INVITACIÓ:

Et convidem al nou grup oficial de Facebook de TarragonaDigital on comentarem l'actualitat de TGN entre tots. APUNTEU-VOS CLICANT AQUÍ!

El tren-tram del Camp de Tarragona serà una «revolució» i un «motor turístic»

El conseller de Territori manté que la primera fase entre Cambrils i Tarragona estarà disponible el 2024
El mapa del futur tren-tram que connecarà Tarragona i la Costa Daurada | Ferrocarrils de la Generalitat

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha defensat que el tren-tram del Camp de Tarragona, que gestionarà FGC, esdevindrà «una autèntica revolució en el transport públic» i «un motor turístic». En resposta a una interpel·lació formulada pel diputat de JxCat Eusebi Campdepadrós al Parlament, el conseller ha insistit que la primera fase del servei entre Cambrils i Tarragona estarà disponible a finals del 2024. El conseller ha defensat que la implantació està justificada perquè el tren-tram mourà fins a 2,5 milions de viatgers cada any, amb un 20% de demanda interna. Calvet ha recordat que volen un equip tècnic conjunt amb Adif per coordinar el desmantellament de l'antiga via de la costa i la planificació del nou tren-tram.

 

El conseller de Territori ha recordat que el Govern ha contractat, mitjançant FGC, els estudis informatius i d'impacte ambiental per al desplegament del servei. Primer s'abordarà una primera fase, entre Cambrils i Tarragona. El projecte constructiu, ha indicat Calvet, es redactarà durant el 2021 i a partir d'aleshores s'executaran les obres del tram, que comprendrà quinze parades. Un cop es disposi dels trens —Calvet ha detallat que es plantegen comprar-ne «quatre més un»—, el servei es posarà en marxa amb una freqüència de pas de 20 minuts. «Una autèntica revolució en el transport públic en aquestes comarques», ha subratllat.

 

Calvet reconeix que l'oferta ferroviària a la demarcació és «insuficient»

A més, Damià Calvet ha afirmat que inversions com la variant de Vandellòs del corredor mediterrani «arriben tard, són incompletes i estan enverinades». El conseller ha reiterat que l'oferta ferroviària que s'ha configurat a la demarcació de Tarragona arran de la inauguració del nou tram és «insuficient» i «no complau el territori ni cobreix les necessitats dels viatgers».

 

En aquest sentit, Calvet ha afirmat que Renfe ha prioritzat el temps comercial entre Barcelona i València i, per no allargar aquest trajecte «deu minuts», l'operadora va denegar la petició del Govern de mantenir la parada dels trens Euromed a l'estació de l'Aldea. «Nosaltres havíem ofert una altra configuració i renovar el conveni que teníem vigent, però Renfe no va voler per criteris merament comercials», ha abundat.

 

El conseller ha indicat que el servei s'ha suplert «d'una manera imprecisa i inexacta» de la qual no n'acaben d'estar «satisfets». Amb l'oferta combinada de Talgo i Avant, juntament amb el servei d'autobús, ha dit, es va donant sortida a la demanda de les Terres de l'Ebre. «Però hi hem d'estar al damunt i ho hem de millorar, i aquesta és la nostra intenció», ha garantit Calvet.

 

Per la seva banda, el diputat Campdepadrós ha denunciat que les necessitats dels ciutadans han estat «totalment ignorades» i que s'han trobat «un nyap ferroviari que no satisfà a ningú al territori». Alhora, el diputat de JxCat ha criticat que, degut a la visió «centralista» de l'Estat, es construís una estació del TAV a la Secuita i Perafort, i no la intermodal al sud de l'aeroport.

Més notícies de la categoria Àrea Metropolitana