Imatge d'arxiu de la Rambla Nova amb els blocs de formigó tipus New Jersey

Les comarques de Tarragona tornen a créixer i ja freguen els 820.000 habitants

Són 12.600 persones més que l'any passat | El Baix Penedès encapçala el salt endavant | Les comarques d'interior es despengen

Les  comarques de Tarragona semblen seguir de moda, si bé la lectura té molts matisos i la fractura entre costa i interior és cada dia més gran. L'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) ha fet públiques aquest dimecres les dades de població actualitzades arrel del país, amb data de l'1 de gener de 2020, i en comparació amb els registres anteriors. La primera lectura és clara: nou  salt endavant a les comarques del Sud del país, que sumen 12.600 habitants més que un any enrere. El global de Catalunya  també és a l'alça.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Aquest nou impuls respon a l'augment de la  migració estrangera, després de confirmar un any més que la tendència de naixements continua a la baixa i que la mobilitat des d'altres zones de l'Estat tampoc passa per un moment de màxims. La suma del Camp de Tarragona, el Baix Penedès i les Terres de l'Ebre era, a inicis d'aquest any, de 818.702 persones: un volum sense precedents que confirma la tendència ascendent dels darrers anys. Els primers indicis apunten que aquest increment  encara s'hauria accentuat més durant els darrers mesos, si bé caldrà esperar a les dades oficials per poder-ho confirmar.

El Baix Penedès és qui més creix, nova passa enrere a les comarques d'interior

Com a punta de llança del creixement demogràfic del territori torna a aparèixer el Baix Penedès, la comarca que més ha despegat de tot Catalunya. Els penedesencs ja són més de 107.000, després que enguany s'hagin afegit prop de 2.700 nous habitants. Entre les comarques que més creixen del país també es troba el Tarragonès. Pràcticament totes les comarques del país han guanyat població en comparació amb l'any anterior, amb només quatre úniques excepcions  que fan una passa enrere, tres de les quals són nostres: La  Terra Alta, el Priorat i la Conca de Barberà. La Tarragona interior, la despoblada, es despenja encara més.

El desequilibri s'agreuja, doncs, entre una Tarragona interior en plena regressió  i una Tarragona de costa que es dispara any rere any amb l'atracció de nous habitants. L'estadística afegeix una variable rellevant: el procés d'envelliment de la població catalana fuit de la suma d'una natalitat baixa i d'una esperança de vida cada cop més alta. Aquest factor s'agreuja en el cas de la Terra Alta, on un 30% de la seva població té més de 65 anys, o en un Priorat  on el percentatge ja s'enfila al 25%. Se situen, en això, al capdavant del país. El Tarragonès  ocupa l'altra cara de la moneda, amb només un 17% de persones que superen els 65 anys.

El poble de Torroja del Priorat, en una imatge d'arxiu
El Priorat és una de les poques comarques que torna a perdre població | Viquipèdia

La Terra Alta, el Priorat i la Ribera d'Ebre també es troben a la cua de les comarques catalanes amb més població jove i infantil, de fins a 15 anys. És, en aquest cas, el Baix Camp  qui tindria més avantatge de tot el país, amb un 18% de la seva població compresa en aquestes edats.

Les comarques de Tarragona creixen en 12.600 persones durant el darrer any, en especial als nuclis de la costa

Quant a les dades més precises, l'estructura demogràfica del Sud del país es consolida. El Camp de Tarragona supera els 530.000 habitants —amb un salt de més de 8.000 nouvinguts—, les Terres de l'Ebre freguen els 180.000 veïns —en guanyen uns 1.500 de nous— i el Baix Penedès, com dèiem abans, supera els 107.000 habitants amb un salt endavant de gairebé 2.700 nous empadronats. Les dades, però, no han de fer oblidar que el despoblament  de l'interior s'està accelerant.

Quant a les grans ciutats, l'estadística recull els casos de  Reus i Tarragona. Totes dues guanyen població respecte l'any passat: la capital del Tarragonès suma ja poc més de 138.000 habitants —en creix 2.300— i la del Baix Camp frega els 107.000 veïns —amb un increment interanual de més de 1.500 nous reusencs—. El col·lapse de l'àrea metropolitana de Barcelona està posant de moda una Tarragona que no para de créixer, però on els ritmes són desiguals. Elogis per a la costa, carbó per a l'interior. El 2021 arrencarà, queda clar, amb els deures pendents  de sempre.