Imatge de l'Abadia del Codony, al municipi de Perafort

Desapareix l'Abadia del Codony de Perafort durant una actuació urbanística

Està inclosa a l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya | Es va construir al segle XIV

Perafort  ha perdut un dels seus tresors patrimonials més preuats. L'antiga Abadia  del Codony, construïda al segle XIV i origen dels pobles del voltant, ha desaparegut  durant una operació urbanística  a la finca on es troba ubicada, entre el Francolí i la partida de 'El Comellar'. Segons han informat a TarragonaDigital fonts del consistori de Perafort, «estan preparant una plantació agrícola i s'han emportat l'Abadia del Codony per davant. L'Ajuntament de Perafort, tan bon punt es va assabentar del que havia passat, va fer aturar  les obres».

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

L'Abadia del Codony es troba inclosa en l'Inventari  de Patrimoni  Arquitectònic del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El consistori, quan va veure el que havia succeït, va avisar a «Mossos, Forestals i altres agents, per investigar aquesta actuació  que ha afectat greument part del  patrimoni tarragoní». A més a més, des de l'Ajuntament de Perafort  han explicat que han demanat a la Diputació de Tarragona «el nomenament d'un instructor per obrir un expedient que tregui l'entrellat d'aquest deteriorament del nostre patrimoni local». 

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Les fonts consultades han indicat a aquest mitjà que «ara com ara s'està estudiant en quina situació es troben les restes ibèriques, que podria tenir més valor arqueològic, que es troben sota l'Abadia del Codony». L'alcalde de Perafort, Joan Martí, ha declarat que «hem actuat tan ràpidament com hem pogut. L'Abadia del Codony és  patrimoni local i els veïns i veïnes ens sentim sentimentalment lligat a les seves restes. Ara com ara, hem de veure com podem restituir el dany causat».

Denúncia a Twitter

El crit d'alerta sobre la situació de l'Abadia del Codony el va llançar, el 31 de gener d'enguany, el tuitaire Joan Farré. En un petit fil en aquesta xarxa social, Farré mostrava com, a l'espai on es trobava l'Abadia del Codony, no queda res que recordi l'origen de l'actual poble de Perafort.