Imatge de l'entrada de l'Aeroport de Reus

Un 2020 de malson: L'Aeroport de Reus és el que més s'enfonsa de tot l'Estat i perd un 96% dels passatgers

L'aeròdrom trenca la tendència del milió de passatgers anuals i enguany no arriba als 40.000 | La Covid-19 en té la culpa

Feia molts mesos que era inevitable, però algun dia havia d'arribar. Aquest dimecres s'han fet públiques les dades totals de passatgers  i tràfic aeri als aeroports de la xarxa estatal, i les estadístiques només confirmen els estralls  d'un 2020 demolidor per a una de les indústries daurades del país: el turisme. D'entre els desastres, les caigudes i els forats, però, en destaca un nom propi a l'epicentre del terratrèmol. Tothom ha tingut un any horrorós, però ningú tan dolent com l'Aeroport de Reus. Sense turistes, la Costa Daurada es dessagna. I tot comença per l'aeroport.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Després d'anys de tendència estable al voltant del milió de passatgers anuals —tot sumant aquells que entren i també aquells que surten—, l'any 2020 s'ha tancat amb un total de 39.460 passatgers i una caiguda del 96,2% respecte a les dades de l'any anterior. Només l'aeroport de Girona, que baixa un 91%, presenta uns danys comparables a l'aeròdrom del Baix Camp. La mitjana estatal, amb Madrid i Barcelona al capdavant, es mou al voltant del 72% de descens. En un desembre gairebé desèrtic, Reus només ha aconseguit enlairar i aterrar 396 persones.

La desfeta del turisme britànic i rus per la Covid-19 llastra l'activitat de l'aeroport en un any per oblidar

La pràctica desintegració  de l'activitat a Reus té dues clares explicacions: el calendari i el perfil de visitants. En primer lloc, l'esclar de la pandèmia  al mes de març va tancar l'aixeta just abans que comencés a despertar l'activitat anual en un aeroport estacional que, pràcticament, només rendeix en els mesos de bon temps. I, vinculat a això, poc ha ajudat que el perfil de turistes de la Costa Daurada, russos i britànics, no hagin pogut enlairar-se per arribar a les platges tarragonines. Els britànics, per les precaucions i amb comptagotes. En el cas de Rússia, però, directament perquè la frontera estava tancada. El descens  del 96% parla per ell mateix.

Malgrat només haver mogut un 4% dels passatgers de cada any, l'Aeroport de Reus ha reivindicat el seu rol com a aeròdrom de xàrters  i vols de pràctiques amb més de 12.500 operacions durant tot l'any, un 30% menys que en l'any anterior, en el que ja considerarem el barem comparatiu amb la normalitat del món pre-Covid. L'ensopegada del 2020, però, obre pas ara a la incertesa  d'un 2021 que comença a arrencar amb les mateixes pregunte si amb cap certesa. L'any de malson a l'Aeroport de Reus ja té, com a mínim, dades oficials  que ho argumenten.