GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Un estudi pioner detecta «diferències clíniques entre persones marroquines i autòctones amb psicosi»

Un estudi, pioner a Espanya, conclou que s'ha de tenir en compte la competència cultural del pacient en l'avaluació i tractament de persones amb episodis de psicosi
Imatge de la clínica universitària Pere Mata. | TarragonaDigital

 

Diversos investigadors de la psicosi incipient de l'Hospital Universitari Institut Pere Mata i de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) han trobat diferències sociodemogràfiques i clíniques entre les persones amb primers episodis de psicosi (PEP) d'origen marroquí i autòctones. D'aquestes diferències se'n destaquen, principalment, que hi ha una major prevalença de sexe masculí i menys anys d'educació en el grup d'immigrants d'origen marroquí. En canvi, l'estudi no ha trobat diferències quant a la intensitat dels símptomes ni en les dosis de tractament.

 

Tenir en compte l'origen cultural i ètnic dels pacients en el seu tractament 

D'altra banda, destacar que en el grup d'immigrants d'origen marroquí sí que s'ha trobat un pitjor funcionament en el consum de cànnabis, tot i que s'ha detectat que la població autòctona té una major tendència al seu consum que no pas el grup d'immigrants d'origen marroquí. Les conclusions d'aquest treball de recerca apunten a la necessitat que es tingui en compte la transcendència en la competència cultural a l'hora de l'avaluació i el tractament de persones amb primers episodis de psicosi. 

 

L'estudi, titulat «Diferencia en la prestación clínica de primeros episodios psicóticos entre población de origen marroquí y población autóctona», s'ha publicat en la Revista de Psiquiatría y Salud Mental. El treball parteix de la necessitat de tenir en compte les diferències culturals o ètniques i el possible desenvolupament de la patologia psiquiàtrica en una societat cada cop més multicultural i multiètnica. Així doncs, aquest fet demana que, cada cop més, els professionals clínics intentin adaptar i individualitzar més la intervenció terapèutica. 

 

Diferències clíniques en la prestació clínica

L'estudi apunta que «considerant aquests aspectes i que en la nostra àrea geogràfica la població d'origen marroquí és especialment prevalent», els investigadors i investigadores es van plantejar explorar diferències clíniques en la prestació clínica i en el tractament farmacològic entre la població autòctona i d'origen marroquí. L'estudi es va realitzar en una mostra de pacients que experimentaven el seu primer episodi psicòtic i ingressaven en la unitat de l'Hospital Universitari Institut Pere Mata.