El delegat del govern de la Generalitat al Camp de Tarragona, Òscar Peris, al despatx de la delegació, al carrer Sant Francesc de Tarragona.

Òscar Peris: «Comptarem amb els recursos econòmics que facin falta per preservar el patrimoni tarragoní»

Repassem els temes més importants que hi ha sobre la taula a la regió de Tarragona amb el delegat del Govern de la Generalitat al Camp de Tarragona

Òscar Peris encara la seva segona etapa al capdavant de la delegació del govern de la Generalitat de Catalunya al Camp de Tarragona. El vallenc va ser destituït amb l'aplicació de l'article 155 per part del govern central la tardor de 2017 i ara, des de meitats del mes de juliol de l'any passat, torna a ocupar el despatx de delegat, al carrer Sant Francesc de Tarragona.

Peris també és regidor d'ERC a Valls. Com a bon vallenc, recorre a metàfores castelleres quan se li pregunta sobre l'estratègia d'eixamplar la base impulsada pel republicanisme. En aquesta entrevista amb TarragonaDigital, Òscar Peris fa un recorregut per diferents municipis, i diferents competències del govern català, al Camp de Tarragona

«Carles Puigdemont és company de viatge nostre»

— Si el president Torra és inhabilitat, s'han de convocar eleccions?

No sóc d'avançar esdeveniments. Inhabilitar un president de la Generalitat, per un tema de llibertat d'expressió, com podria ser el de la pancarta, em sembla exagerat i que no ha passat arreu. Si aquesta fos l'aposta repressiva de l'Estat, evidentment entraríem en un bucle de bloqueig. Si es donés aquest supòsit, i tant de bo no sigui així, els mecanismes que hi ha és que, un cop s'hagin esgotat tots els recursos que es puguin fer, és de dos mesos i convocatòria automàtica. En un escenari o un altre ens veiem abocats a un avançament electoral.

— Què ha de votar ERC a la investidura de Pedro Sánchez?

— Vull expressar màxima confiança en les negociacions. Han començat a reconèixer que hi ha un conflicte polític. Quan es reconeix que hi ha un conflicte, s'està més a prop de la solució. Fins ara no es reconeixia que hi havia un conflicte i que es tractava, simplement, d'un conflicte de convivència. Les negociacions, perquè siguin fructíferes i, per tant, exitoses, requereixen discreció i, sobretot, de tranquil·litat i calma. Ara bé, per la densitat de la matèria a negociar, segurament seran necessàries moltes més meses que l'actual.

Gabriel Rufián es va reunir amb Adriana Lastra el passat dissabte
Imatge d'arxiu d'una trobada entre el portaveu parlamentari d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, i la seva homòloga socialista, Adriana Lastra. | Cedida

— Comparteix la idea que és necessari que l'independentisme eixampli la base?

Poso un exemple que al Camp de Tarragona s'entendrà molt bé: no conec ningú que no vulgui ser més a la seva colla, que no vulgui tenir més pinya per fer el castell més alt. Estem en una fase que hem de fer feina de seducció, d'anar a veure gent d'altres espais polítics fronterers al nostre. És una feina més complicada però no per això la deixarem de fer. I per això nosaltres hem apostat sempre per aquesta via, la de ser més. Hem de seduir a molts espais que estiguin al nostre voltant i que vegin que el projecte del republicanisme, i de l'independentisme, és una garantia dels drets bàsics, com ara el dret al treball, el dret a un habitatge digne, a una salut de qualitat. Tot plegat pilars del republicanisme català.

— ERC li té por, electoralment parlant, al president Carles Puigdemont?

Carles Puigdemont, i el seu espai, sempre ha sigut un aliat del projecte polític que té aquest país. No només hem de ser més, sinó que hem de tenir el màxim de companys de viatge possible i Puigdemont i el seu espai polític és company de viatge nostre.

«Tenim la voluntat de ser una força victoriosa a Valls»

— Vostè també és regidor d'ERC a Valls. Com valora el resultat de les municipals? Us veieu com alcaldable pel 2023?

 (Riu). Els resultats electorals són de creixement arreu del país. En l'àmbit local, a Valls, ja fa una legislatura que tenim un acord amb Junts per Catalunya, refermat en aquest nou mandat i per tant, a partir d'aquí, ens hem de dedicar a treballar com sempre hem fet. Amb total transparència, amb el retorn que sempre hem fet, de la nostra activitat municipal, a la nostra militància i al nostre electorat. Tenim la voluntat, per què no, d'esdevenir una força victoriosa i hegemònica a la ciutat.

— Us veieu com alcaldable?

És un tema que ha d'acabar decidint, quan toqui i pertoqui, la militància de l'organització.

«A finals de l'any vinent començaran les obres a l'hospital Joan XXIII»

— Obrim la carpeta de Tarragona capital. El tema del Palau d'Esports de l'Anella Mediterrània, en quin punt es troba? En una entrevista recent a aquest mitjà, l'alcalde de la ciutat, Pau Ricomà, deia que espera que ben aviat estigui desencallat.

