Alguns Gegants de Reus ballant a la Palma i un grup de nens petits mirant-se'ls

Corpus a mig gas: la pandèmia limita les celebracions del Camp de Tarragona a l'interior de les esglésies

La festa s'ha reduït, en la majoria de casos a un Ofici i una professó per l’interior del temple. Només amb algunes excepcions, els gegants i el seguici popular actuen en un context adaptat i amb limitacions

Molts pobles i ciutats del Camp de Tarragona avui festegen la diada de  Corpus Christi. En la majoria de casos, però, i per segon any consecutiu, la  pandèmia  ha obligat a adaptar la celebració a la situació epidemiològica. Per tant, el programa d’actes funciona a mig gas.

És el cas, per exemple, dels municipis de Tarragona, Valls, Reus,  el Vendrell o Montblanc. En aquestes poblacions, la festa es redueix a un ofici i una professó per l’interior del temple i només en els casos més afortunats, els gegants i del seguici popular actuaran en un context adaptat i amb  limitacions.

Els Gegants de Reus es fan seva la Palma

A  Reus, el Corpus és sinònim de coca amb cireres, ou com balla i gegants. En aquest sentit, durant la darrera setmana els xiquets i xiquetes de 24 escoles de la ciutat han vist ballar els gegants a la Palma, talment com ho farien un  Dijous de Corpus  qualsevol.

Pel que fa als actes centrals d'avui Diumenge de Corpus, a partir de les 10.00 h, des del campanar, es farà el Toc de Festa i tant al matí com a la tarda es podrà visitar l'ou com balla a l'Atri de Sant Sebastià. A les 18.30 h, a la Prioral de Sant Pere, es celebrarà l'Ofici Solemne de Corpus.

En acabar, tindrà lloc la professó per l'interior del temple. El prior amb el Santíssim recorrerà la nau central amb l’acompanyament musical d’una formació tradicional i l’orgue.

Ofici Pontifical a la Catedral de Tarragona

La Catedral de Tarragona  es converteix avui en l'únic escenari del Corpus d'enguany. A partir de les 18.00 h, l'Arquebisbe presidirà l'Ofici Pontifical. Seguidament, tindrà lloc una professó  per l'interior de la nau amb el Santíssim Sagrament.

Ou com balla
L'ou com balla | Eloy Sarrat

Com a tret singular, enguany es recupera el costum de convidar els nens i nenes de la  Primera Comunió a participar en la celebració. A més, durant tot el dia, al claustre de la Catedral també es podrà visitar el tradicional ou com balla i es vendran coques amb cireres.

A Valls, l'Àliga ballarà a l'interior de l'església de Sant Joan

A Valls, la Parròquia de Sant Joan, els Campaners, la Unió Anelles de la Flama i l’Ajuntament han treballat conjuntament per teixir una programació que tindrà, com a moment àlgid, l’ofici solemne i la balladeta de l’Àliga a l’interior de l’església.

Des de primera hora del matí d'avui, s'enrama l’interior de l’església amb herbes aromàtiques i els membres de la Unió Anelles de la Flama fan la catifa floral  a les escales de l’altar major. A les 10.30 h, els campaners protagonitzaran els tocs manuals d’avís de l’ofici i a les 11.00 h tindrà lloc l’eucaristia solemne de Corpus.

Seguidament, es durà a terme una professó amb el Santíssim Sagrament per l’interior de la nau de l’església i, com a moment culminant de la celebració, l’Àliga de la Ciutat oferirà la tradicional balladeta amb l’acompanyament de la Cobla de Ministrers Bufalodre. 

La balladeta de l'Àliga que habitualment es realitza al Pati tindrà lloc de manera excepcional, per causa de les mesures del Procicat, al temple de Sant Joan. La decisió s'ha pres en el si de la comissió del seguici cerimonial. 

Corpus a Valls
La professó de Valls al seu pas pel Pati | Ajuntament de Valls / Pere Toda

A la tarda, l’església de Sant Joan acollirà el  concert de música tradicional de la Cobla de Ministrers Bufalodre i, com a tancament de la jornada, a les 19.00 h hi haurà l’exposició del Santíssim i l’adoració eucarística acompanyada de cants.

El Seguici Popular de Montblanc retroba el carrer

Pel que fa a la Conca de Barberà, el seguici popular de Montblanc al complet tornarà a sortir al carrer. En aquest sentit, després de l’èxit de l’actuació del seguici per les Festes de Sant Maties, es tornarà a repetir la mateixa fórmula. En aquest cas a la plaça de la Serra, a tocar del santuari.

L’actuació del seguici  està prevista a les 12.00 h del migdia, just després de la missa. L’eucaristia, que tindrà lloc a l’interior del Santuari de la Serra, es farà a les 11.00 h del matí.

Així, als peus del Santuari hi actuaran els Dimonis de Montblanc, els Gegants i Nanos, la Mulassa i la Mulasseta, el Drac i l’Àliga i les seves reproduccions en petit.

També, el Ball de Bastons adult i infantil, el Ball de Gitanes, la Cucafera, la Banda de Música Verge de la Serra, els Grallers de Montblanc i els Torraires de Montblanc.

Professó de Corpus a Montblanc
Imatge de la professó de Corpus a Montblanc | Cedida

Per poder accedir a l’espai i poder veure la ballada al complet del seguici festiu, ha calgut reservar una entrada a través del portal Codetickets de l’Ajuntament de Montblanc.