El conseller d'Educació, Josep Bargalló, visita entre protestes una escola a Cambrils

«Cal buscar un equilibri!»: L'onada de fred i l'escalada de la Covid-19 marquen la tornada a les aules a TGN

Educació valora que «és millor assumir el risc a tornar a casa»| Els sindicats de docents reclamen «més seguretat» | 53 centres del territori tenen algun grup confinat

Calma tensa a les escoles  del Camp de Tarragona després d'una tornada a les aules marcada per la tercera onada de la  Covid-19 i el temporal de fred i neu que s'ha fet amo i senyor de bona part de la geografia tarragonina, en especial la d'interior. Després de la primera setmana de represa, el director dels serveis territorials d'Educació a Tarragona, Jean-Marc Segarra, no amaga el context «molt accidentat» de la represa mentre que els sindicats  tornen a endurir el to per reclamar «poder treballar amb més seguretat».

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

L'escalada de la pandèmia  suposava l'amenaça central per al funcionament de llars d'infants, escoles  o instituts, qui ja han recuperat l'activitat amb unes condicions «molt controlades», segons Segarra. La tornada a les aules ha detectat prop de 200 nous casos positius a la comunitat educativa del Camp de Tarragona, i que deixa en aquests moments una fotografia de 53 centres de Tarragona i l'Ebre amb algun grup confinat després de la primera setmana postnadalenca. Municipis com Roquetes, Amposta, Tarragona, Reus  o Valls concentren bona part d'aquests centres afectats.

La tornada a les escoles a Tarragona deixa 53 centres afectats amb algun grup confinat per Covid-19

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Per al director d'Educació a Tarragona, el gran repte immediat sobre la taula és «saber buscar un equilibri  entre la ventilació natural que requereix la prevenció davant el virus i el confort  tècnic indispensable per poder dur a terme les classes» amb la màxima normalitat possible. «Sabem que la situació és del tot excepcional, i la nostra consigna és la d'adaptar-nos a la realitat de cada lloc concret per trobar aquest equilibri  el millor que sabem», se sincera Segarra en declaracions a TarragonaDigital.

Els sindicats de docents, però, ho veuen diferent. Juan Carlos Feijóo, portaveu d'USTEC-STEs, reclama «que els docents puguem treballar amb més seguretat» i demana adaptar amb urgència mesures com els sistemes de ventilació, la reducció de ràtios d'alumnat, la contractació de més personal o la realització prèvia de cribratges massius amb PCR  abans de la represa. «Creiem que s'ha tirat endavant amb la tornada als centres sense garantir cap tipus de seguretat al personal educatiu o a l'alumnat», reivindica el sindicat.

Imatge del director de l'Institut Martí i Franquès de Tarragona, dirigint-se als alumnes en el primer dia de tornada a les aules
El director de l'Institut Martí i Franquès de Tarragona, dirigint-se als alumnes en el primer dia de tornada a les aules | Àngel Ullate

Feijóo lamenta que «Educació no ens escolta»  en les reclamacions docents, que són les mateixes amb què va engegar a rodar el nou curs al mes de setembre sota una espiral d'incertesa sense precedents. «En cap cas reclamem que les escoles es tanquin, sinó que la presencialitat  sigui molt més segura», matisa el professor de secundària. «És per això que proposàvem endarrerir  dues setmanes la tornada al gener per evitar l'onada posterior al Nadal i fer possible la tornada amb més seguretat  que ara», argumenta.

Les baixes temperatures del gener dificulten la ventilació natural en unes aules especialment fredes

Per al director dels serveis territorials d'Educació, la no obertura  de les escoles mai ha estat una possibilitat sobre la taula. «És innegable que reactivar els centres educatius implica un risc, però és preferible assumir-lo a l'alternativa de tornar a casa», opina Segarra. «Està demostrat que els beneficis de la  classe presencial  són infinitament superiors al millor plantejament virtual que puguem oferir», defensa, emparat en l'informe favorable a la represa de la Societat Catalana de Pediatria. «El perjudici  de seguir a casa seria molt més elevat que la incomoditat  de les aules actuals», argumenta el Jean-Marc. «Mantenim la consigna que les escoles serien el darrer servei a tancar», insisteix, en la pitjor de les hipòtesis possibles.

Juan Carlos Feijóo subratlla que, al voltant del debat  sobre la tornada o no a l'escola, «estem escoltant entre els experts una gran diversitat  d'opinions». El portaveu d'USTEC considera que «en plena pandèmia  com som, davant la diversitat de criteris ha de prevaldre la precaució  i la prevenció» en el full de ruta, mentre que Segarra apel·la «al seny» i insisteix que «anirem destinant tots els recursos que calguin i aplicant totes les mesures  correctores que siguin necessàries».

Després de la primera setmana del segon trimestre als centres educatius, en total a Catalunya consten un total de 670 grups confinats  (un 0,9% del total), que impliquen aproximadament 17.000 alumnes (1,2%) i 1.000 professors (0,6%) afectats.

Tots els municipis afectats per la nevada ja han recuperat la normalitat i s'han reincorporat a les classes

A més de l'impacte de la pandèmia, el descens de les temperatures  complica el tràmit de ventilar periòdicament les aules. «La normativa ens diu que la temperatura adequada per fer classe a les aules és d'entre 17 i 27 graus, una condició que és impossible complir amb les finestres obertes», raona Feijóo. «En som plenament conscients, i per això insistim en l'excepcionalitat d'aquest hivern i en la necessitat d'anar corregint i trobar un bon equilibri», argumenta Segarra. La consigna general actual és d'abrigar amb jaquetes o mantes  a l'alumnat per fer-ho compatible, però el director insisteix: «Assumim la responsabilitat d'haver d'adaptar-nos a la realitat concreta de cada municipi».

L'Ebre i el Priorat, de postal: la nevada deixa imatges precioses
La nevada ha afectat el funcionament i els serveis de bona part de les comarques d'interior de Tarragona | Laia Solanellas

L'arribada del temporal  Filomena va forçar que fins a 27 centres educatius del Camp de Tarragona, tots ells de les comarques d'interior, no poguessin tornar a obrir dilluns 11, tal com estava previst. «Durant la setmana s'ha anat normalitzant  i divendres ja van obrir amb èxit tots els centres del nostre territori», explica el Jean-Marc. «El que sí que encara estan afectades  són algunes rutes de transport», matisa, degut a la dificultat per acabar amb tot el gel.

El resum de la tornada a les aules és contraposat entre un Departament d'Educació moderadament satisfet  i un múscul sindical i docent que demana un pas més per blindar la seguretat i la salut  de tothom. «Si tot plegat és un èxit, serà un èxit col·lectiu gràcies en especial a l'esforç  brutal dels nostres professors i professores», ha valorat Jean-Marc Segarra, «molt agraït» a la comunitat educativa. «No s'entén que entrem al gener encara amb deures pendents  i amb tants dubtes», valora Feijóo. Amb un ull a la pandèmia i l'altre al temporal, les escoles tornen a estar en marxa. Aquest 2021, la costa de gener no ho serà només per als pares.