tgn

Consumir làctics redueix el risc de patir càncer de còlon i recte, segons un estudi de la URV

La investigadora Laura Barrubés pertany a la Unitat de Nutrició Humana de la URV i a l'Institut de Recerca Sanitària Pere Virgili

Consumir productes làctics pot arribar a reduir fins a un 20% el risc de desenvolupar càncers de còlon o de recte. Aquesta és la conclusió central de la investigadora predoctoral Laura Barrubés, de la Unitat de Nutrició Humana de la URV i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) —els dos grans motors de la recerca tarragonina en matèria de salut—. No queda clar, però, si hi ha diferències profundes entre els làctics sencers, els desnatats o els 'semi'.

La base de la recerca és l'anàlisi de tota la literatura científica existent sobre la matèria —un total de 29 estudis previs que inclouen més de 22.000 casos de càncer de colon i recte— i una revisió exhaustiva de tots ells. La conclusió assevera que «el calci podria exercir efectes antitumorals a través de diferents mecanismes» que seran objecte d'estudi de pròximes recerques. «Semblaria raonable promoure el consum de llet», continua, independentment dels làctics sencers o desnatats.

L'estudi s'ha dut a terme a la Unitat de Nutrició Humana que comparteixen la URV i l'IISPV de Tarragona

tgn
La investigadora Barrubés, al centre, entre els dos directors de la recerca | TarragonaDigital

Les previsions sobre el càncer de còlon i recte a escala internacional no són gens positives a mitjà i llarg termini. L'any 2016 es van detectar 1,7 milions de casos d'aquestes patologies arreu del món —va causar més de 800.000 morts—. S'espera que en els pròxims 15 anys els casos augmentin un 60% i el balanç de morts superi el milió.

Aquesta recerca de segell tarragoní, que s'ha publicat a la prestigiosa revista científica 'Advances in Nutrition', ha estat dirigida per la investigadora Nancy Rubio i el catedràtic Jordi Salas, tots dos vinculats al teixit docent i de recerca de la Universitat Rovira i Virgili i de l'institut Pere Virgili.

Cal recordar que, a finals del mes de maig, la mateixa Unitat de Nutrició Humana ja va fer públic un altre estudi que concloïa que consumir productes làctics també rebaixa el risc de patir diabetis i malalties cardiovasculars en un 23%, un percentatge similar de les dades que albira aquesta nova investigació.

També et pot interessar