Tots els consorciats del CAT es queden sense subministrament d'aigua mentre es repara la canonada de l'Ampolla

La reparació s'allargarà dos dies | L'aigua s'ha endut una vintena de vehicles i els veïns es refan de l'ensurt mentre es comença a netejar i arreglar els desperfectes
Imatge de la canonada afectada, a l'Ampolla | ACN

El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) ha tallat el seu subministrament als seus consorciats mentre repara a contrarellotge la canonada rebentada a l'Ampolla (Baix Ebre). Es tracta de 63 Ajuntaments i 26 indústries de les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona. Molts municipis s'abasteixen mentrestant de dipòsits i pous propis mentre no es repara la canonada, reparació que s'allargarà durant dos dies, segons ha informat la Generalitat.

A l'Ampolla, d'altra banda, s'han retirat 23 vehicles danyats i mobiliari que l'avinguda d'aigua ha arrossegat a la zona del barranc de la Borrasca i s'està netejant el fang i arreglant els desperfectes. Segons informa el CAT, el trencament l'ha causat el col·lapse d'un tub de formigó pretesat al costat de l'AP-7 i han activat tots els recursos, materials, tècnics i personals per fer front a «la greu situació».

El CAT segueix treballant per reparar amb urgència el trencament de la canonada del tram principal de la xarxa que va des de l'Estació de Tractament d'Aigua Potable de l'Ampolla a Tarragona. La fractura s'ha produït pel col·lapse d'un tub de formigó pretesat, al costat de l'AP-7, al terme municipal de l'Ampolla, i ha provocat una gran avinguda d'aigua que ha arrossegat mobiliari i vehicles aparcats a la zona del barranc de la Borrasca de l'Ampolla, als volts de les tres de la matinada.

A l'Ampolla, l'ensurt ha estat notable

«L'aigua baixava tan fort que s'ha emportat vehicles, contenidors i ha arrencat l'asfalt dels carrers però no hem de lamentar danys personals», ha celebrat l'alcalde de l'Ampolla, Paco Arasa. L'ensurt ha estat notable sobretot per als propietaris dels cotxes afectats. «Ens hem aixecat per portar el nen al metge i l'havíem aparcat un metre i mig més amunt i ens hem espantat perquè no el trobàvem. Estava damunt d'un altre cotxe», ha explicat Pedro Ginés. Havia comprat el vehicle fa cinc mesos i ha estat vetllant-lo al carrer, mentre païa el «xoc» inicial, i esperava que la grua se l'emportés. El cotxe ha quedat ple de vegetació i fang, amb la lluna davantera completament trencada així com les portes i els baixos. «Anirem als Mossos per preguntar què podem fer perquè ara mateix no sé res i no sé ni què he de fer», ha dit consternat.

La forta baixada de l'aigua ha aixecat, fins i tot, l'asfalt | ACN

Per la seva banda, el CAT ha confirmat que ha tallat el seu subministrament a tots els consorciats perquè s'ha activat el protocol d'actuació d'emergència. Cada consorciat ha hagut de posar en marxa recursos propis per abastir d'aigua els seus municipis. Com ha explicat Arasa, així està passant a l'Ampolla. «Tenim un dipòsit bastant gran que estava al 100% i un pou d'abastiment alternatiu i a la resta de municipis dependrà de l'abast de l'avaria que estan calculant en aquests moments però que esperem que es repari com més aviat millor i no crec que afecti molts municipis», ha apuntat l'alcalde.

Una de les poblacions més dependents del subministrament del CAT, per exemple, és Sant Carles de la Ràpita (Montsià). L'Ajuntament ha demanat als veïns que «facin un ús mínim i responsable d'aigua» al municipi durant les pròximes hores, mentre s'avalua l'avaria i es repara.

Ematsa, al Tarragonès, afectada

També es fa la mateixa recomanació des d'Ematsa, empresa proveïdora d'aigua la Canonja, el Catllar, Tarragona i Els Pallaresos, una de les companyies subministradores afectades pel tall del CAT. Equips tècnics d'Ematsa han posat en marxa tots els recursos propis necessaris per garantir el subministrament a la població. A hores d'ara el subministrament està garantit en aquestes poblacions tot i que es demana fer un consum i ús responsables de l'aigua.

"🔴 ATENCIÓ: L'atur torna a pujar a TGN per tancar un bon 2019" "🚘 QUÍMICA: Una conducció més segura amb llums de xenó"