El preu mitjà dels lloguers a Tarragona és inferior als 500 euros, segons les dades oficials

Les dades de Foment (459€/mes) desinflen de forma notable les xifres que mouen els portals immobiliaris (589€/mes)
Imatge d'arxiu d'una immobiliària, al Baix Penedès | TarragonaDigital.com

 

Encara no existeix una estadística pública sobre els preus del lloguer de l'Estat espanyol, i la realitat és que els números no quadren. El Ministeri de Foment ha publicat aquesta setmana la darrera actualització de l'Observatori sobre Habitatge, que conclou que el preu mitjà del lloguer mensual a la demarcació de Tarragona és de 459 euros, un 21% menys del que fins ara es pensava en base a les dades elaborades i publicades per diversos portals immobiliaris i que situaven el llindar mitjà vora els 600 euros mensuals.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Les noves dades de Foment són el més proper a les dades oficials que es pot aconseguir, donat que les xifres de l'informe surten dels dipòsits de fiances dipositades a cada comunitat autònoma. La voluntat de l'executiu és basar-se en les declaracions de la renda per elaborar aquesta futura estadística completa, si bé a hores d'ara encara està lluny de rebre llum verda. Les informacions dels portals únicament poden servir com a estimacions i aproximacions, perquè es basen en l'import que demanen els propietaris i crea una espècie d'efecte-bombolla a l'alça.

Una diferència de 127 euros al mes: les dades sobre el preu de l'habitatge que facilita Foment desinflen notablement les xifres dels portals immobiliaris

Els cartells de lloguer són testimonials a la ciutat de Reus | Jordi Olària

Segons l'informe de Fomento, el lloguer mitjà de Tarragona és el segon més assequible de Catalunya, per sota de Barcelona i Girona i únicament per sobre de la demarcació de Lleida. En les grans capitals, la diferència entre les dades del govern espanyol i les dades dels portals immobiliaris pot arribar a superar el 50%, un extrem que en el cas tarragoní es dilueix, tot i la diferència manifesta.

Tot i que les dades que l'executiu ha fet públiques no són tampoc una estadística realitzada amb tots els paràmetres necessaris, sí que rebaixa de forma substancial les estimacions alarmants de les quals s'han fet ressò portals com 'Idealista' o 'Fotocasa' —i assumides com a vàlides per institucions com el Banc d'Espanya— i recupera el pols d'una situació que encara requereix estadístiques rigoroses que esmenin els dubtes. Les noves dades, però, són clares: el preu real del lloguer a Tarragona és un 21% més baix del que fins ara es pensava.

També et pot interessar

"♻ «Ens juguem el nostre mode de vida»: el moviment ecologista pren avui el carrer a TGN" "❗🚅IMPORTANT: Sense servei de tren entre TGN i Reus els pròxims caps de setmana!"