GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Buch anuncia que la Generalitat retornarà la gestió del Plaseqcat a Tarragona

Així ho ha anunciat el conseller d'Interior, Miquel Buch, en la sessió de control al Govern. El Parlament farà una comissió d'investigació sobre l'accident químic d'IQOXE

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha defensat que la gestió del Plaseqcat torni a Tarragona després de l'explosió a IQOXE. En la sessió de control al Govern, Buch ha dit que «la petroquímica té una singularitat que s'ha de treballar amb ella, tant en la prèvia com en el cas d'emergències». «La gent de Tarragona, i els alcaldes, han de tenir més informació», ha reivindicat Buch, que ha insistit que aquest Govern no va ser qui va «decidir treure'l». També ha explicat que entre les mesures que proposarà l'executiu hi ha la instal·lació de detectors preventius amb sensors que evitin haver de desplaçar efectius al focus d'emergència per a examinar la qualitat de l'aire.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

El titular d'Interior ha negat que tinguessin «por» d'activar les sirenes després de l'explosió a l'empresa i ha recordat que no depèn d'ell: «Potser es pensen que soc jo, qui té un botó vermell i fa sonar les alarmes? Això forma part dels criteris professionals. No fotem!», ha exclamat. Ha reconegut que cal que hi hagi un debat sobre les sirenes i que aquesta també serà una de les propostes que posaran damunt la taula. A més, ha assegurat que si no van sonar les sirenes va ser perquè al protocol actual «s'utilitzen de manera conservadora» i que per això «potser s'ha de tenir una altra estratègia».

 

A raó de diverses preguntes de Ciutadans, el PSC-Units i la CUP-CC, Buch ha explicat que el que va fallar va ser que no van disposar de seguida de la informació «per una sèrie de disfuncions», ja que l'empresa no va comunicar què havia passat o què s'estava cremant. «Hem de posar mesures perquè això no torni a passar», ha insistit el conseller, que per això creu que podrien ser útils els sensors de qualitat de l'aire. «Passa un temps fins que els Bombers ens comuniquen que no hi ha perillositat a l'aire», ha justificat. El conseller també ha exigit al govern espanyol que activi ja el servei d'avisos d'emergències, com Cell Broadcasting, per avisar la població de les emergències. «Estan esperant que els obliguin des de la Unió Europea, que ens les activin ja!», ha clamat, en una petició que ha arrencat alguns aplaudiments a la cambra.

 

Comissió d'investigació al Parlament

D'altra banda, el conseller de Treball, Chakir el Homrani, ha garantit que el seu departament anirà «fins al fons» per a conèixer les causes de l'accident i determinar-ne les responsabilitats. Així, ha advertit que l'empresa pot tenir sancions molt greus i conseqüències penals un cop inspecció sàpiga que va passar. A més de la taula de seguiment a Tarragona –amb els departaments d'Empresa, Territori, Interior o Treball-, els fets també es tractaran en una comissió d'investigació al Parlament.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Aquesta comissió d'investigació sobre l'accident de fa tres setmanes a IQOXE és una petició de tots els grups amb representació al Parlament de Catalunya i ja ha estat registrada. Segons va explicar a Tarragona Ràdio el secretari primer de la Mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós, una vegada s'aprovi per part del ple, la comissió s'activarà en qüestió de setmanes.