La 'nova normalitat' a les botigues de Reus i Tarragona

El comerç de proximitat es mira la campanya de Nadal amb optimisme i esperança

El període comercial amb més pes de l'any els pot servir per redreçar una situació dolenta

El comerç de proximitat encara, aquests dies, una de les campanyes més fortes de tot l'any si no la més forta: la campanya de Nadal. En un any atípic, el sentiment majoritari és optimista i esperançat, tot i que se segueix tocant de peus a terra. Alguns ho consideren la possibilitat d'alleujar l'impacte patit fins ara en àmbits com la restauració, d'altres la possibilitat que signifiqui l'inici de la recuperació, per moderada que sigui.

Valls ja ha presentat la campanya comercial municipal, igual que Tarragona, mentre Reus l'anunciarà aquest matí. Comerciants i restauradors les veuen com un puntal més, tot i que no deixen d'exigir que, principalment des de la Generalitat, es concretin mesures d'ajut per pal·liar els efectes de la pandèmia.

Optimisme i esperança al comerç de cara a Nadal

Salva Minguella, president de Via T, recorda que «hi ha una gent que està patint molt i això es notarà en certs negocis i consums, però la gent que ha seguit treballant també és força». És per això que, confia que el balanç final sigui positiu. «Jo crec que pot anar bé, la gent no pot viatjar, no pot fer moltes coses i una de les coses que pot fer és comprar, anar al petit comerç», exposa.

«Si fos com l'any passat ja estaria molt bé», reflexiona, una situació que, encara que no s'arribi a produir, «la sensació que tenim ara és que pot anar força bé». Valora positivament les campanyes municipals, però recorda que no és l'únic factor, o almenys no és el més decisiu; «les accions de promoció ajuden i tot suma, però al final depèn molt de l'estat de la gent, l'estat anímic, que hi hagi calés a la butxaca».

En una línia similar es mostra Jacint Pallejà, president del Tomb de Reus. «La campanya de Nadal, òbviament, té un punt d'optimisme, sempre; és un moment d'aquells de desitjos coincidents entre el client i l'establiment». L'esperit que percep és que «com cada Nadal, ho fem amb tota la il·lusió, la preparació, amb el producte i el servei a punt, i convençuts que els clients tenen ganes d'apostar per nosaltres».

«Arribem amb optimisme perquè estem veient que la tardor està sent millor que l'estiu; venim d'una primavera molt dolenta, no cal dir-ho, tancats, i un estiu sense visitants», posa en context Meritxell Barberà, presidenta de la Unió de Botiguers de Reus. «A la tardor, val a dir que els Bons hi han ajudat, s'ha animat una mica més la venda», afegeix.

Destaca també que el balanç dels pròxims mesos no el decidirà només la situació de pandèmia i les restriccions que es decretin, sinó que «si hi ha una bona conscienciació de les persones a consumir al comerç de proximitat, pensem que pot ser una campanya de Nadal bona».

Assumeix, com ha fet en clau general el sector, que «no recuperarem la primavera ni l'estiu, això ho tenim claríssim, però si la campanya de Nadal és bona com pensem, potser podrem salvar l'any». Pallejà apunta, també, que «seria absurd dir que no hi ha un punt d'interrogant en tot plegat, però sembla que en aquests moments ha anat cap a la línia de l'obertura, esperem que es mantingui aquesta tendència».

Recorda que precisament Nadal suposa un dels períodes de l'any més importants per al sector, una dada que també destaca Florenci Nieto, president de PIMEComerç Tarragona. «El comerç i la restauració té il·lusió, empenta, ganes, inverteix, s'ho juga tot, contracta...», explica. Un esforç que, segons apunta, no és suficient per garantir la supervivència d'aquest sector econòmic. El que es reclama és una implicació decidida per part del Govern català.

Campanya en favor del petit comerç al Vendrell

Al Vendrell, les restriccions derivades de la segona onada del coronavirus no han fet més que agreujar la delicada situació que viu el comerç local. Des de l’associació Comerç del Vendrell esperen una campanya de Nadal «amb menys consum que altres anys» però que suposi una millora respecte a la situació actual.

«El confinament municipal de caps de setmana ha afectat molt l’activitat de divendres i dissabte, com també ho ha fet el tancament de bars i restaurants els dies de cada dia, ja que hi ha menys vida social al carrer», lamenta el president de l’entitat, Salva Rodríguez.

