Martín, a la dreta, aquest dilluns a la sortida dels jutjats de Reus després de declarar

El director de la nuclear Vandellòs II, investigat per operar 17 dies amb fuites a la barrera de pressió

El jutjat d'instrucció 2 de Reus decidirà ara si obre el procediment abreujat o arxiva el cas, que es remunta al 2018

El director de la central nuclear Vandellòs II, Rafael Martín, ha comparegut aquest dilluns en qualitat d'investigat davant el jutjat d'instrucció número 2 de Reus per haver mantingut la planta en funcionament amb fuites a la barrera de pressió durant disset dies, entre febrer i març del 2018. Segons l'acusació particular, Societat Humana, això contravé la normativa. Martín ha decidit respondre només a les preguntes del seu advocat i, segons fonts jurídiques, ha ratificat diversos informes que consten en la causa i ha subratllat que els fets no constitueixen cap delicte penal. Un cop practicades totes les diligències, la jutgessa haurà de decidir ara si obre el procediment abreujat o decreta el sobreseïment provisional del cas.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

L'Associació Societat Humana, que exerceix d'acusació particular, va denunciar davant Fiscalia que la central nuclear Vandellòs II havia estat funcionant durant disset dies amb una fuita a la barrera de pressió, una zona considerada particularment sensible. L'entitat argumentava que existien indicis suficients per investigar un possible cas de negligència i imprudència greus perquè, davant d'aquesta situació, els responsables de la planta atòmica van seguir operant i no la van aturar, tal com especifica la normativa.

Vandellòs II va seguir funcionant entre el febrer i març de 2018 malgrat patir fuites importants

Així, tot i que la central es va aturar el 2 de març de 2018 per localitzar un degoteig d'aigua del circuit de refrigeració i descartar una pèrdua a la barrera de pressió, Humana apuntava en la seva denúncia que els problemes haurien començat molt abans: concretament, el 13 de febrer. No només això: basant-se en la recent declaració pericial de l'exdirector de seguretat nuclear del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) al jutjat número 2 de Reus, sostenen que no era només una sinó almenys dues les fuites que patia la central durant aquell període.

Tot plegat, hauria suposat que la planta hauria estat funcionant entre aquestes dues dates sense complir les especificacions tècniques de funcionament, les quals prescriuen que no pot existir cap fuita.

Pla general de la central nuclear Vandellòs II des de la platja de l'Almadrava. Imatge del dia 8 de juny de 2020.
Pla general de la central nuclear Vandellòs II des de la platja de l'Almadrava | acn

L'advocat de l'acusació particular, Oscar Cabrero, ha lamentat a l'ACN que aquest dilluns no hagin pogut interrogar el director de la central. A més, l'advocat ha defensat que «consta acreditat indiciàriament» que, com a mínim van haver-hi dues fuites a la barrera de pressió i la planta no es va aturar, i que se sospita que s'hauria pogut produir també una tercera fuita.

La central nuclear de Vandellòs II, amb permís per funcionar fins al 2030

L'exdirector de seguretat i la sotsdirectora d'instal·lacions nuclears del CSN van declarar l'octubre passat, com a pèrits, que Vandellòs II havia seguit el procediment correcte, segons ha detallat Cabrero. Tot i això, l'advocat d'Humana ha subratllat que això és «contradictori» amb altres informes de tècnics del CSN, els quals «van dir que això era una actuació perillosa, com a mínim».

Malgrat acumular nombrosos incidents i aturades registrats durant els últims anys, el govern espanyol va decidir fa uns mesos allargar la vida útil de la central nuclear de Vandellòs II durant, almenys, deu anys més, fins l'any 2030. En un comunicat, GETE – Ecologistes en Acció, Societat Humana i Greenpeace han demanat aquest dilluns finalitzar l'activitat de les centrals i iniciar el desmantellament nuclear.


Comentaris