Pla general de Capafonts, al Baix Camp

Una dotzena de micropobles tarragonins no han patit cap cas de Covid-19

Amb pocs habitants i amb prou feines botigues o bars, la interacció social és molt baixa

La pandèmia del coronavirus va arribar a Catalunya el mes de febrer. Des de llavors no cal recordar l'allau de casos positius i de defuncions que el virus ha provocat, a banda de les terribles conseqüències socials i econòmiques. Qui més qui menys, el coronavirus ha acabat caient a tots els municipis de Catalunya. En tots, excepte en 44, concretament 12 dels quals a Tarragona.

Són petits pobles que tenen en comú una gran extensió de terreny però molt pocs nuclis urbans i poquíssims habitants. Dotze micropobles tarragonins on el coronavirus no hi ha arribat i no s'hi ha detectat ni un sol cas —toquem fusta—, segons dades facilitades a l'agència Efe pel Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya (BIOCOMSC-UPS).

Els dotze pobles tarragonins estan repartits entre les comarques del Baix Camp, el Priorat, l'Alt Camp i la Conca de Barberà. Són l'Argentera, Capafonts, la Febró, la Figuera, el Lloar, la Morera de Montsant, Mont-ralLlorac, Pontils, Savallà del Comtat, Senan, Vallclara i Vilanova de Prades

Els habitants d'aquests petits pobles asseguren que «és una sort» que fins ara cap dels veïns hagi caigut malalt de coronavirus, tot i que el fet que hi hagi tan poca població i que siguin municipis amb prou feines botigues o bars, la interacció social queda molt reduïda i no es produeixen aglomeracions com passa a les ciutats.

En pobles com Mont-ral creuen que un dels factors que ha influït és el fet que són molt pocs habitants —170 censats— i viuen de manera molt dispersa. A més, a l'Ajuntament han aplicat el teletreball i asseguren que tots els habitants del poble estan conscienciats i respecten la distància de seguretat i porten mascareta. També a la Febró, poble acostumat a rebre cada setmana grups d'excursionistes, expliquen que el coronavirus i els confinaments han reduït de manera dràstica l'arribada de visitants. 

44 micropobles sense casos arreu de Catalunya

Pel que fa a la resta de pobles sense coronavirus a la resta de Catalunya, la demarcació que en suma més és Lleida, amb 16 pobles: Abella de la Conca, el Pont de Bar, Arsèguel, Bausen, Canejan, Cava, Clariana de Cardener, Esterri de Cardós, Guixers, Llimiana, la Molsosa, Sant Esteve de la Sarga, Tarrés, Tiurana, la Vansa i Fórnols i Josa i Tuixén.

A Barcelona en són 11: Alpens, Calonge de Segarra, Castellar de N'Hug, Castell de l'Areny, Fígols, Granera, Perafita, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Jaume de Frontanyà, Sant Martí d'Albars i Sobremunt. I finalment, a Girona, cinc poblacions: Fontanilles, Madremanya, Meranges, Sant Ferriol i Toses.


Comentaris