Per donar un nou impuls al comerç, l’antic CIT ha preparat dues campanyes. La primera, que es llançarà a través de les xarxes socials, servirà per animar a fer les compres al petit comerç local. Just després d’aquesta començarà la campanya de Nadal pròpiament dita, per la qual s’estan acabant de tancar les accions, que inclouran sortejos.

Es preveu que hi hagi animació al carrer però d’una manera itinerant, per evitar concentracions de gent. Al municipi veí de Calafell s’ha impulsat des de mitjans de novembre una precampanya de Nadal per estimular les compres al comerç local, que consisteix en la possibilitat de tenir diversos bons amb descomptes de deu euros, que després cobreix el mateix consistori. La campanya s’allargarà fins al 9 de desembre i permet a cada ciutadà descarregar-se sis bons.

Valls premia les compres locals per reivindicar-se

Amb la proximitat de les festes de Nadal, Valls ha impulsat una campanya de dinamització comercial que té una doble llança: el comerç i la restauració. En aquest sentit, l’Ajuntament de Valls, en col·laboració amb Comerç de Valls i l’Associació de Restauradors, vol premiar els clients de les botigues, bars i restaurants que estiguin adherits a la campanya, amb la finalitat de fidelitzar els compradors i dinamitzar un sector greument afectat per la crisi de la Covid-19

Així, la proposta que té per eslògan 'El comerç de Valls s'ho val', consisteix en un sorteig de 275 vals de compra, valorats amb un import total de 30.000 euros, entre les persones que hagin fet una compra mínima de 25 euros entre el 23 de novembre i el 5 de gener. Concretament, es repartiran 25 vals de 200 euros i 250 vals de 100 euros.

Rosa Baseda, la presidenta de Comerç de Valls, explica a TarragonaDigital que aquesta és una iniciativa que pretén reforçar les vendes habituals d’aquestes dates prèvies a Nadal i, alhora, funcionar com un incentiu per tal que els clients es quedin a Valls i apostin, d’aquesta manera, pel comerç local.

«Enguany serà una campanya del tot anòmala i fora de l’habitual, però els botiguers i botigueres de la ciutat confiem que els vallencs i vallenques apostin pel comerç de proximitat i de quilòmetre zero i no es desplacin fins a Reus o Tarragona», exposa. En aquest sentit, una altra de les accions que es duran a terme en bona part dels establiments i locals comercials de la capital de l’Alt Camp associats a aquesta entitat serà la col·locació d’il·luminació nadalenca als aparadors. En concret, s'instal·laran cortines de tecnologia led blanques de 3 metres d'amplada i mig de llargada, amb l’objectiu de donar una major vistositat i més caliu als establiments.

Reclamen implicació clara i decidida per part de la Generalitat

La implicació clara que reclama Florenci Nieto, president de PIMEComerç Tarragona, per part de la Generalitat s'ha de concretar, aclareix, amb mesures d'ajut. «El 98,8% de la contractació laboral del país és a la micro, petita i mitjana empresa, al comerç i als autònoms», reivindica.

«Són necessàries mesures més valentes i compromeses amb el comerç de proximitat», reclama. «Ens hem de deixar la pell pel comerç de proximitat; un poble, una vila, una ciutat, un barri, un carrer, sense comerç de proximitat no és res», sentencia. «El que exigim és que ens diguin quines seran les mesures definitives per al comerç de proximitat, per als empresaris i el teixit associatiu», recorda.

Considera que s'ha carregat excessivament en aquest sector la responsabilitat i les mesures contra la pandèmia. «És més fàcil i queda millor la foto de dir 'em carrego fins i tot el comerç, em carrego fins i tot la restauració'», critica. Insisteix de nou, dirigint-se als governs, que cal que siguin conscients del pes de la campanya de Nadal.

«És imprescindible; necessitem aquesta campanya, ens hi hem de bolcar tots», remarca. Alerta també que «tenim més del 34% de comerços, de mitja a la província de Tarragona, que han tancat i no tornaran a obrir, vés a saber quin percentatge tindrem a principis d'any després que hagi passat tot això».

La part més pessimista de la radiografia el porta a apuntar que el sector «s'està morint, està agonitzant». Compara les inversions públiques de països com Portugal o Alemanya amb les que s'executen tant per part del govern central com del català, i que considera insuficients o inexistents.