C-14.

Entren en vigor els nous límits de velocitat a les carreteres tarragonines

Amb els canvis de velocitat s'ajusten també les multes, sancions i delictes a la carretera

Des d'aquest dimarts, 29 de gener, s'han fet efectius els canvis de velocitat i de regulació d'aquesta a les carreteres de tot l'Estat; un canvi que abasta una vintena de carreteres de tot Catalunya, i que a les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre afecta quatre carreteres: la C-14, la C-37, la C-12 i la C-51.

A partir d'ara, els nous límits de velocitat es tradueixen principalment en la reducció de 10 km/h per tots aquells cotxes i motos que circulin per carreteres convencionals; només mantenint-se a 100 km/h en aquelles que tinguin una separació física entre ambdós sentits de la marxa. I destaca també la limitació general de 30 km/h en totes aquelles vies sense asfaltar.

A més a més de reduir la velocitat general, la nova normativa pretén igualar la velocitat de creuer entre turismes i vehicles pesants, evitant així frenades i acceleracions sobtades que suposen una probabilitat sis vegades superior de provocar un accident.

Les noves limitacions de velocitat

D'aquesta manera, els turismes i les motos podran circular a 120 km/h per les autovies i autopistes, a 90 km/h per les carreteres convencionals de doble sentit i a 100 km/h per les carreteres convencionals amb separació física. Una velocitat que només es podrà superar en 20 km/h per a fer avançaments, sempre que el vehicle a sobrepassar circuli a una velocitat inferior a 90 km/h.

En l'àmbit dels autocars, derivats de turismes i vehicles mixtos adaptables, la velocitat a les autovies i autopistes resta en 100 km/h, mentre que en les carreteres convencionals, amb separació o sense, es manté a 90 km/h.

Pel que fa als camions, furgonetes, caravanes, transport escolar i autobusos amb passatgers dempeus o sense cinturó, aquesta velocitat passa a ser de 90 km/h per autovies i autopistes, i de 80 km/h en les carreteres convencionals, amb separació física o sense.

Límits de velocitat a les carreteres
Entren en vigor els nous límits de velocitat a les carreteres | DGT

Les noves sancions

Amb l'entrada en vigor de la nova normativa, s'aplicarà també un nou barem per a multar, retirar punts del carnet i per a la tipificació de delicte en excessos de velocitat.

Així doncs, circular per sobre dels 91 km/h a les carreteres convencionals suposarà ja una sanció de 100 euros; si bé es tindrà en compte un marge de mesura en funció de si s'utilitza un radar mòbil o un radar fix. Amb el radar mòbil, s'aplicarà un marge de 7 km/h en aquelles carreteres que tinguin un límit de velocitat inferior als 100 km/h i d'un 7% més per aquelles vies amb una limitació superior als 100 km/h (autovies i autopistes). Per la seva banda, amb el radar fix, se seguirà el mateix criteri, però amb un marge de 4 km/h en les carreteres amb un límit inferior als 100 km/h i d'un 4% més per aquelles amb una limitació superior als 100 km/h (autovies i autopistes).

En referència a la pèrdua de punts del carnet de conduir, s'aplicarà a partir dels 121 km/h (30 km/h més de la velocitat permesa), perdent dos punts per a velocitats fins a 140 km/h i en augment si se superen. Mentre que, a partir dels 170 km/h (80 km/h superiors al límit de velocitat), suposarà un delicte contra la seguretat del trànsit.

Entren en vigor els nous límits de velocitat i els nous criteris sancionadors | Ajuntament de Lleida

Comentaris