Diputació i consells comarcals arriben a un acord per a la «coordinació, cooperació i col·laboració»

L’acord compta amb un pressupost total de 18,7 milions d'euros
S'han invertit 18,7 milions d'euros | diputació de tarragona

La Diputació de Tarragona s'ha reunit aquest dijous amb els deu consells comarcals de la demarcació per establir la prestació de serveis municipals durant el quadrienni 2020-2023. En total, es destinarà 18.727.054,80 euros. Així ho estableix el conveni per a la coordinació, cooperació i col·laboració entre la institució i els consells, el qual renova, actualitza i millora els acords anteriors.

L'objectiu general d'aquest conveni renovat és continuar la cooperació i col·laboració amb els consells comarcals, per tal que els recursos econòmics de la Diputació de Tarragona ajudin al finançament de les necessitats actuals dels ens locals. També es pretén optimitzar els recursos per evitar duplicitats en les assistències i serveis als municipis i entitats municipals descentralitzades (EMD). Així mateix, s'afavoreix a la planificació quadriennal de les inversions de la prestació de les assistències i els serveis als municipis, destinataris finals dels recursos econòmics i assistencials.

Els recursos econòmics es poden destinar a les actuacions incloses als 'Programa d'assistències i serveis' i al 'Programa d'inversions' que integren el 'Pla d'acció i cooperació comarcal 2020-2023'. Com a mínim, el 20% de l’import total del primer programa esmentat s'ha de destinar a assistències i serveis de caràcter social, llevat el cas que el consell comarcal justifiqui la correcta prestació a la seva comarca. Pel que fa al d'inversions, es poden finançar en serveis de competència municipal i d’abast o interès supramunicipal, tant d’obres com d’adquisició de béns.

En l'acte de signatura, la presidenta de la Diputació de Tarragona Noemí Llauradó ha destacat que el present conveni «és fruit de les anàlisis i avaluacions de l'anterior conveni fetes durant el darrer semestre de l'any 2019 amb representants dels consells comarcals. En virtut d’aquesta  experiència, hem dissenyat conjuntament un nou conveni que atén les noves necessitats dels ens locals i també avança  en la coordinació i en la cooperació amb els consells comarcals». Segons ha afegit, aquesta nova col·laboració amb els consells «es basa en la nostra missió com a Diputació, en la recerca del bé comú per aconseguir una societat igualitària. I ho fem amb accions sobre el territori per esdevenir una regió influent, creant valor social i cultural».

Neus Sanromà, presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, ha representat tots els consells comarcals i ha assenyalat que «aquest conveni ens permet disposar d’un gran suport i d’una injecció econòmica imprescindible per a nosaltres i per als municipis”, tot destacant el treball coordinat i mancomunat. I ha encoratjat a seguir treballant pel reequilibri territorial».

"Molt esperada: Les comarques de Tarragona que aviat tindran fibra òptica" "Els pobles de TGN que formen part de l'Associació de Municipis per l'Energia Pública"