Palma fora d'una església.

Inici de Setmana Santa insòlit: Un Diumenge de Rams sense benediccions ni professons als carrers

L'Arquebisbat de Tarragona recomana que es portin els rams d’olivera i de llorer de casa i s’evitin les aglomeracions a les entrades i sortides dels temples

La delicada situació sanitària derivada de la pandèmia ha afectat, de nou, la celebració de la Setmana Santa a casa nostra. En aquest sentit, les  celebracions litúrgiques d’aquests dies resten supeditades a les disposicions dictades pel Procicat i les disposicions afecten, principalment, a l’aforament dels temples, que està limitat al 30% de la seva capacitat, i als  horaris de les celebracions que s’han hagut d’avançar a causa del toc de queda.

Tot plegat fa que es visqui una Setmana Santa diferent però no menys intensa. Així, l’Arquebisbat de Tarragona ha establert per avui Diumenge de Rams que les parròquies suprimeixin les tradicionals benediccions de les palmes i palmons al carrer i es traslladin a l’interior de les esglésies, d’una manera estàtica i sense mobilitat.

També, que es portin els rams d’olivera i de llorer de casa i s’evitin les  aglomeracions a les entrades i sortides dels temples. Així, per exemple, a la  Catedral de Tarragona  no es farà la tradicional benedicció al carrer de les Coques sinó a l’interior de la Catedral amb l’aforament limitat.

Viacrucis estàtics i exposicions dels misteris

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Per altra banda, en molts pobles i ciutats l’altre plat fort de la jornada té lloc a la tarda, però aquest 2021 tampoc es poden dur a terme les primeres professons de la setmana ni els viacrucis  pels carrers, unes manifestacions de pietat popular molt arrelades al Camp de Tarragona.

No obstant això, des de les diferents parròquies, confraries, germandats, gremis i congregacions d’arreu l’arxidiòcesi s’han ofert propostes ben diverses per tal de no renunciar a alguns actes. És el cas, per exemple, dels viacrucis que es faran a l’interior de les esglésies o de les exposicions dels misteris i passos que des d’avui es poden veure en diferents localitats, com és el cas de Valls, Alcover, Montblanc o la Selva del Camp.

Una àvia d'un geriàtric amb una palma a les mans
Una àvia d'un geriàtric amb una palma a les mans, en el marc de la campanya de Palmes Viaplana | ACN

Una campanya per regalar palmes a les residències

En aquest Diumenge de Rams atípic, la nota de color arriba de les mans de Palmes Vilaplana un taller artesà del Priorat. L’empresa de la Vilella Baixa ha volgut destinar l'1% de les vendes online de palmes a regalar-ne a avis ingressats en residències  catalanes. La idea va sorgir arran d'un client que l'any passat en va comprar un gran lot perquè fos repartit en geriàtrics. 

De fet, aquest mateix taller artesà les va passar magres l'any passat, quan a causa del confinament  se li van acumular al taller desenes de milers de palmes trenades a mà tot just a punt de vendre. No obstant això, els propietaris se les va enginyar per arribar al client final per  Internet amb el ganxo de ser palmes i palmons ja beneïts, tot i que un 30% de la producció es va malmetre en un any desastrós pel gremi.