Façana del Palau de Justícia de Tarragona

Gairebé 1.300 parelles es divorcien a Tarragona fins al setembre, un 13% menys que l'any passat

Els casos es disparen en el tercer trimestre, després del confinament | Un 63% de les separacions són consensuades

Encara no hi ha conclusions clares sobre la taula que ens confirmin els efectes socials i emocionals d'un 2020 marcat pel confinament, la convivència, el tancament o, en definitiva, el nom que li preferiu posar a allò. Seran els pròxims mesos els que comencin a fer visibles aquestes cicatrius, si bé els primers indicis i reculls de dades comencen a il·lustrar algun dels camins més destacats. Un exemple podria ser el repunt dels divorcis a les comarques de Tarragona després de l'estiu, segons ha fet públic aquesta setmana el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Un total de 1.299 parelles han decidit divorciar-se entre els mesos de gener i setembre de 2020 —l'actualització de dades més recent—, un 13,4% menys que l'any passat a aquestes altures. Gran part del descens de divorcis s'explica per l'alentiment i la paràlisi institucional d'un servei que, si bé va seguir funcionar en tot moment, ho ha hagut de fer a un altre ritme. A aquestes altures de l'any passat, les parelles tarragonines que s'havien tret l'aliança eren vora les 1.500, dues-centes més que enguany. Però tot era diferent.

Tarragona: els divorcis creixen un 15% en el tercer trimestre de 2020 després de sis mesos a la baixa

Les dades del CGPJ, doncs, mostren diverses lectures. La principal és que després d'un primer trimestre a la baixa i un segon trimestre on la pandèmia va disminuir els casos a poc més de la meitat, la dada de parelles divorciades a les comarques de Tarragona ha escalat entre el juny i el setembre als 505 casos, més que en els darrers mesos pre-pandèmia i posant fi a la dinàmica a la baixa dels darrers mesos. Cada cop es divorciaven menys parelles fins que ha acabat l'estiu, en què els divorcis han crescut un 15% respecte a l'any anterior.

Hauran de ser les dades dels darrers trimestres si el canvi de ritme respon a la compensació del trimestre del confinament o si comença a inclinar-se cap a una realitat més complexa. El 63% d'aquestes separacions han estat consensuades entre la parella, en una estadística similar a la d'anys anteriors, mentre que el 37% restant dels casos de divorci s'han tancat sense acord entre les dues persones implicades.

La tendència de Tarragona és compartida per gairebé tots els altres territoris, i les dades del CGPJ també exposen que, a Catalunya, s'han signat un total de 5,4 divorcis per cada 10.000 habitants. Tot això en l'any on la immensa majoria dels casaments s'han hagut d'ajornar i tot resta en una espiral d'incertesa a les portes de l'any vinent. S'espera que les dades senceres de l'any 2020 es coneguin durant el primer trimestre del pròxim curs.


Comentaris