La complicada operació tornada després d’un viatge en plena crisi del coronavirus

Les xarxes socials s’omplen de testimonis del Camp de Tarragona que es troben amb dificultats per tornar a casa
Les quatre noies tenen un vol programat per tornar a Espanya el pròxim 22 de març però desconeixen si es realitzarà | Facebook

 

La crisi del coronavirus ha agafat per sorpresa a tothom, inclosa tota aquella gent que en aquests moments es troba de viatge. Durant aquests dies, les xarxes socials s’estan omplint de testimonis d’arreu del Camp de Tarragona que volen visibilitzar les dificultats que estan tenint per tornar a casa. La majoria d’aquestes persones exposen que els vols a Espanya s’estan cancel·lant i reclamen ajuda a les autoritats.

 

 INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del TarragonaDigital on comentem entre tots les notícies de Tarragona! El grup us encantarà: us informareu i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

 

És el cas de la Sonia i la Meritxell. Aquestes dues noies, una professora d’anglès i l’altra infermera, de Reus i Andorra, van arribar el passat 1 de març al Senegal per fer un voluntariat. Després de dues setmanes desenvolupant la seva tasca en un poblat van rebre l’avís que s’estaven començant a cancel·lar i canviar les dates dels vols programats entre Dakar i Madrid a causa del Covid-19.

 

Les noies expliquen que el president de l'ONG per la qual col·laboren va recomanar que tornessin a casa perquè les condicions a l’Àfrica són precàries i no tenen els recursos necessaris per fer front al coronavirus. Comenten que a hores d'ara només hi ha un vol entre Dakar-Madrid i que aquest ja es troba ple. Davant aquesta situació, indiquen que han parlat amb el Consolat i l’Ambaixada però que se senten totalment «abandonades» perquè ningú aporta cap solució.

 

En aquest sentit, expliquen que han omplert un formulari amb les seves dades i la resposta del Consolat ha estat que han d’esperar 30 dies perquè l’organisme pugui quantificar la gent que es troba en aquesta situació. Les joves lamenten que en aquests 30 dies ningú els hi assegura que puguin tornar i reclamen que volen tornar a casa. A més, manifesten que hi ha molta gent que es troba amb la mateixa situació i que vol afrontar la crisi de la pandèmia a Espanya.

 

«Tothom es renta les mans i no ens ajuden i no sabem res», lamenten les noies en un vídeo que s’ha fet viral a les xarxes socials. Per una altra banda, comenten que durant aquests dies podran fer vida al poblat on podran esperar a saber alguna cosa. Malgrat això, reclamen que són ciutadanes espanyoles i que per la situació de la pandèmia volen tornar a casa «perquè aquí no hi ha condicions d’higiene, hi ha molta brutícia i precarietat».

 

Les dues noies es troben de voluntariat a l'Àfrica i expliquen que se senten «abandonades» per part de les autoritats | Instagram

 

Pendents de tornar des d’Indonèsia i Cuba

L’Elena i la Marina són dues tarragonines que estan de viatge a Indonèsia. En el seu cas, s’han trobat que unes hores abans d’agafar l’avió per tornar a casa havien cancel·lat el vol d’enllaç entre Doha i Barcelona. Les dues noies han demanat explicacions i la resposta que han rebut ha estat que, tot i estar operativa la ruta entre Denpasar, Bali, i Doha, no poden realitzar el vol perquè el segon enllaç s’ha anul·lat.

 

Després d’intentar arribar a un acord, han rebut dues propostes. La primera es tractava de viatjar a Doha i un cop allà intentar trobar una solució. Per exemple, aquest dijous 19 de març hi ha un vol programat a Barcelona però que es troba ple. Les dues tarragonines han descartat apuntar-se a una llista per si algú cancel·lava el vol. Finalment, han triat la segona opció, viatjar el pròxim 20 de març i esperar els pròxims esdeveniments.

 

Per una altra banda, la Sandra, la Yurema, l’Andrea i la Mireia són quatre noies que es troben a Cuba que tenen un vol programat per diumenge 22 de març fent escala a Rússia i tornar a casa. Expliquen que se senten «desemparades» davant l’actitud de l’Ambaixada i les autoritats espanyoles i que estan trucant per demanar informació i no reben resposta.

 

Davant la situació actual de la pandèmia volen assegurar-se poder tornar a casa i desconeixen si la companyia aèria podria fer escala i volar fins a Espanya. «Els nostres telèfons no funcionen aquí i hem de demanar favors tota l’estona. Volem contactar amb qui sigui per agilitzar la nostra sortida. Des d’Espanya tothom intenta buscar solucions però no tenim resposta», expliquen. Finalment, recorden que són una graduada social i tres infermeres i que la seva tasca «fa més falta que mai».

Més notícies de la categoria Àrea Metropolitana