IQOXE: dos directius de l'empresa declaren demà com a investigats davant la jutgessa

La investigació destaca el «deficient manteniment de les instal·lacions i l’exercici de l’activitat sense les condicions de seguretat exigibles»
La planta d'IQOXE, a la Canonja, en una imatge d'arxiu | Àngel Ullate

Dos directius de l’empresa IQOXE —el conseller delegat José Luis Morlanes, i el director de planta Juan Manuel Rodríguez Prats— declararan demà dimarts, 23 de juny, com a investigats davant la jutgessa que instrueix l’explosió mortal del passat 14 de gener a la Canonja (Tarragonès). Totes dues persones estan citades a declarar a partir de les deu del matí davant de la titular del jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona, segons fonts de la investigació.

La jutgessa també imputa com a figura jurídica la companyia IQOXE, l’únic productor a l’Estat espanyol d’òxid d’etilè, una matèria primera de múltiples productes.

Tres morts, set ferits i múltiples danys materials

El passat 14 de gener, una explosió a les instal·lacions de l’empresa al polígon petroquímic sud de Tarragona va causar la mort de dos operaris de la planta i, més de dos quilòmetres enllà, d’un veí de Torreforta per l’impacte de la tapa del reactor, disparada per l’estrall a gran velocitat.

Aquell dia, segons avançava ‘La República Checa’, la planta fabricava el producte MPEG-500, que només s’havia produït en sis ocasions, i amb la voluntat d’augmentar la producció mentre es reduïen les despeses. El dia de l’explosió, precisament, s’havia detectat una fuita a la bomba P3132 del reactor O-3100, però no es va aturar la producció i el reactor va explotar a la tarda.

La investigació destaca el «deficient manteniment de les instal·lacions i l’exercici de l’activitat sense les condicions de seguretat exigibles en aquest tipus d’empreses químiques», a la qual cosa s’han d’afegir també les retallades de personal. Cinc mesos després de l’explosió, encara no s’han reparat moltes de les destrosses causades als barris de Ponent, i la magistrada també ha requerit les assegurances contractades per l’empresa.

La postura d'IQOXE

L'empresa ha emès un comunicat de premsa en què assegura que «les suposades irregularitats no tindrien relació, ni directa ni indirecta, amb l'accident que, malauradament, va succeir el 14 de gener d'enguany». IQOXE lamenta «la filtració de la notícia» perquè «el jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona manté el secret d'actuacions. És una greu irregularitat la filtració de la notícia i esperem que el jutjat investigui la procedència de la filtració i adopti les mesures oportunes».

Per últim, l'empresa recorda que «la companyia, i els seus treballadors, han prestat des del primer moment, la màxima disposició i col·laboració amb les autoritats, representants i persones afectades perquè es coneguin les causes de l'accident i es reparin els danys materials causats». 

"«Correm el risc de convertir-nos en l'hort de marihuana d'Europa»" "Última hora: Només 1 nou cas de coronavirus a TGN"