Una passatgera arriba a l'Aeroport de Reus, amb una maleta en una mà, un formulari a l'altra i la mascareta posada

L'Aeroport de Reus arrenca temporada d'estiu amb previsions pessimistes

L'equipament confia recuperar l'activitat habitual en dos mesos | La temporada d'estiu comença amb tres mesos de retard

L'Aeroport de Reus ha rebut, aquest dimecres, el primer avió comercial des que es va declarar l'estat d'alarma. Un vol de Ryanair procedent de Birmingham ha aterrat als volts d'un quart de cinc de la tarda, el primer dels sis vols previstos avui, donant per començada la temporada d'estiu d'aquest 2020.

Les previsions, que no inclouen xifres, ja apunten a un balanç no gaire optimista a final d'any. El seu director, Juan Crespo, admet que «l'Aeroport de Reus feia tres anys que registrava xifres superiors al milió de passatgers; la paradoxa és que l'any passat vam batre rècords absoluts de passatgers i aquest any es batran rècords absoluts però pel cantó negatiu».

Recuperar l'activitat en dos mesos

Segons ha apuntat Crespo, «Fer previsions a curt termini, dins d'aquest entorn d'incertesa, és molt complicat; es preveuen dos mesos de recuperació gradual i de restriccions de mobilitat». La campanya, de fet, es posa en marxa amb tres mesos de retard. «Avui recuperem l'operativa que s'hauria d'haver començat l'1 d'abril», ha explicat.

La temporada ha començat amb sis vols, «els d'avui venen amb una ocupació molt alta d'arribada i una ocupació mitjana de sortida», ha detallat Crespo. Segons alguns dels passatgers que han arribat des de Birmingham, l'avió volava al 50% de la seva capacitat, amb l'obligació de dur mascareta tota l'estona i amb un seient de separació entre passatgers.

«L'Aeroport de Reus ha estat plenament operatiu durant l'estat d'alarma per donar servei als vols essencials», ha recordat Crespo. Aena va aplicar un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació a cinc dels seus treballadors, i ara ja s'han fet les tretze contractacions que són habituals per posar en marxa l'equipament en temporada d'estiu.

Els pròxims dos mesos confien que serveixin per recuperar progressivament l'activitat d'operacions, «sempre depenent de la demanda del sector turístic», matisa el director. De fet, remarca, «treballem alineats amb les institucions del territori amb l'objectiu de continuar sent motor socioeconòmic del nostre entorn així com col·laborar amb la recuperació del sector turístic».

Les mesures de seguretat a l'Aeroport de Reus

«Avui recuperem l'operativa comercial amb noves mesures que garanteixen la seguretat sanitària tant per als nostres passatgers com per als nostres treballadors», ha remarcat. Crespo ha detallat que «hem implementat diferents mesures de seguretat com la instal·lació de mampares als taulells de facturació, la instal·lació de dispensadors de gel hidroalcohòlic o marques de distanciament».

El protocol establert a tots els aeroports espanyols és el següent: quan algú aterra passa el control de documentació, on només es revisa el passaport si vola des de fora de l'espai europeu, sinó també se li revisa el formulari amb les dades de contacte i el lloc d'estada per poder-lo localitzar.

A continuació passa un primer control sanitari, únicament per comprovar-li la temperatura. En cas que sigui massa alta és quan té lloc el segon control sanitari, amb més recursos. Tots dos controls són responsabilitat de Sanitat Exterior del Ministeri, que és qui prendrà les mesures que consideri oportunes en cada cas segons ha explicat el director de l'Aeroport de Reus, Juan Crespo.