Surt a la llum la primera trucada entre IQOXE i el Cecat després de l'explosió

Fins al cap d'una hora IQOXE no va donar cap informació al Cecat
Les primeres informacions no es van saber fins al cap d'una hora | Àngel Ullate

Sis mesos després de l'accident d'IQOXE, l'aixecament del secret de sumari ha permès accedir als detalls de l'accident i també de la investigació posterior. Una de les principals polèmiques relacionades amb l'accident és la falta de comunicació a l'hora d'informar la població sobre què havia passat i si hi havia risc per als veïns de la zona dels voltants del Polígon Sud.

Ara ja s'ha pogut tenir accés a l'àudio de la trucada entre el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (Cecat) i IQOXE, trucada que no va tenir lloc fins a les 19.38 hores, una hora més tard de l'explosió, les 18.37 hores del 14 de gener. D'aquesta trucada se'n desprèn molta confusió i descoordinació, ja que les persones que es trobaven a IQOXE amb prou feines podien donar informació segura sobre què havia passat.

El tinent de guàrdia del Cecat va trucar a IQOXE en busca del cap de seguretat de l'empresa. «El cap de seguretat no m'agafa el telèfon, li truco al mòbil i tampoc me l'agafa», li diu el tinent a la dona d'IQOXE que li ha agafat el telèfon, la qual no sap on es troba el cap de seguretat i li diu que «no està al seu despatx», i que podria ser que fins i tot no portés «el mòbil a sobre» o que no funcionessin perquè «estan fallant els telèfons mòbils, no sé per què, no sé si haurà afectat alguna antena, no sé dir-te». 

Finalment el tinent aconsegueix parlar amb el cap de seguretat i li demana si li pot donar algun tipus d'informació sobre l'accident. El cap li diu que «ara us ho estem enviant però no sabem exactament la causa, ho estem intentant comunicar, hi ha gent que ha entrat dins però les emissores no funcionen», que de seguida els envien un fax amb tot allò que saben i que, de moment, tenen constància de «dos ferits». Pel que fa al producte que hi havia dins del tanc que ha explotat, el cap de seguretat diu que és «desconegut», perquè «uns diuen que ha sigut un tanc, i d'altres un altre» i assegura que només ha afectat l'interior de la planta i que no ha afectat l'exterior.

Núvol tòxic, sí o no?

A continuació, el tinent del Cecat li pregunta si s'ha produït «un núvol tòxic», i el cap de seguretat respon ràpidament que no, que «no s'ha detectat, a banda del soroll i l'impacte visual». «El fum de l'incendi és tòxic?», pregunten des del Cecat; «no, no, no, més enllà del mateix incendi no. Nosaltres som fabricants d'òxid d'etilè i fins on sabem no és òxid d'etilè perquè no ha passat a la planta d'òxid d'etilè», responen des d'IQOXE. Llavors, el tinent li demana si li pot confirmar on s'ha produït l'explosió i el cap de seguretat li diu que «creiem que ha sigut a la planta de derivats», i que precisament estava anant cap allà per assabentar-se'n. 

Finalment, el cap de seguretat pot confirmar al tinent del Cecat que l'explosió s'ha produït a la planta de derivats, i que el que ha explotat és un reactor, que el producte no és tòxic i que el fum és del mateix incendi, sense que sigui perillós.

"Els números ja avisaven: la URV analitza els sectors econòmics més endeutats de TGN" "Els més brillants: la nota que han tret 4 estudiants tarragonins a la Selectivitat"