Una xarxa de 19 empreses es repartien, il·legalment, contractes d'empreses del Port i la indústria química

La Comissió Nacional del Mercat de la Competència els hi ha imposat una multa superior als 54 milions d'euros
Les 19 empreses sancionades pactaven els preus dels serveis que oferien a la indústria química. | Àngel Ullate

La Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC), l'organisme estatal encarregat de vetllar per les bones pràctiques empresarials, ha impulsat una multa milionària a 19 empreses de serveis del territori per pactar els preus i actuar com a càrtel. La sanció total ascendeix a 54,26 milions d'euros i els agents més afectats per aquestes pràctiques són empreses que operen al Port de Tarragona i la indústria química.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

La notícia l'ha avançat, aquest matí de dimecres, 20 de novembre, el Diari de Tarragona i l'ha pogut contrastar aquest mitjà. Les empreses sancionades han treballat coordinadament durant 17 anys, segons la nota de premsa de la CNMC, per repartir-se, com a mínim, 746 licitacions. 

Aquests concursos privats els van realitzar prop d'una vintena de clients, entre els quals es troben empreses ben conegudes de l'àrea metropolitana de Tarragona, com ara Repsol. El gegant petrolier s'ha vist afectat per aquestes pràctiques en dues ocasions l'any 2015 (diferents licitacions i el manteniment d'equips dinàmics de Repsol Química) i una l'any 2016, en un concurs per la parada de combustibles. 

Altres grans noms del sector industrial que han sigut afectats per les pràctiques del càrtel són CLH, per un contracte que van licitar pel manteniment dels seus tancs l'any 2005, i un altre, de manteniment de les seves instal·lacions l'any 2014; Tarragona Port Services, per diferents contractes que va treure a concurs l'any 2012; i la parada de producció d'octà de Dow Chemical l'any 2009. 

Així mateix, empreses mixtes molt destacades del Camp de Tarragona, com el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), també s'han vist afectades per l'activitat del càrtel. En el seu cas, i com recull la CNMC, «consta acreditat el repartiment d'una licitació convocada per l'Estació de Tractament d'Aigua Potable de Reus». La licitació va sortir a concurs l'any 2015 i tenia com objecte la substitució de les vàlvules de l'equipament del CAT.

Aquestes grans empreses afectades per les pràctiques del càrtel adjudiquen serveis a negocis altament especialitzats i que coneguin els estàndards complexos i específics de seguretat, qualitat industrial i mediambiental. 

Una empresa de La Pobla de Mafumet, la denunciant

El càrtel ha pogut ser desmantellat gràcies a la denúncia realitzada per una empresa de La Pobla de Mafumet, Navec. Navec participava en l'operativa del càrtel però, en posar-ho en coneixement de la Comissió Nacional del Mercat de la Competència, ha quedat exempta de la sanció econòmica que ascendia a 9.339.770 euros. Però no un dels seus principals directius, el seu antic director general Manuel López, amb una multa de 42.400 euros

Les empreses sancionades estan «molt especialitzades» en el seu camp de negoci i fixaven preus mínims amb la voluntat d'encarir serveis a empreses del sector energètic i petroquímic. La sanció econòmica més gran ha recaigut sobre MASA (Manteniment i Muntatges Industrials) que ha rebut una multa de 14.646.829 euros.

"Foment licita el contracte d'explotació de les àrees de servei de l'AP-7 que retornaran a l'Estat el 2020" "La Diputació de Tarragona i els alcaldes s'alien per elaborar el pla de mandat 2019-2023"