Aquesta és la voluntat. Ens hem assegut totes les parts per tancar els serrells d'un acord, la cessió d'aquest espai, que havíem treballat amb l'anterior equip de govern municipal. Quan som a les rectes finals dels acords, quan estem a punt de tancar aquest tipus d'operacions, sempre acaba passant que hi ha serrells més tècnics que acaben, molts cops endarrerint, la voluntat política de tancar el tema tan aviat com sigui possible. Ara bé, en aquest cas, estem treballant per resoldre-ho com més aviat millor.

Moment de l'entrevista amb TarragonaDigital del delegat del govern de la Generalitat al Camp de Tarragona, Òscar Peris.
Moment de l'entrevista amb TarragonaDigital del delegat del govern de la Generalitat al Camp de Tarragona, Òscar Peris. | Àngel Ullate

— Quin paper vol jugar la Generalitat en el manteniment del patrimoni tarragoní? Hi haurà aportació econòmica?

 El que sí que hi ha és una voluntat de, en primer lloc, ser un aliat del patrimoni; després de la ciutadania que en gaudeix; i després de les institucions que han de ser responsables. Nosaltres aportarem màxima implicació per part del departament; màxima corresponsabilitat amb l'equip de govern municipal per a la preservació del patrimoni i, sobretot, comptarem amb els recursos econòmics que facin falta, quan facin falta.

— Quines són les previsions de la Generalitat per a la Ciutat Residencial? En la mateixa entrevista que li citava, l'alcalde Ricomà deia que s'estava negociant.

Correcte. Estem treballant la part urbanística. Tindrem un pla especial que ha de definir els usos per aquest espai. Tenim com a objectiu, com a govern, i fins i tot com a delegació, posar a disposició de la ciutadania la Ciutat Residencial tan aviat com es pugui.

— Veurem obres al Joan XXIII l'any vinent?

Sí. D'aquí a poc temps es licitarà el projecte d'enginyeria. Hi ha la voluntat ferma que iniciem les obres durant el 2020, segurament a finals del 20.

«Estem a la recta final per a la constitució de l'empresa de dret públic destinada a gestionar l'hospital Sant Joan»

— Saltem a Reus. Com està l'empresa de dret públic destinada a gestionar l'hospital Sant Joan?

 Estem a la recta final. Es tracta d'un projecte d'una certa envergadura que, en l'àmbit tècnic, requereix una feina d'enginyeria brutal Tot i haver-hi un 155 pel mig, amb les disfuncions evidents que causa, estem a les portes definitives d'aquest acord. 

— Quines dates d'apertura hi ha previstes pel CAP Sant Pere?

És una realitat que, per volum, el CAP Sant Pere requereix un desdoblament. Hem de treballar conjuntament amb l'Ajuntament, per buscar l'espai idoni.

— I sobre els solars del barri del Carme, on l'Ajuntament té previst fer pisos públics, podem avançar alguna novetat?

L'INCASÒL va signar un protocol de col·laboració amb l'Ajuntament de Reus on s'establia un marc de col·laboració per al desenvolupament d'habitatge de lloguer assequible a l'àmbit del barri del Carme de Reus. El mes de juny passat ja va finalitzar l'enderroc de les finques incloses als PAU 12 i 14 del Carme que es trobaven desocupades per raons de seguretat i sanejament. S'ha acordat constituir la comissió de seguiment (Ajuntament-INCASÒL), prevista en el protocol de col·laboració pel pròxim mes de gener, per tal de configurar l'estratègia futura d'actuació.

«Hem de treballar per la convivència entre el projecte del TramCamp i el Corredor del Mediterrani»

Peris va ser destituït com a delegat del govern amb l'aplicació del 155 i tornà a ser nomenat l'estiu de l'any passat.
Peris va ser destituït com a delegat del govern amb l'aplicació del 155 i tornà a ser nomenat l'estiu de l'any passat. | Àngel Ullate

— Teniu coneixement que hi hagi previsió d'una partida pressupostària pel CAP de Torredembarra?

Des de la Regió Sanitària de Tarragona s'està treballant en les possibles actuacions a realitzar, tenint en compte que és una Àrea Bàsica que realitza serveis a diferents municipis. Actualment hi ha diferents opcions per abordar amb relació al CAP, opcions que s'estan estudiant encara. Però un cop definida l'actuació per part de la Regió sobre què fer a Torredembarra, des del CatSalut es destinarà la partida pressupostària corresponent.

— Com quedarà el servei de rodalies de Salou quan entri en funcionament el Corredor?

— Hi ha la voluntat política del Govern català, i les alcaldies, Tarragona, Salou, Cambrils, de donar continuïtat a la línia de la costa. Aquesta línia de la costa ha de ser el futur TramCamp, ha de ser el tren que faci d'enllaç entre les diferents poblacions costaneres. Mentrestant, hem de treballar per la convivència entre el projecte del TramCamp i el Corredor del Mediterrani. 

— L'any 2020, començaran les obres de canalització del barranc de Barenys, a Salou?

 Estem pendents de l'aprovació final del projecte. És un projecte amb una certa complexitat on l'ACA treballa per resoldre la part final, la desembocadura, que és on es forma el coll d'ampolla.


Comentaris