Un gos en un parc.

Associació de Rescat i Defensa Animal: «Tenim una situació complicada i necessitem finançament urgentment»

La Caseta d’ARDA és un espai destinat a donar una llar temporal als gossos abandonats, amb totes les comoditats possibles

Diàriament es publiquen notícies sobre la saturació de les protectores d'animals i la tasca ingent que fan aquestes entitats en la  recollida de  gossos i gats que han estat abandonats al carrer. A més, la pandèmia ha influint notòriament en la relació que tenim els humans amb els animals de companyia i, en conseqüència, el coronavirus també està afectant l'activitat de les associacions protectores.

Al Baix Penedès, per exemple, des de 2014 existeix l’Associació de Rescat i Defensa Animal, que es dedica  recollir gossos abandonats  i els seus  voluntaris  expliquen a TarragonaDigital «que formar part d’un projecte com el d’ARDA permet, a diari, conèixer històries increïbles com la del Teo, el gos de va travessar la Conca de Barberà per tornar al seu poble d'orgien». Al principi, ARDA només treballava amb cases d'acollida i algun voluntari, «però quan vam començar a veure que els gossos grans, més vells i adults o malalts no tenien gairebé oportunitats, vam crear el projecte de la Caseta d’ARDA, un espai destinat a donar-los una llar temporal amb totes les comoditats possibles», exposa Soraya, la presidenta i fundadora de l'entitat.

Amb el temps, l’associació ha crescut i actualment té cura de diferents gossos d'edats i mides diverses mentre esperen l’oportunitat  de trobar una família. «Malauradament, també hem hagut d'acomiadar a molts animals que per la seva edat i circumstàncies no van trobar una segona oportunitat, però des de la nostra protectora els vam envoltar d'afecte i no van  viure engabiats els seus últims anys», diu Soraya.

Voluntària amb un gos
Imatge d'una de les voluntàries de la protectora | Cedida

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

«Ara vivim una situació molt complicada»

Des d’ARDA lamenten que, en l’actualitat, el projecte passa per una  situació complicada a causa de la manca d’un  finançament sòlid, ja que el dia a dia de l’entitat se sustenta només a través de les donacions particulars. «Sempre hem anat justos, però aquesta vegada s'està complicant la situació i si no rebem alguna ajuda en un espai breu de temps la protectora corre el perill de desaparèixer i deixar al carrer tots aquests animals que per la seva edat o bé per les seves malalties ningú vol», expliquen.

La pandèmia també ha condicionat la realitat de la protectora. En aquest sentit, han baixat notablement algunes donacions de caràcter material, com per exemple el pinso i altres objectes d'ús quotidià, a causa del confinament i la prudència que té la gent a l'hora d'interectuar socialment. 

Voluntaris d'Arda
Imatge d'arxius d'uns quants voluntaris de la protectora | Cedida

«Els animals no són una distracció puntual»

La filosofia d'ARDA és clara: evitar les adopcions eventuals i amb una finalitat banal. Per aquest motiu, la seva presidenta assegura que en dates properes a les festes de Nadal  l'associació no dona cap animal en adopció, per tal que no es cometin adopcions circumstancials i que serveixin com a regal durant les dates.

Soraya afegeix que s'ha seguit una política semblant al llarg d'aquest any de pandèmia, «en el qual s'ha detectat un augment de les adopcions a les gosseres, cosa atribuïble a la permissibilitat que hi va haver amb les persones que tenien animals de companyia durant el confinament», explica. Afegeix que «nosaltres, com a lloc d'acollida, no permetem aquestes pràctiques que només utilitzen els animals en benefici propi».