Pla general de la central nuclear Vandellòs II

L'ANAV anuncia la construcció d'un magatzem temporal individualitzat a Vandellòs II i estudia solucions a Ascó

Els constants retards en el projecte del magatzem temporal centralitzat obliguen a ampliar l'espai per als residus nuclears de les centrals tarragonines

Les centralsnuclears de la demarcació de Tarragona a hauran d'ampliar els espais per albergar residusradioactius als seus propis recintes davant dels constants retards en la data prevista de posada en marxa del magatzemtemporalcentralitzat (MTC) a l'Estat espanyol. Just després de millorar la capacitat de les piscines de Vandellòs II, la societat que gestiona la plantaatòmica, ANAV, ha anunciat que treballa en el projecte d'un magatzemtemporalindividualitzat (ATI). La previsió és posar-lo en marxa la primavera de 2026, quan està previst que s'esgoti la capacitat actual. En el cas d'Ascó, que ja disposa d'un ATI, l'empresa baralla la seva ampliació o construir-ne un segon per poder continuar emmagatzemant a partir d'aquí a cinc anys.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Segons ha apuntat el director general d'ANAV, José Antonio Gago, el setè esborrany del pla de residusradioactius de l'empresa pública Enresa ha retardat fins al període entre 2028 i 2030 la previsió més optimista d'entrada en funcionament del ja fa anys previst MTC, unes instal·lacions que han d'acollir els residus de l'activitat provinents de totes les nuclearsestatals. Això obligarà les nuclears tarragonines i les de tot el parc estatal a seguir emmagatzemant els residus que produeixen a les seves pròpies instal·lacions fins que puguin traslladar-los a l'emplaçament final un cop es posi en marxa.

Constants retards en el projecte del magatzem temporal centralitzat

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Així les coses, la gestora de les centrals catalanes –controlada per Endesa- treballa en els «passos previs» d'un projecte d'un ATI al recinte de Vandellòs II davant la previsió que ja no podrà emmagatzemar internament més residus a la piscina quan arribi la recàrrega prevista a la primavera de 2027. La construcció del nou ATI podria allargar-se, segons les previsions de Gago, uns cinc anys. La inversió, encara per concretar, l'assumiria la mateixa Enresa. El d'Ascó va costar entre 16 i 20 milions d'euros.

L'anunci arriba just després que el passat mes de juliol el govern espanyol renovés l'autorització d'explotació de la central durant deu anys més, fins al pròxim 2030. També poc després que ANAV hagi finalitzat aquest passat 2020 la substitució de sis bastidors de la piscina de combustible gastat per augmentar la seva capacitat per emmagatzemar el combustible gastat en 208 posicions: espai suficient per a tres cicles addicionals d'operació, que deixen entre 60 i 64 elements de combustible gastat. Una operació que ha costat 15 milions d'euros, a càrrec també d'Enresa.

Saturació a les piscines d'emmagatzematge de residus nuclears

En el cas dels dos grups nuclears de la central d'Ascó els terminis previstos són similars. Amb un ATI construït amb capacitat per a 32 contenidors —i cadascun d'ells 32 elements de combustible gastat—, ANAV calcula que la saturació d'aquest espai i les piscinesd'emmagatzemament es produirà també el 2017. Amb aquesta previsió, treballen amb la idea d'una ampliació o unes segonesinstal·lacions que també haurien d'entrar en marxa abans, l'estiu de 2026. L'anunci, en el cas d'Ascó, se suma també a la decisió del govern espanyol d'allargar deu anys més la seva vida útil, que s'ha de resoldre abans de l'octubre d'aquest 2021.

L'ampliació, d'entrada, ha de permetre cobrir les necessitats d'emmagatzemament fins a l'entrada en servei de l'MTC. Gago, però, ha precisat que la seva voluntat, i així ho estarien negociant amb Enresa, és que més enllà d'això siguin unes instal·lacionsampliables per poder arribar a les dates de tancament de les nuclears previst en el Pla Nacional Integrat de l'Energia i el Clima (PNIEC) en el cas també que pugui tornar a «descarrilar» el magatzem centralitzat de residus.

El govern espanyol ha fixat la clausurad'Ascó I el 2030, d'Ascó II el 2032 i Vandellòs II el 2035. Complir aquests terminis requeriria, en el cas de la centrald'Ascó, un ATI amb capacitat per a 140 contenidors més catorze addicionals per als residus del desmantellament del vas del reactor que s'haurien de quedar al recinte. Per a Vandellòs II caldria habilitar espai per a 32 contenidors més set d'addicionals. Aquesta possible ampliació permetria «buidar les piscines a l'ATI i abordar el desmantellament» de les centrals, segons subratlla Gago.

En la trobada anual amb els mitjans de comunicació, telemàtica en aquesta ocasió, el director d'ANAV ha reconegut que la pandèmia de la Covid-19 ha condicionat els treballs a les plantesatòmiquescatalanes, especialment amb les dues operacions de recàrrega que han tingut lloc a la d'Ascó: la del grup I a la primavera, que es va haver de retardar, i la del grup dos la passada tardor. Segons Gago, s'han hagut de reorganitzar el treball, els torns i minimitzar la presència simultània de persones al complex, així com les visites. La incidència simultània de treballadors positius per Covid-19 no ha superat entre les 15 i 20 «com a màxim» a les dues centrals.

La produccióelèctrica dels tres grups que gestiona ANAV a Ascó i Vandellòs va arribar aquest 2020 als 24 TW/h, xifra que representa el 10% de la generacióelèctrica del parc nuclear estatal i un consum equivalent a uns 7 milions de llars.