Les cadires d'oficina han ajudat a aturar el cop al sector mobiliari.

El teletreball dispara les vendes de les botigues tarragonines de mobiliari d'oficina en plena pandèmia

La dificultat de viatjar i gaudir de l'oci ha derivat indirectament en un augment de la despesa en la llar | També creix la venda de sofàs i matalassos

Dades estadístiques de Comertia i l'IDESCAT indiquen caigudes significatives de les vendes durant els mesos que portem de crisi sanitària. Aquest mes de juliol les vendes  han caigut un  19 per cent  respecte al mateix mes de l'any passat, segons l'associació catalana de l'empresa de venda al detall, mentre que l'institut de l'estadística mostra encara un descens  de fins al 35 per cent en les vendes en grans superfícies  el mes de maig.

Malgrat la realitat  generalitzada que mostren aquestes dades, evident i indefugible, hi ha hagut alguns sectors  que l'han pogut afrontar amb forces, i inclús, n'han sortit ben parats. Són l'alimentació, l'electrònica o el bricolatge, però també la llar. Àmbits, tots ells, dels quals es pot comprendre  el bon funcionament analitzant les necessitats  de les persones en temps de tancament i anormalitat, com també la tendència a fer algunes despeses per al bé de la llar.

La venda de cadires d'oficina surt beneficiada de la crisi sanitària 

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Parlem de terrasses, jardins, habitacions que tenen nous usos  i molts espais de la casa que s'han habitat de nou. I parlem, especialment en aquesta ocasió, de mobiliari d'oficina. D'escriptoris, i sobretot cadires  d'oficina, que han viscut un augment en la seva sortida  al mercat. Un fet que pot explicar el teletreball  que s'ha instal·lat en la rutina de moltes persones, que, o bé per previsions de futur o per simple comoditat, n'han adquirit una.

Així ho expliquen diverses empreses  localitzades al Camp de Tarragona: Teamwork, Equipaments de l'Oficina i el Magatzem, Mobles Plana, Mobles Perpinyà i Bureau Vallée. La majoria d'elles es van veure obligades a realitzar expedients de regulació temporal d'ocupació  i treballar amb serveis mínims  durant els primers mesos de Covid-19, però des de la fi del confinament i la consegüent represa  més sistemàtica de l'activitat econòmica, han vist un augment prou sobtat de cadires d'oficina, i també de sofàs i matalassos.

Negocis com Teamwork treballen per a altres empreses que fan inversions, les quals destaquen que han baixat. Però en canvi, des de la reactivació, i en especial durant juliol i agost, moltes persones han vingut a comprar cadires  a les seves oficines, on tenen mobiliari exhibit. «Se les emportaven i les col·locaven al maleter» , afirmen. Entre els mesos de juny i juliol, han ajudat a condicionar espais en deu  habitatges per al teletreball. A Bureau Vallée, a les Gavarres, venen cinc o sis cadires cada dia.

Mobles Plana, situada a l'avinguda Prat de la Riba de Tarragona.
Mobles Plana, situada a l'avinguda Prat de la Riba de Tarragona | Mobles Plana

«Canvi de prioritats»: por al confinament i despesa en la llar

Les mateixes empreses reflexionen que hi ha clients que tenen por  a un nou confinament i estan comprant cadires per estar previnguts. A la botiga, les poden provar gràcies al servei  organitzat que respecta i fa complir les mesures  sanitàries preventives. De fet, la venda al mateix establiment  és la tònica dominant, malgrat que la venda en línia  s'ha mantingut; alguns clients compren a través d'internet i contactant per telèfon amb les empreses. 

Des de Mobles Plana creuen que les famílies han reflexionat  sobre les necessitats  de la llar, relacionades sobretot amb el confort. Mobles Perpinyà, a banda de material d'oficina, també destaca el cas dels sofàs  i matalassos. A més, afegeix el fet que moltes persones no han anat de vacances  i tampoc han pogut fer tantes despeses en oci, cosa que ha derivat en més inversions en la casa. «Hi ha hagut un canvi de prioritats», declaren. 

La responsable de Mobles Perpinyà assegura que estan  «desbordades», fins al punt que han creat un nou  lloc de treball. És l'última de les generacions de l'empresa, i raona que la seva joventut  i el coneixement de les xarxes socials  els ha facilitat la magna feina de publicitat i promoció  que han fet a les xarxes per a posicionar-se, amb sortejos que han estat molt exitosos. 

«Optimisme mesurat davant el fenomen»

L'optimisme que provoca aquest fenomen és mesurat  i raonable en les empreses que venen mobiliari  per a la llar, oficines i empreses. Alguns diuen que els mesos de maig, juny, juliol i agost  són, juntament amb els d'hivern, els mesos de més vendes; d'altres, aquells que viuen de les vendes  a l'engròs, pateixen més i hi afegeixen els durs mesos de vacances. En tot cas, però, l'efervescència comercial d'aquests productes no reflecteix de manera absoluta i automàtica un repunt desmesurat i excepcional del mercat dels mobles.