14 morts en accidents de trànsit a Tarragona durant la primera meitat del 2020, un 39,1% menys que el 2019

De gener a juny s'han registrat 12 accidents mortals a les carreteres tarragonines
14 morts en 12 accidents a les carreteres de Tarragona entre gener i juny | ACN

Un total de 14 persones han mort a les carreteres tarragonines en 12 accidents mortals entre l'1 de gener i el 30 de juny del 2020. L'any passat, les víctimes van ser 23 en el mateix període de temps, així que s'ha registrat una davallada del 39,1%

Al juny, coincidint amb la desescalada i la fase de represa, s'han registrat dues víctimes mortals, un conductor que havia caigut per un barranc al Montmell i un motorista mort en un accident a l'N-340 a Torredembarra. Al mes de maig hi va haver dos accidents mortals, un motorista a l'A-7 a Vila-seca i un ciclista atropellat a Santa Bàrbara. A l'abril, dos sinistres més en dos dies consecutius, un tractor a la Torre de l'Espanyol i una furgoneta a l'N-240 a l'Espluga de Francolí.

Al mes de març es van registrar dos accidents més, un motorista que va topar contra un cotxe que circulava de manera temerària al Montmell, i un camioner que va morir a l'AP-7 a l'Ametlla de Mar. Un sol accident mortal es va registrar al febrer, però que es va saldar amb tres víctimes mortals, tres veïns de Valls que van morir a l'N-240 a Tarragona. Finalment, Tarragona va encetar el 2020 amb tres accidents el mes de gener, un conductor mort a l'AP-7 al Vendrell, un atropellament a la C-31 a Calafell i un passatger mort en un accident a l'N-420 a Falset. Per col·lectius, durant els primers sis mesos han mort tres motoristes, un ciclista i un vianant.

A nivell de Catalunya, han mort un total de 48 persones en 41 accidentals mortals, un 41,5% menys que en el mateix període del 2019. En comparació amb el 2010, any de referència per al compliment dels objectius europeus, les víctimes mortals a la xarxa viària interurbana s'han reduït un 54,7%, ja que fa una dècada les víctimes eren 106 en el primer semestre. El Servei Català de Trànsit (SCT) ha apuntat que cal tenir en compte que la baixada s'ha produït en un context marcat pel descens de la mobilitat arran de les restriccions per la Covid-19.

El Servei Català de Trànsit ha alertat que no s'està reduint el nombre d'atropellaments mortals a la carretera respecte el mateix període del 2019, ni tampoc del 2010, al contrari del que passa amb la resta d'accidents i col·lectius. Per això, ha insistit a apel·lar a la responsabilitat compartida i a la necessitat d'una convivència respectuosa a la xarxa viària.

El 45% de les víctimes, en cap de setmana

Un total de 22 de les 48 víctimes mortals registrades a tot Catalunya, un 45,8% del total, són en cap de setmana o festiu. Tenint en compte l'entrada a l'estiu, el Servei Català de Trànsit ha fet també un toc d'atenció en els desplaçaments d'oci i ha apel·lat a un comportament responsable a la carretera que eviti relaxament en la conducció tant pel que fa a l'atenció, l'ús del mòbil, l'ús del cinturó i el consum d'alcohol i altres drogues.

A més, ha destacat que ha augmentat la proporció dels accidents mortals que s'han produït amb un únic vehicle implicat. Així, 19 dels 41 accidents mortals del primer semestre del 2020 han ocorregut amb un sol vehicle, el que suposa el 46% del total. L'any passat en el mateix període van ser un 33%. Tot i això, hi ha hagut una reducció d'aquest tipus d'accidents en comparació amb el 2019: 19 el 2020 respecte dels 26 del 2019.

"Boom de Correus a Tarragona: la gran notícia que han donat quan ningú sho esperava" "Canvis destacats al capdavant de la policia nacional a les comarques de Tarragona"