Imatge d'una persona amb mascareta sortint de l'Hospital Sant Joan de Reus

Els ingressos per Covid-19 de Tarragona es concentraran a l'Hospital Joan XXIII i al Sant Joan de Reus

Les autoritats sanitàries anuncien un nou escenari a partir del 18 de maig | Es mantenen totes les reserves per assumir possibles rebrots

Canvi de paradigma imminent per llegir la gestió hospitalària de la crisi del coronavirus a les comarques de Tarragona. Les autoritats sanitàries han avançat aquest dimecres que, a partir del pròxim 18 de maig, tots els pacients de Covid-19 que requereixin ingrés hospitalari es concentraran únicament als hospitals Joan XXIII de Tarragona i Sant Joan de Reus, de manera que l'activitat a la resta de centres quedarà alliberada de la pandèmia.

El gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, Ramon Descarrega, ha exposat que la tendència actual del virus permet iniciar «aquesta etapa de deshabilitar llits addicionals» als centres de Tarragona, si bé es mantenen actives totes les reserves per tal que, si un rebrot ho requerís, es pugui en tot moment fer un pas enrere i reforçar l'escenari anterior. «Tot des de l'absoluta prudència», ha matisat.

Els pacients ingressats per coronavirus es concentraran a partir del 18 de maig

Els dos hospitals que concentraran els infectats funcionaran amb dos circuits d'atenció paral·lels: els positius per Covid-19 i els negatius. En el cas de Joan XXIII, es diferenciarà «una planta per positius, una altra per negatius i una altra per persones pendents de resultats», Al Sant Joan reusenc, «l'UCI actual serà exclusiva per a pacients negatius, mentre que l'actual Hospital de Dia quedarà com a UCI de Covid-19», exposa. Un nou dibuix del mapa.

«Això ens permetrà que la resta de centres del Camp de Tarragona puguin començar a treballar de nou d'una forma eficient», ha explicat Descarrega, i anar reprenent al llarg de les pròximes setmanes les visites, activitats i atencions que fins ara havien quedat congelades de forma indefinida.

Les autoritats anuncien la creació d'una llista d'espera unificada a tot el territori

Les autoritats han recordat que la concentració fa referència als ingressos hospitalaris, i no a les proves o als dubtes que es mantindran inicialment a l'atenció primària, que «volem reforçar amb la realització de més proves PCR», les més efectives per confirmar la presència o no del virus. Tampoc tanquen les portes a disposar, a mitjà termini, s'una borsa més gran de tests ràpids que agilitzin el procés.

Imatge de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, durant la crisi del coronavirus
L'Hospital Joan XXIII de Tarragona, durant la crisi del coronavirus | Àngel Ullate

El gerent de la Regió Sanitària també ha anunciat que el nou sistema comportarà l'entrada en funcionament «d'una llista d'espera única» arreu del territori per tal d'agilitzar aquesta resposta sanitària. El criteri per ordenar-la serà en funció de la gravetat dels casos, han detallat. No han descartat l'opció de mantenir aquest format de llista d'espera mancomunada de cara al futur.

Òscar Peris: «Optimisme moderat, però no abaixem la guàrdia»

A Tarragona, les dades d'afectació de la pandèmia són sensiblement inferiors que en les altres àrees de salut de Catalunya. Segons Salut, es pot arribar a disposar de més de 100 llits crítics i vora els 1.300 llits convencionals per atendre pacients, si bé no ha calgut fer ús del 100% del potencial en cap moment, malgrat que en cap cas això es desmantellarà a mitjà termini.

«Són unes ràtios que ens permeten iniciar aquest desconfinament gradual amb un optimisme moderat, malgrat que és important que no abaixem la guàrdia», ha valorat també el delegat territorial del govern a les comarques de Tarragona, Òscar Peris.

A dia d'avui, el Camp de Tarragona compta amb prop de 1.800 infectats confirmats, prop de 8.500 casos sospitosos sense confirmació i 339 defuncions relacionades amb la simptomatologia del virus, dels quals dos terços sí que són casos confirmats de Covid-19. En base a això, les autoritats comencen a estudiar les pròximes passes de «desescalada i desconfinament» per al territori, si bé encara no hi ha cap decisió definitiva.


Comentaris