Un equip d’investigadors tarragonins reutilitza pneumàtics per fabricar aïllants del calçat

Amb la col·laboració de la UPC, donen una segona vida a la goma de les rodes en desús estalviant, així, 20 milions d’euros l’any en matèria primera
Marc Marín, investigador de la URV que ha encapçalat la recerca | Cedida

 

Els pneumàtics poden trigar un miler d’anys a desaparèixer de forma natural. A l’Estat espanyol, es calcula que unes 3.000 tones passen a estar fora d’ús cada any, de les quals una tercera part va a parar a abocadors il·legals.

 

Tot i que la gran majoria de rodes en desús va a parar a plantes de valorització energètica, on es minimitza aquest residu a través de la combustió per aprofitar-ne l’energia i produir vapor o electricitat, en els darrers anys s’han buscat formules per donar-los una segona vida.

 

Nova aplicació a la goma vulcanitzada dels pneumàtics

Generar productes per fer paviments, material per a obres o el terra dels parcs infantils són algunes de les sortides que s’han trobat per alleugerir l’excés de pneumàtics als abocadors.

 

Ara, un equip d’investigadors de la Universitat Rovira i Virgili, juntament amb investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech, han trobat una nova aplicació a la goma vulcanitzada procedent dels pneumàtics. A través d’ella, amb un procés senzill i combinant-la amb un polímer, es pot reconvertir en material aïllant per al calçat.

 

«Aportar un 10% dels polímers a la goma vulcanitzada ens permet crear aquest nou producte, que dona els millors resultats quan el polímer utilitzat és l’etilè de vinil, amb el qual es fa la goma EVA», argumenta l’investigador del Departament d’Enginyeria Mecànica de la URV, Marc Marín.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Reducció de 40.000 tones d’emissions de CO2

Durant la recerca, els investigadors també han tingut en compte la sostenibilitat i viabilitat econòmica del producte. «Implementar-lo suposaria un estalvi en el procés de producció de les empreses, ja que permetria una reducció de costos perquè s’utilitzaria un percentatge més baix de matèria primera, que substituiria la goma vulcanitzada procedent dels abocadors», afegeix Marín.

 

Segons els resultats de la investigació, sembla que si les empreses productores de calçat al món substituïssin el material actual pel residu pneumàtic triturat —un procés que ja es fa a les plantes de valorització— i hi afegissin un 10% de goma EVA, es podria aconseguir un estalvi d’uns 20 milions d’euros cada any en la despesa per matèria primera i una reducció d’unes 40.000 tones d’emissions de CO2.

 

Per part de la Universitat Rovira i Virgili, a l’equip també hi formen part els investigadors del Departament d’Enginyeria Electrònica, Jordi García i Lluís Massagués, així com professors de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la URV.

 

Pel que fa a la recerca de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech, ha estat dirigida per Ramon Mujak, del Departament d’Enginyeria Elèctrica, i ha comptat amb la participació de Xavier Salueña, del Departament d’Enginyeria Mecànica, ambdós professors de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT).