CCOO demana doblar freqüències de Mitja Distància entre Lleida-Tarragona-Barcelona

CCOO lamenta que la majoria de les inversions beneficiïn l'alta velocitat, en detriment del ferrocarril convencional

CCOO ha reclamat la necessitat d'incrementar les freqüències de Mitja Distància entre Lleida-Tarragona-Barcelona, passant de les 7 actuals en dies laborables per sentit a un mínim de 14. Des del sindicat han denunciat el greuge comparatiu ja que entre Barcelona i Girona s'ofereixen 15 viatges diaris per sentit. CCOO també defensa que totes les freqüències d'Avant que proposa el sindicat tinguin la consideració d'Obligacions de Servei Públic (OSP) i la necessitat d'adequar les places que s'ofereixen i els combois en que es presta el servei en funció de la demanda existent.

A la vegada, CCOO proposa reduir les tarifes dels serveis Avant entre Lleida i Barcelona, dels 31,50 euros actuals de la tarifa mitjana, als 20,10 euros. Seria una tarifa similar a la dels serveis de Mitjana Distància que no discorren per la línia d'alta velocitat i que se situa en els 13,50 euros (Regional) i 15,35 euros (Regional exprés).

Vora 20.000 incidències a Rodalies l'any passat

Les dades i les reclamacions s'han donat a conèixer aquest dilluns, en la presentació d'un informe del sindicat. La xarxa ferroviària de Rodalies va registrar un total de 19.352 incidències en el servei durant l'any 2018, respecte a les 18.748 del 2017 i a les 16.042 del 2016. Aquestes incidències van comportar una afectació en 60.565 trens, dels quals 2.948 es van suprimir, i en 6.775.838 viatgers.

Segons l'estudi, 7.075 incidències són atribuïbles a la gestió d'Adif; 4.566, a l'operadora (per problemes relacionats amb el material motor i dels vagons i la gestió del servei); 2.517, van tenir a veure amb la infraestructura (incidències de via, senyals i enclavaments, electrificació i comunicacions), mentre 3.598, van ser causades per causes externes (actes vandàlics, altres operadors i treballs, entre altres). El sindicat atribueix sobretot la situació de Rodalies a la manca d'inversió que acumula la xarxa des de fa anys.

La xarxa de Rodalies va patir prop de 20.000 incidències durant l'any 2018, un xifra que suposa una mitjana de 1.613 al mes i 53,8 al dia, segons l'informe que CCOO ha presentat aquest dilluns a Lleida. Les incidències van afectar un total de 60.046 trens i més de 6,7 milions de viatgers. En 1.327 casos es va transbordar els passatgers a un altre tren, afectant aquesta situació a 50.642 viatgers, i es van suprimir 2.948 trens. Així mateix, l'operadora va indemnitzar a 143.423 viatgers afectats per alguna incidència en el servei, d'un total de 22.664 trens. Tot i això, CCOO destaca que s'ha millorat en els darrers anys el temps de reparació de les incidències tant per part de Renfe com d'Adif.

Unes 3.500 incidències per causes externes

Un total de 3.421 van tenir a veure amb causes externes d'entre les quals destaquen els actes vandàlics com ara accionar el fre d'emergència innecessàriament o els grafits, entre altres, que van suposar danys per valor de 10 milions d'euros. El secretari estatal d'Organització Institucional del Sector Ferroviari de CCOO, Rafael García, considera que les dades globals del servei de Rodalies són «dolentes» i en responsabilitza sobretot a la manca d'inversió dels darrers anys.

En aquest sentit, ha remarcat que la inversió ferroviària se l'emporta en gran part la xarxa d'alta velocitat, en detriment de la xarxa convencional. Segons el sindicat, les inversions realitzades per l'Estat en alta velocitat han suposat un 70% de la totalitat d'inversions en la xarxa ferroviària convencional. Així mateix, García ha reclamat la necessitat de destinar més recursos en el manteniment del material mòbil i de la infraestructura. També ha denunciat l'envelliment dels treballadors i la manca de relleu generacional a Rodalies davant la manca de nova oferta pública de treball. Davant aquesta situació, ha reclamat un Pla de xoc per a Rodalies que hauria d'anar acompanyat de més inversió en materials, infraestructures i personal.

"😔DESAPAREGUTS CONCA: Sense novetats després de 30 km rastrejats" "🔴 Milers de tarragonins es mobilitzen a la manifestació de Barcelona"