La compra als supermercats de Tarragona s'encareix durant el confinament i les marques blanques triomfen

Els productes frescs d'alimentació han pujat un 4% de preu
Els productes frescs d'alimentació s'han encarit un 4% | Laia Solanellas

Durant set setmanes de confinament, només hem pogut sortir de casa per anar a treballar, els treballadors considerats essencials, i per anar a comprar productes essencials, bàsicament menjar, productes de neteja i higiene.

 INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del TarragonaDigital on comentem entre tots les notícies de Tarragona! El grup us encantarà: us informareu i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Els supermercats s'han transformat en un dels principals, per no dir únic, motors de l'activitat econòmica. Mercadona ha fet front a un augment tan destacat de la seva activitat impulsant una mesura molt ben rebuda pels seus treballadors: una gratificació del 20% del salari en la nòmina del mes de març.

En aquest context, on només gastem en el estrictament necessari, l'interès informatiu s'ha centrat en els darrers dies en com ha anat evolucionant els productes que comprem – hem passat d'acumular paper de vàter a la xocolata- i, també, en l'augment dels preus dels productes alimentaris.

Les dades de l'índex de preus al consum (IPC) indiquen que el preu dels productes durant la crisi de la Covid-19 ha pujat un 3,2% respecte l'abril del 2019, especialment per l'alimentació, que augmenta un 4% els productes frescos i un 2,2% els envasats.

«Les grans superfícies condicionen els preus de la resta»

La cadena de valor en el sector agroalimentari comença en el pagès. Xesca Abelló, responsable de Comunicació d'Unió de Pagesos, explica a TarragonaDigital que «el preu està determinat per l'oferta i la demanda. Els productes d'horta, per exemple, sempre estan sotmesos a les fluctuacions perquè tenen un espai molt petit de maniobra, són productes peribles. Ara bé, les grans superfícies condicionen els preus de la resta». 

«A més a més», afegeix Abelló, «s'ha de tenir en compte que a escala global només produïm, a grans trets, el 40% del que necessitem a Catalunya. Queden fora d'aquest percentatge els porcs, el cava i les pomes, que n'hem d'exportar. De la resta, som deficitaris».

Canvis en la cistella de la compra

Fa set setmanes que estem confinats i les previsions més optimistes indiquen, segons el pla de desconfinament del govern espanyol, que ens queden set setmanes més per arribar a «la nova normalitat», l'eufemisme per fer referència a la convivència amb el coronavirus. En aquest període, hem passat per diferents estats d'ànims i aquests canvis s'han vist reflectits en la nostra cistella de la compra.

En la setmana posterior al decret de proclamació de l'estat d'alarma arreu del territori espanyol, ens vam llançar a acumular, en grans quantitats, paper de vàter i productes de neteja i higiene, segons un estudi de la consultora Kantar. En aquelles jornades, la despesa en la cistella de la compra va augmentar un 25%, respecte a la setmana anterior a l'inici de l'estat d'alarma. Aquest augment va suposar un sobreesforç pels menors de 35 anys, el sector amb condicions laborals més precàries, que van haver de destinar fins a un 40% dels seus salaris a fer la compra.

El clients ara encarreguen la comanda per telèfon i només van al mercat a recollir-la | Laia Solanellas

Ara, però, quan entrem a la segona fase de la lluita contra el coronavirus, els nostres hàbits han canviat. Didac Nadal, president de l'empresa pública municipal de Tarragona, Espimsa, gestora dels mercats de la capital tarragonina, explica a aquest mitjà que «tenim el perfil de client que segueix venint a fer la compra d'una manera més tradicional. Ara bé, el que s'ha notat més és l'augment de clients que fan les seves comandes per telèfon i després només vénen a recollir-ho, sense fer cues». No només comprem més telefònicament, o per les pàgines webs dels supermercats, sinó que arribats a la meitat, aproximada, del procés, comprem diferent.

L'associació espanyola del dolç (Produlce) – la patronal de les empreses dels caramels, xocolata, brioxeria, galetes i torrons- ha detectat un canvi a la cistella de la compra. Si abans acumulàvem paper de vàter, arròs i conserves, ara estem apostant per «aquell tros de xocolata que ens permetem quan els nens dormen o els pastissos que cuinem a casa», segons explica Olga Martínez, president de Produlce.

Així mateix, i segons dades del ministeri d'Agricultura, també s'ha disparat el consum de begudes alcohòliques d'alta graduació en un 80, 70 i 60 per cent anual. També ha augmentat el consum d'aperitius i fruits secs en un 78%. La conclusió és que els nostres hàbits de consum estan canviant i tot allò que abans consumíem al bar, o a la cafeteria, ara ho fem a l'interior de les nostres llars.

Augmenta el preu de les taronges i escassegen les marques blanques

L'organització de consumidors (OCU) realitza un estudi setmanal de l'evolució dels preus de la cistella de la compra. Parteixen d'una compra de productes bàsics, formada principalment per aliments frescos, envasats, productes d'higiene i drogueria.

L'organització de consumidors fa un seguiment setmanal de l'evolució dels preus dels productes d'alimentació | Laia Solanellas

Pel seu estudi van triar quatre supermercats en línia de les principals superfícies comercials: Carrefour, Dia, El Corte Inglés i Mercadona. Les conclusions de l'estudi, que l'OCU va iniciar el 19 de març, són les següents: al cap d'una setmana, no hi havia augment de preus però sí desabastiment de certs productes. A la setmana següent, van detectar un augment de l'abastiment i en el darrer monitoratge que han fet públic, es nota una tendència a l'alça dels preus dels productes de primera necessitat.

L'organització de consumidors assegura que es tracta d'una pujada moderada i posa com a exemple les taronges encara que reconeix que, en aquest cas, es tracta d'un producte que està acabant la seva temporada. Així mateix també adverteix que les versions més econòmiques de determinats productes, les marques blanques, estan començant a desaparèixer de les estanteries dels supermercats, obligant el consumidor a comprar productes més cars.

"Tarragona comença a anunciar esdeveniments de cara a finals d'any" "L'obertura de nous mercats fa anar a l'alça el Port de Tarragona"