penjat un v铆deo de la seva filla, Margarita, recordant la figura de la seva mare.

 

 

En aquest any que ha passat des de la seva mort, s'han succe茂t diverses not铆cies al voltant de la figura de Neus Catal脿. Entre elles, l'homenatge de la ciutat de Tarragona, amb l'aprovaci贸 de posar el seu nom a un carrer, o l'anunci que la seva vida seria portada al cinema

 

La darrera supervivent catalana dels camps de concentraci贸 nazis

L'any 1944, Catal脿 va ser deportada al camp de concentraci贸 de Ravensbr眉ck, on van morir vora 92.000 persones. Infermera de professi贸 i militant del PSUC, Catal脿 va exercir la seva professi贸 a la rereguarda, en defensa de la Rep煤blica, i va exiliar-se a Fran莽a. L'esclat de la Segona Guerra Mundial i la caiguda de Fran莽a la van dur, per貌, a implicar-se tamb茅 a la Resist猫ncia.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les not铆cies de la teva poblaci贸 i de tot Tarragona, gratis al teu m貌bil. Fes clic aqu铆!

 

Va ser all脿 on va ser denunciada anys m茅s tard per les autoritats nazis i va ser detinguda el 1943. Abans de ser deportada a Ravensbr眉ck, va rebre maltractaments i tortures a Limoges. Al camp de concentraci贸, va ser obligada a treballar en la ind煤stria armament铆stica. Neus Catal脿 va sobreviure durant 15 mesos a la situaci贸 del que ella mateixa va anomenar 芦camps de la mort禄.

 

Una vida dedicada a la lluita antifeixista

Nascuda als Guiamets, al Priorat, el 6 d'octubre de 1915, Catal脿 era presidenta de l鈥橝mical Ravensbr眉ck des de la seva fundaci贸 l'any 2005. Va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2005, la Medalla d'Or al M猫rit C铆vic de l'Ajuntament de Barcelona el 2014 i la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya el 2015. En tornar del camp de concentraci贸 de Ravensbr眉ck, Catal脿 va establir-se de nou a Fran莽a, on va persistir amb la seva lluita antifranquista des de l'exili.

 

 INVITACI脫: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del TarragonaDigital on comentem entre tots les not铆cies de Tarragona! El grup us encantar脿: us informareu i tamb茅 us entretindreu. FEU CLIC AQU脥, US ENCANTAR脌!

 

Va tornar a Catalunya amb la democr脿cia, primer a Rub铆 i despr茅s als Guiamets. En els darrers anys de la seva vida va viure en una resid猫ncia geri脿trica de la seva vila natal, on va morir fa un any.