La Marató de Sang a Tarragona en imatges

«Són setmanes crítiques»: El Banc de Sang inicia el Nadal amb una crida a la solidaritat i a les donacions

Les donacions solen baixar un 25% en aquestes dates, però la necessitat repunta | Avui hi ha reserves per a sis dies; el marge òptim en són deu

No és un any normal, i des del Banc de Sang en són més que conscients. L'entitat ha engegat aquest dimecres la campanya de Nadal  conscient que es troba davant «les setmanes més crítiques de l'any», conjuntament amb el mes d'agost, quan les donacions  baixen més respecte a qualsevol període. En el marge de Nadal, l'afluència de donants  sol caure un 25%, si bé enguany són unes dates en què les necessitats de sang als hospitals  de Catalunya es mantenen altes. És amb motiu d'això que el Banc demana, a tothom qui pugui, que reservi hora i se sumi a donar sang en aquests dies.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

L'hospital Joan XXIII de Tarragona, el Sant Joan de Reus i el Verge de la Cinta de Tortosa ja s'han sumat a la campanya per tal de concentrar les donacions  de les pròximes setmanes al territori. Des del Banc de Sang calculen que caldria garantir reserves  sanguínies per vora 2.000 malalts ingressats als centres hospitalaris durant les festes, una xifra més alta de l'habitual perquè a l'afluència de malalts de Covid-19 també cal sumar les actuacions que s'han vist endarrerides per la pandèmia  en els darrers mesos.

Reserves per a 6 dies; es necessiten plaquetes

Cal recordar que la sang  caduca i que, per tant, és imprescindible que les donacions siguin constants  i recents per tal de poder-les fer servir. La principal necessitat actual a Catalunya són les plaquetes, necessàries per a tractaments com el del càncer i amb una caducitat aproximada de cinc dies des del moment de l'extracció. Quant a les reserves generals de sang, avui hi ha quantitat suficient per abastir les necessitats  del país durant sis dies, quan el marge òptim en serien deu.

El Banc calcula que, arreu del país, són necessàries unes 1.000 donacions diàries per cobrir les necessitats dels malalts. Qualsevol donant és vàlid si té bona salut, està entre els 18 i els 70 anys i pesa un mínim de  50 quilos. En el cas de ser dones, és incompatible amb estar embarassada. Degut a les restriccions actuals, és imprescindible sol·licitar cita prèvia per poder donar sang a qualsevol punt habilitat.