Ramon Vallverdú: «La nàutica no és elitista, cal trencar el tòpic»

El president del Club Nàutic creu que l'obertura a la població és el futur del sector | Entre el 3 i el 5 de maig, organitza la 12a Fira Marítima de la Costa Daurada
Ramon Vallverdú és president del Club Nàutic Cambrils des de l'any 2017 | Angel Ullate

 

Diplomat en Empresarials i veí de Reus «de tota la vida», Ramon Vallverdú és el president del Club Nàutic Cambrils des del 2017. Distès i agradable, es defineix com «un home feliç» i conversem tranquil·lament a les instal·lacions d’un Nàutic encara en obres.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Confessa que ja ho tenen tot a punt per a la celebració de la 12a Fira Marítima de la Costa Daurada al Passeig Marítim, entre el 3 i el 5 de maig, que el club organitza de manera conjunta amb l’Ajuntament del municipi. Enguany girarà al voltant de la sostenibilitat i el medi ambient. El repte? Consolidar-se com la fira nàutica de referència de Catalunya.

 

«Volem superar els 15.000 visitants a la Fira Marítima del maig»

Vallverdú, a l'enllaç entre el Club Nàutic Cambrils i la platja de la localitat | Angel Ullate

 

—El calendari estreny... tot a punt per a la nova edició de la Fira Marítima?

—Tot a punt —somriu—. En un context on és molt habitual que tot es creï i destrueixi amb molta rapidesa, arribarem la setmana vinent a la dotzena edició de la fira. Hem aconseguit consolidar-la, la veritat és que estem molt satisfets.

 

—A quin públic s’adreça?

—És una fira adreçada a dos tipus de públics: d’una banda, els usuaris i aficionats del món de la nàutica. I d’altra banda, tot aquell públic general que ho veu des de fora i es vol aproximar i aficionar. La fira ha de ser una plataforma d’oportunitats, un punt de trobada a través del sector.

 

—I com es combina, això?

—Amb una fira més especialitzada. Capaç de subministrar serveis i experiències al voltant de la nàutica adaptades als consumidors, però també als que no ho són. Amb xerrades, gastronomia, activitats, demostracions o campionats esportius. Tindrem uns 50 expositors i volem superar els 15.000 visitants de l’any passat.

 

«El futur de la nàutica són les experiències, no les propietats»

El Port de Cambrils acull desenes d'embarcacions | Angel Ullate

 

—Molta gent veu la nàutica com un món inaccessible per a la seva butxaca.

—Cal acabar de trencar el tòpic de la visió llunyana i elitista del món de la nàutica. No és cert, el mar es pot gaudir de moltes maneres i, entre aquest ventall, tothom hi té cabuda. La quota d’entrenaments de vela és més econòmica que la de molts equips de futbol...

 

—Com trenquem el tòpic, doncs?

—Farem bé d’obrir-nos i convidar a tothom a venir i provar aquestes experiències del món nàutic. Només així es poden trencar els prejudicis. La missió del Club Nàutic és aquesta: posar a disposició dels ciutadans una plataforma d’accés a la nàutica el més econòmica possible. Crec, modestament, que estem fent una bona feina.

 

—A què aspira el Club Nàutic de Cambrils?

—A fer de Cambrils un referent a partir del Port. La nàutica ja no és un sector basat en la propietat de les embarcacions, sinó que va cap a un model més obert d’usos puntuals, d’experiències. Si Cambrils vol ser líder en aquesta nàutica del futur, ha de ser sensible a aquesta evolució i saber veure la realitat.

 

«Cal una aposta conjunta de territori per fer de Cambrils un referent nàutic»

Una placa del Club Nàutic llueix des d'aquest abril a tocar de la platja cambrilenca | Angel Ullate

 

—Pot fer-ho sol?

—No, cal sumar esforços per fer una aposta conjunta de territori i posicionar Cambrils com aquest centre de referència que volem ser a partir de les nostres particularitats. Necessitem la implicació del Club Nàutic, de les administracions, dels comerços, de l'hostaleria... si entre tots no som capaços de vendre’ns al món en bloc, no som res.

 

—Una aposta conjunta.

—La façana marítima ha de reflectir el que hi ha al darrere: cal una visió estratègica que ens interpel·li a tots. Un Club Nàutic potent que funcioni en sintonia a un Port potent i a una ciutat potent. Cambrils té punts molt forts: turisme, territori, gastronomia, posició geoestratègica, tradició, instal·lacions... és una gran oportunitat.

 

—Les obres que tenim al darrere van en aquesta direcció?

—L’objectiu de les obres és posar a disposició dels nostres socis una plataforma més eficient per generar afició i viure aquestes experiències nàutiques que volem projectar a 25 anys vista. Són ells, de fet, qui han pagat els vuit milions d’euros que costa la nova infraestructura.

 

«Hem de protegir i de potenciar el turisme familiar nàutic»

Fragment de l'entrevista de Ramon Vallverdú amb TarragonaDigital.com | Angel Ullate

 

—Calen molts socis per fer front a la inversió...

—500 famílies. I ara, un cop hem definit el model d’infraestructura que volem per donar cabuda a aquestes futures necessitats nàutiques, el gran repte serà saber-les explotar i gestionar amb encert. Per a això, serà bàsic que l’administració vegi clar cap a on hem de remar conjuntament.

 

—Cap a on s’ha de remar?

—Ens creiem molt el turisme familiar nàutic, que és la nostra aposta. Famílies que cerquen una sèrie de serveis i experiències que s’adeqüin a les seves expectatives i que representen un turisme fidel i de qualitat que hem de protegir i de potenciar. L’any 2018, vam rebre un total de 390 embarcacions familiars. Creiem que estem fent una bona feina.

 

—Què canviarà després de les obres?

—Remodelem l’espai per un Club Nàutic més modern, més sostenible i adaptat a aquests usos de la nàutica del futur. Ni creixem en espai, ni volem més ingressos ni més usuaris. El que volem és atendre aquesta visió de futur amb unes instal·lacions a l’altura, que ens feia falta.

 

«A 25 anys vista? M'agradaria fer del Nàutic un punt de trobada social»

El Club Nàutic de Cambrils vol contribuir a convertir el territori en un punt de referència en el sector | Angel Ullate

 

—Quan ho veurem acabat?

—Al juny acaba la primera fase, que ens deixarà uns accessos més maniobrables, més segurs i molt més moderns que els espais que teníem fins ara. La segona fase serà la de remodelació dels edificis: salons socials, d’exposicions, petites guinguetes a disposició d’aquesta nova oferta d’experiències com el lloguer d’embarcacions, una nova escola de vela... volem generar afició, i per a això necessitem espais que ajudin.

 

—I aquests nous edificis es faran...

—Quan puguem, volem que sigui el pròxim hivern o, com a màxim, dintre de dos. La voluntat és incrementar els serveis i posar la nova infraestructura al servei d’aquesta aposta de futur. Generar afició, feina i cultura nàutica és bàsic per a potenciar Cambrils com a un destí de referència de primer nivell.

 

—El projecte es pensa a llarg termini. Quin Nàutic li agradaria veure en 25 anys?

—Un club capaç de generar activitats obertes i variades, de crear vivències molt més grans a través de la seva base social. M’agradaria, gràcies a l’impuls que ja li estem donant, fer del Nàutic un punt de trobada social molt més enllà del món de la nàutica.

 

També et pot interessar

"REPORTATGE| 300 anys dels Mossos d'Esquadra: una tesi de la URV reescriu la història" "Aena declara l’aeroport de Reus com a «estacional» per «poder contractar personal a l’estiu»"