Tarragona referma el consens polític per trasvasar els trens de mercaderies a «una línia interior»

Set candidatures al 10-N es comprometen per escrit a «tirar endavant totes les accions polítiques i pressupostàries que estiguin a les seves mans»
La Plataforma Mercaderies per l'Interior ha aconseguit articular el consens | Cedida

Els que d'això en saben repeteixen per activa i per passiva que les paraules se les endú el vent. I encara més en política. És per això que la plataforma local 'Mercaderies per l'Interior', de base ciutadana i amb el propòsit de posar data de caducitat al tercer fil que està a punt d'entrar en funcionament, ha reunit en una mateixa taula als set partits polítics que ja li havien confessat simpatia prèviament per instar-los a plasmar el seu compromís per escrit. Tots set han signat un document comú que els emplaça a no perdre de vista la reivindicació.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

La plataforma ja ha organitzat amb èxit dues taules todones amb la classe política —la primera d'elles amb motiu de les eleccions del 28-A, la segona per les eleccions d'aquest 10-N, fa escassos dies—, i en totes dues ha quedat manifest que tots els ambaixadors polítics de Tarragona a Madrid comparteixen el neguit. Que els passatgers haurien de passar per la línia ferroviària de la costa i que caldrà habilitar una nova línia de tren interior per fer passar les tones i tones de mercaderies del Corredor sense afectar als nuclis urbans. És a dir, capgirar el dibuix actual del mapa.

 

Set partits polítics signen el compromís per encapçalar «totes les accions que estiguin a les seves mans»

Per tal que això sigui una realitat factible, cal que el tercer raíl que fa més ampla la línia costanera sigui una solució provisional només fins que existeixi l'alternativa interior —tal com es va prometre en el moment d'activar-ho—, ja que si es perpetua, les mercaderies mai es mouran de la línia ferroviària de costa. La plataforma vol que el compromís dels polítics no s'esvaeixi i es vagi dissolent, sinó que es mantingui vigent per tal d'arribar a bon port.

 

Al punt on Roda de Berà i Creixell volen construir el baixador ferroviari, s'estan preparant les obres del tercer fil. | Gerard Recasens

El document és breu però clar: un compromís explícit a «tirar endavant totes les accions polítiques i pressupostàries que estiguin a les seves mans», durant el termini de la pròxima legislatura, «per iniciar i accelerar els estudis tècnics necessaris que permetin trobar una solució definitiva» per aquest trasvasament dels trens de mercaderies a la línia interior. Els signants són PSC, PP, ERC, Junts per Catalunya, Ciutadans, En Comú Podem i la CUP. Consens, en majúscules, com poques vegades s'ha vist a la demarcació.

 

El debat sobre quina ha de ser la línia interior alternativa a Tarragona segueix obert

El document, però, no es mulla sobre quina ha de ser aquesta línia interior i deixa la resposta en mans dels tècnics de Foment que estudïin en un futur els detalls de ls qüestió. La immensa majoria dels partits defensen rehabilitar l'antiga línia de la Reus-Roda com a aquesta línia interior per a les mercaderies, mentre que ERC la descarta per estar abandonada, no complir els requisits i no estar prou allunyada dels nuclis urbans. I proposa vertebrar una nova línia de zero paral·lela al traçat de l'AVE.

 

Tothom, això sí, s'obre a solucions flexibles, a debats i a trobar punts de consens entre una opció i l'altra. «La plataforma no es mostra favorable a cap opció concreta», matisa el portaveu de l'entitat, Eugeni Sedano. El compromís de la política tarragonina, entesa en aquesta lluita com un bloc per fi monolític, suposa un impuls en forma d'altaveu comú fins ara sense precedents a la capital de l'Estat.

 

També et pot interessar