Imatge d'arxiu d'unes obres en un edifici

La construcció cau un 60% a Tarragona des de la declaració de l'estat d'alarma

En el primer trimestre d'enguany, el sector ha caigut un 4%

El Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes tècnics i Enginyes d'Edificació de Tarragona (COAAT) ha fet públic la situació del sector de la construcció durant el primer trimestre d'enguany a les comarques de Tarragona. La crisi sanitària generada pel coronavirus, i les seves conseqüències econòmiques, han fet estralls a la construcció

L’activitat professional al sector de la construcció ha caigut un 4% des de principis d’any. Ara bé, des de la declaració de l'estat d'alarma,  entre el 13 de març i el 28 d’abril, segons les dades del COAATT, l’activitat professional ha caigut gairebé en el seu conjunt un 60% respecte al mateix període de 2019. Ha caigut un 25% l’obra nova i un 31% la rehabilitació. Per altra part, la davallada de l’activitat dels aparelladors i arquitectes tècnics no relacionada amb les obres arriba fins al 80% en alguns casos, en molts casos per l’aturada en la tramitació per part de les administracions públiques i la resta d’entitats. 

La redacció d’informes pericials i les taxacions cau un 70%, els certificats d’habitabilitat un 75% i els certificats d’eficiència energètica més del 84%. L’inici de la tramitació als ajuntaments d’obertura de nous locals comercial, petit comerç, restauració i alimentació, cau fins al 76 % respecte al mateix període de 2019. Finalment, els treballs relacionats amb la seguretat i salut a les obres de construcció davallen al voltant d’un 30%.

Balanç del primer trimestre

Pel que fa a l’obra nova, entre els mesos de gener i març a les comarques de Tarragona s’han iniciat 228 nous habitatges, un 3,80 % menys que al mateix període de 2019, amb una inversió de gairebé 25 milions d’euros. En el cas de les obres de rehabilitació o reforma, el nombre d’obres iniciades és de 264, un 5,04 % menys. En aquest cas la inversió arriba als 21 milions d’euros.

Durant aquest primer trimestre, la promoció d’habitatge residencial s’ha destinat especialment a l’habitatge unifamiliar, en molts casos autopromoció, mentre que l’activitat ha baixat en la construcció de bloc d’edificis. La inversió en promoció d’habitatges baixa al voltant d’un 24 %, i perd uns 8 milions d’euros. En canvi, la inversió en rehabilitació és superior a la de 2019 perquè creix al voltant de 2,5 milions d'euros. 

  


Comentaris